Witam.
Mam Win 7 dałem go na UŚPIJ, wracam odpalam coś się włączyć nie chce RESET i wyskakuje błąd NTLDR załatwiam go przez wiersz poleceń i wyskakuje BOOTMGR ten się nie dał załatwić wierszem, szukam na necie i patrze że nie wyszukuje mi WINDOWS’a patrze dalej mam dwa dyski twarde jeden z WIN 7 a drugiego nie, wchodze w BIOS i widze że nie czyta mi tego z WIN 7, żeby nie wywalało tych błędów odłączam tego drugiego i teraaz spokojnie wyskakuje, że NIE WIDZI DYSKU, przełączyłem kabelki żeby mieć pewność czy to nie one ale dalej nic, i co mam zrobić z tym fantem jeśli nie chce utracić danych z tego dysku i sprawić żeby komputer go ujrzał? Na forum jest dużo o dyskach ale nowych których komputer nie widzi a mój funkcjonował dobrze póki nie stało się to, dodam że jest to SSD 64GB.
Znalazłem coś takiego komputer-nie-czyta-dysku-twardego-t289692.html
ale u mnie w BIOSIE nie widze coś takiego jak “ntegrated peripherals” można prościej?
– Dodane 10.07.2013 (Śr) 13:18 –
BIOS mam u siebie podzielony na 7 zakładek:
-Main
-OC Tweaker
-Advabced
-H/W Monitor
-Boot
-Security
-Exit
to w ktorej mam tego szukać?
– Dodane 10.07.2013 (Śr) 13:30 –
Teraz ratuje się tym czymś: bios-nie-wykrywa-dysku-twardego-oraz-bledy-dysku-t504579.html
– Dodane 10.07.2013 (Śr) 13:34 –
Próbowałem tego “Odnoszę wrazenie, że nie masz włączonej w BIOSie obsługi dysków SATA. Czyli BIOS > zakładka Advanced > SATA Controller ma być Enabled. Ponadto pozycja SATA Controller Mode powinna być IDE. Po ustawieniu kliknij F10, potwierdź i restart. Zatrzymaj start na BIOSie i sprawdź, czy widać tego Samsunga na liście napędów.” ale dalej nic kto ma jeszcze jakieś pomysły?