Nie włącza się komputer po instalacji systemu Windows XP


(Syluska) #1

Witam mam problem, próbowałam zainstalować windows xp na laptopa asus a6jc. Przy instalacji wyświetliły mi sie błędy że nie posiada pliku sys itd dużo plików nie wyszukiwało na płytce to wzięłam anuluj instalację . Teraz jak włączam laptopa jest tylko biały napis asus i dalej nic nie idzie.Próbuje wejść w biosa ale nie da się wejść. Chciałabym zainstalować system który mi działał ale nie mam jak bo się nie odpala. Proszę o pomoc


(rgabrysiak) #2

Na forum piszemy w języku polskim czyli korzystamy z polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż).

Dlatego też proszę, korzystając z przycisku zmien.gif

W przeciwnym razie, temat trafi do kosza.


(mrFreeze) #3

F2 nie reaguje?


(Syluska) #4

Tzn. reaguje pokazuję się

Entering setup…

Press ESC for BBS POPUP

klikam ten ESC i przez godzine nic sie nie wydarzyło.


(Syluska) #5

Niestety nie dziala F9, pojawia sie biały napis asus i stoi w miejscu.


(mrFreeze) #6

Wyciągnij płytę z napędu pewnie ona blokuje dostęp tak samo odłącz wszystkie peny jak są podłączone.


(Syluska) #7

wyjelam plytke nic innego nie mampodlaczonego i dalej f9 nie reaguje


(mrFreeze) #8

Mówiłem o F2.


(Syluska) #9

Teraz właśnie F2 uruchomiłam i dalej to samo.

Entering SETUP…

Press ESc for BBS POPUP


(mrFreeze) #10

Wyciągnij dysk z laptopa prawdopodobnie on jest winny tego zamieszania i odpal lapka bez dysku. Zobacz czy wejdziesz wtedy do biosu.


(Syluska) #11

Jeszcze jakbym wiedziała jak wyciągnąć ten dysk to by było fajnie. Zawsze miałam komputer pierwszy raz mam laptopa i za bardzo nie wiem co gdzie i jak żeby wyjąć dysk.

Tylko , że wszystko działało jak należy ale przy tym formatowaniu pojawiały się te błędy brak pliku itd. To wstrzymałam instalacje. Nie usuwałam partycji gdzie byl ten recover tylko sformatowałam dysk na którym chciałam zainstalować windowsa.I teraz nic nie działa .


(mrFreeze) #12

http://www.fcenter.ru/img/article/noteb … /86921.jpg

Po lewej na górze jest dysk.

EDIT

Wg mnie coś jest z dyskiem nie tak. Może został uszkodzony w czasie tej instalacji. Możesz spróbować ściągnąć

http://www.dobreprogramy.pl/GParted,Pro … 13209.html

Jak masz bootowanie ustawione na cd to wypal i odpal powinno ruszyć usuń partycję systemową.


(Syluska) #13

ok mam go wyjąć i uruchomić laptopa? Bez dysku się uruchomi??


(mrFreeze) #14

Tak do biosu wejdziesz. Żeby była jasność na wyłączonym laptopie go wyciągaj.


(Syluska) #15

Tak tak przy wyłączonym tylko tak małe są te śrubki że będzie ciężko ale może jakoś dam radę . :slight_smile:

Dodane 29.07.2013 (Pn) 23:14

Jak wykręciłam wszystkie śrubki to mam na chama wyciągać ten dysk ?

Dodane 29.07.2013 (Pn) 23:15

okej już weszłam do biosa co mam zrobić żeby było okej ? :slight_smile: