Nie włącza się niby NTLDR i BOOTMGR ale to DYSK

Witam.

Mam Win 7 dałem go na UŚPIJ, wracam odpalam coś się włączyć nie chce RESET i wyskakuje błąd NTLDR załatwiam go przez wiersz poleceń i wyskakuje BOOTMGR ten się nie dał załatwić wierszem, szukam na necie i patrze że nie wyszukuje mi WINDOWS’a patrze dalej mam dwa dyski twarde jeden z WIN 7 a drugiego nie, wchodze w BIOS i widze że nie czyta mi tego z WIN 7, żeby nie wywalało tych błędów odłączam tego drugiego i teraaz spokojnie wyskakuje, że NIE WIDZI DYSKU, przełączyłem kabelki żeby mieć pewność czy to nie one ale dalej nic, i co mam zrobić z tym fantem jeśli nie chce utracić danych z tego dysku i sprawić żeby komputer go ujrzał? Na forum jest dużo o dyskach ale nowych których komputer nie widzi a mój funkcjonował dobrze póki nie stało się to, dodam że jest to SSD 64GB.

Znalazłem coś takiego komputer-nie-czyta-dysku-twardego-t289692.html

ale u mnie w BIOSIE nie widze coś takiego jak “ntegrated peripherals” można prościej?

Dodane 10.07.2013 (Śr) 13:18

BIOS mam u siebie podzielony na 7 zakładek:

-Main

-OC Tweaker

-Advabced

-H/W Monitor

-Boot

-Security

-Exit

to w ktorej mam tego szukać?

Dodane 10.07.2013 (Śr) 13:30

Teraz ratuje się tym czymś: bios-nie-wykrywa-dysku-twardego-oraz-bledy-dysku-t504579.html

Dodane 10.07.2013 (Śr) 13:34

Próbowałem tego “Odnoszę wrazenie, że nie masz włączonej w BIOSie obsługi dysków SATA. Czyli BIOS > zakładka Advanced > SATA Controller ma być Enabled. Ponadto pozycja SATA Controller Mode powinna być IDE. Po ustawieniu kliknij F10, potwierdź i restart. Zatrzymaj start na BIOSie i sprawdź, czy widać tego Samsunga na liście napędów.” ale dalej nic kto ma jeszcze jakieś pomysły?

masz możliwość sprawdzenia dysku na innym kompie?

tak podłączyłem go do innego kompa ale BIOS na tym innym też go nie widzi i co teraz?

Pewnie dysk padł i nic z nim więcej nie zrobisz.

jak to jest dysk SSD to chyba paść nie może nie da się jakoś inaczej tego sprawdzic?

Może, przecież dyski SSD wiecznie nie działają. Jedne działają dłużej, inne krócej zależy jak trafisz :wink:

Skoro dysk jest niewidoczny u ciebie a także na innym komputerze to nie mam już więcej pomysłów. Choć jak bardzo chcesz możesz jeszcze zmienić kable którym podłączasz dysk. Może zadziała.

Jak najbardziej może paść.

Jaki to dysk?

Czy aktualizowałeś firmware (oprogramowanie) dysku?

Jeśli dysk nie jest wykrywany w innym komputerze to skorzystaj z gwarancji.

OCZ 60GB VERTEX 2, myślałem że te dyski to są najbezpieczniejsze w porównaniu do HDD które pękały ostatnimi czasy, i na nim tyle ważnych danych trzymałem, no rzesz :confused: a 9 miesięcy ma dopiero, tylko gwarancja jeszcze lipa bo to przez Allegro muszę rozpoznać jak to się robi :/.

Jedne z bardziej awaryjnych dysków.

Nie wszystkie SSD są tak samo niezawodne (nie chodzi o samą niezawodność ale też o jakość).