Nie włącza sie komputer


(Ar333) #1

Oto problem- po nacisnieciu przycisku włączania (POWER) załącza się wentylator migną diody napędu DVD iCD i koniec , nic wiecej sie nie dzieje .Aby uruchomic komputer musze próbowac kilka razy , nieraz kilkanascie , to wreszcie zaskocz .Prosze o porade CO ROBIĆ.


(lysysz) #2

Bo coś pewnie skasowałeś ważnego.ASle to się zdarza poczatkujacym np.tak jak mnie ....


(aju) #3

lysysz używaj opcji zmień, edytuj a nie pisz posta pod postem

możliwe iż usunąłeś wązny plik systemowy, chociaż jeśli mówisz że za którymś razem Ci się włacza to ja nie rozumiem, czy wyskakuję jakiś bład podczas startu systemu, jeśli format nie pomoże to rozkręć kompa możliwe iż kabelki nie dochodzą dokładnie do plyty głównej (ja tak miałem, komp czasem wlaczał się tylko na chwilkę i wyłaczał) a potem dokładnie ten sam objaw był co ty masz !!


(system) #4

:x

Przecież z opisu wyraźnie wynika,

że to się dzieje jeszcze przed ładowaniem windowsa...

Tak więc zupełnie nie rozumiem po co format?


(BARTEK1985) #5

cofnij system może poradzi :wink:


(Ar333) #6

Ale wcale nie włącza się BIOS Próbowałem włożyć CD z systemem i tak nie łapał -chyba bedzie to płyta


(JNJN) #7

Jaka konfiguracja i system.

Może zacznij od porządnej konserwacji kompa.

Obejrz kondensatory elektrolity na płycie głównej,czy nie wypukłe i nie wylane i za mocno się nie grzeją.

Jakie błędy podaje system.

Sprawdź baterie na płycie,najlepiej wymień na nową i ustaw w biosie date i godzine i tylko co trzeba.

Mierzona wartość napięcia baterii miernikiem ma mieć powyżej 3 V.

Podmień zasilacz na inny i zobacz.


(system) #8

ja to myśle że :

1) przycisk padł i trzeba wymienić lub kabelki skręcić na stałe

2) jest w kompie jakieś spięcie, zwarcie

dlaczego tak myśle ???

  • w starym kompie przycisk mi kiedyś padł raz działał raz nie

też chyba takie ważne pytanie czy rozkręcałeś komputer i wyciągałeś płyte główną , bo jeśli tak to to jest przyczyną [spięcie] ,

ja coś takiego miałem [komp zaskakiwał na 2-3 sekundy i gasł]


(Zbych ) #9

Ja stawiam na padającą pamięć RAM , jeżeli masz dwie kości to sprawdz pojedynczo , jeżeli jedną to pożycz od kogoś i sprawdz, miałem taki sam problem , komp załanczał mi sie nieraz za pierwszym razem a niekiedy za którymś z kolei aż któregoś dnia wcale nie mogłem załączyć , jednostka jakby pracowała a na monitorze ciemność , po wymianie pamiątki wszysko ok.


(Ar333) #10

wyswietla sie taki komunikat

Warning! CPU has been changed or CPU Ratio changed fail . Please

re-enter CPU setings in the CMOS setup and remember to save before quit !


(:: MARIO ::) #11

ustawienie procka sa namieszane :twisted: podkrecić sie chciało ? :twisted:


(lysysz) #12

być może procka podkręciłeś za mocno


(Lwm) #13

zrob rest biosu i poustawiaj na nowo wszystko


(system) #14

wyci ągnij baterie od biosa i jak niepomoze to format c:


(Lwm) #15

format i tak nic nie pomoze ,przeczytaj uwaznie posty ,jest to wina sprzetu