Nie widać twardego dysku


(Staszek P G) #1

problem mam taki że podłączyłem drugi dysk twardy do kompa i wcale go nie widać.wcześniej podłączałem inny dysk i było wszystko ok.oczywiście dysk jest widoczny na liście sprzętu a nigdzie nie mogę go znaleść.o co tu chodzi?czy ktoś może pomóc?a muszE go podłączyć do mojego kompa bo tam mam ważne dane a drugi komp sie popsuł


(Roomunho) #2

a jakie systemy operacyjne? jeśli na kompie, do którego podłączasz jest zainstalowany windows 98 lub Me a na drugim dysku masz partycje NTFS, to nie zobaczy. jeśli komp do którego podłączasz dysk ma zainstalowany windows Xp, to zobacz w panelu sterowania->narzędzia administracyjne->zarządzanie komputerem->zarządzanie dyskami czy w ogóle na tym dysku jest założona jakaś partycja, może po awarii komputera rozleciały się partycje


(Staszek P G) #3

na tym drugim co podłączam jest xp ale nie NTFS ja na moim mam xp NTFS. całkiem możliwe że się rozleciały.jest widoczny w narzędzia administracyjne ale dalej nie widać go nigdzie,jak mam dostać się do niego?


(Maciej Szankin) #4

A przełączałeś z master na slave?


(Staszek P G) #5

nic nie przełączałem...


(Maciej Szankin) #6

Drugi dysk na slave'a


(Staszek P G) #7

a dokładnie gdzie to mam zrobić?


(Maciej Szankin) #8

Z tyłu dysku koło kabli masz zworkę. Przełącz ją. Na dysku powinieneś mieć narysowane podstawowe informacje na ten temat.


(Staszek P G) #9

kurde narysowane jest ale zworki niema....


(Maciej Szankin) #10

Przejdź się do pierwszego lepszego sklepu ze sprzętem. Za darmo powinni dać.


(Roomunho) #11

gdyby zworki były źle ustawione powstałby konflikt i jedno z urządzeń nie byłoby widoczne w ogóle, jeśli płyta główna i system rozpoznaje oba dyski to zworek bym nie ruszał. a jak spojrzysz w narzędziach administracyjnych to widzisz partycje tak jak były załozone, czy może przypadkiem jedną dużą?


(Staszek P G) #12

na moim dysku jest ok. ale na tym drugim co podłączam jest jedna duża

W dniu 06.05.2008 , o godzinie 14:47 został dopisany post przez staszek0207

ale dlaczego nadal niema go widocznego?

W dniu 06.05.2008 , o godzinie 14:48 został dopisany post przez staszek0207

a zworke przekładałem i nic nie dało


(Cosik Ktosik) #13

Jeżeli dysk jest większy niż 137GB zainstaluj min SP2 (service pack).

lub modyfikacja rejestru:

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters w wartości EnableBigLba typu DWORD nadać 1 (normalnie 0).

Ponadto dysk Master musi być podpięty na końcu taśmy, SLAVE w środku.


(Staszek P G) #14

mój dysk to 160gb a podpinany to zaledwie 40gb ponadto mój dysk jest podpięty innym kablem (wąskim i małym) i nie ma możliwości podpięcia tym samym kablem co ten mniejszy dysk.podłączałem na różne sposoby i nadal go nie widać... :frowning: ja mam xp pro sp2


(Roomunho) #15

ostatnie dwa pytania, w menadżerze dysków ten Twój nie widoczny dysk nie jest podpisany jako dynamiczny?i wcześniej na tym dysku miałeś jedną dużą partycję czy może był podzielony jeśli tak to będziesz musiał skorzystać z programu testdisk i odzyskać tablice partycji


(Staszek P G) #16

był podzielony na partycje a czy dynamiczny to niewiem

W dniu 06.05.2008 , o godzinie 16:29 został dopisany post przez staszek0207

a dysku jak nie było widać tak go nie ma

W dniu 06.05.2008 , o godzinie 16:35 został dopisany post przez staszek0207

testdisk-ten program-czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi co tam trzeba zrobić?

W dniu 07.05.2008 , o godzinie 7:21 został dopisany post przez staszek0207

sprawa wygląda teraz tak:podłączyłem dysk pod ten stary komp co był popsuty (tam sie okazało że zasilacz był do wymiany) ale teraz to on nie wczytuje czy jak to się mówi nie bootuje? nawet jak jest płyta instalacyjna z xp to nawet niechce z płyty ruszyć żeby zainstalować nowy system lub nakładke i o co teraz chodzi?