Nie włącza się BIOS po włożeniu grafiki PCIEx x16

Witam,
Posiadam komputer DELL OPTIPLEX 7010 MT (Midi Tower) procesor intel i5 4 - rdzenie, 16GB ram zasilacz 650 W. Zakupiłem sobie do tego zestawu ZOTAC 1050 TI MINI i co ciekawe po włożeniu tej karty pod PCI x16 BIOS nie startuje. Jak ją wyjmę to staruje i odpala się na Integrze. Miałem wersję BIOSU A12 więc zaktualizowałem do A29 myśląc że to pomoże, jednak nie pomogło. Inna karta Nvidia Quadro 2000 w tym slocie działa. Na tej płycie jest jeszcze jeden slot PCI x16 (z ograniczeniem do x4) tylko On znajduje się na samym dole i karta się nie zmieści, więc zakupiłem przedłużkę i podpiąłem ją do tego złącza i działa. Chcąc sprawdzić i udowodnić sobie że ta karta działa i jest sprawna włożyłem ją do innego komputera działa. Pytanie dlaczego tak się dzieje że karta startuje na wolniejszym złączu a na szybszym nawet BIOS się nie włącza ?
Proszę o pomoc macie jakieś pomysły ?

Wobec tego uruchom komputer na karcie graficznej zintegrowanej i po zainstalowaniu programu DDU usuń wszelkie sterowniki firmy nVidia, w trybie proponowanym przez program dla wymiany kart graficznych, czyli po wykonaniu swojej roboty komputer powinien się wyłączyć.

Teraz wstaw kartę do PCIEx x16 i uruchom komputer, zatrzymując start na BIOSie. Jeśli to sie uda, uruchom normalnie system i zainstaluj do tej karty sterowniki z Windows Update, bądź najnowsze ze strony nVidia.

@Astor444 w tym przypadku to raczej nie jest temat związany ze sterownikami, tylko jakaś przypadłość danego zestawu komputerowego / vendor lock-in w którym Dell gra pierwsze skrzypce.

@Maxior958 pogrzeb może ile ta karta potrzebuje od PCI (W). Wg. specyfikacji komputera płyta da max. 50W, co nie jest dużo (str. 19). Mogę się mylić, ale nowoczesne karty potrzebują chyba więcej (75W?)

NIe mam pojęcia, czy istnieją ‘risery’ zapewniające dodatkowy zapas mocy (zewnętrzne zasilanie).

A 1050 TI potrzebuje koło 65-70, czyli prawdopodobnie nic nie ugra :wink: To jest właśnie problem z “poleasingowymi” komputerami, w zwykłej płycie w ciemno zakładasz 75 i tyle jest :wink:

Autorowi zostaje wiec tylko gra na kabelku, x4 trochę mu utnie z wydajności, ale tragedii nie będzie.

Przepraszam Was najmocniej. Walnąłem się w wielkości moja wersja to MT Midi Tower pisałem posta w nocy i już byłem zmęczony. Z tego co wyczytałem to tam jest do 75 W.

… i skąd to wiesz :wink: ? Przy sprzęcie używanym składanie z 3 popsutych 2 działających jest rzeczą spotykaną, jaki masz model płyty, to niekoniecznie zgodne z naklejka :wink: Problemem jest zasilania slotu wynika, może uszkodzona płyta (sekcja zasilania), może za słaba, ale karta jest OK. Dla pewności sprawdź jeszcze czy nie masz ustawionej na stałe integry w BIOS i uruchom dowolne live cd żeby wyeliminować ew. sterowniki… Kata jest dobra = płyta :wink:

No właśnie, a po wsadzeniu tej karty w PCI na karcie zintegrowanej pojawia się obraz?

Jeżeli mam włożoną do PCI x16 Zotac GF 1050 TI to nie pojawia się obraz na zintegrowanej. Tak jak by BIOS nie startował wentylatory wszystkie chodzą i przepinałem kabel od monitora od jednej do drugiej karty i jest brak obrazu. Co ciekawe jeżeli w biosie ustawię przed włożeniem GF 1050 TI żeby startował nie AUTO tylko INTEL HD to BIOS się wczyta ale krzyczy mi że nie mam ustawionej daty i jest resetowany do ustawień domyślnych. Zmieniam datę zapisuję i jak już ponownie startuje to brak obrazu na GF jak i na Integrze. Jak jest sama integra to tego problemu nie ma i data i godzina jest w porządku wszytko BIOS trzyma. Na tym drugim slocie PCI x16 (x4) problemu nie ma takiego.

@anon7248146 sprawdzę to i dam znać.

Nie ma sensu, z tego co piszesz, to nie system :wink:

Brak daty toz wykle bateryjka, ale…

… świadczy, ze bateryjka jest ok.

Problem tkwi w płycie lub, na moje oko, ściślej w Biosie, wygląda jakby ten jeden slot “nie chciał” obsłużyć nowszych kart graficznych. Musiałbyś podpiąć do tego samego modelu w 2 by ustalić, czy to humor Twojej, czy norma.

@anon7248146 sprawdziłem na innym komputerze ale tym samym modelu płyty głównej i działa. Widocznie problem leży po stronie gniazda na mojej płycie głównej.
Dziękuję wszystkim za porady.