Wczoraj chciałem zainstalowac sobie Ubuntu 8.10, ściągnąłem z neta gparted oraz system. Mój system plików był cały czas ntfs, wziąłem 30gb z dysku c:/ na którym mam widnowsa XP i przydzieliłem do nowej partycji, ale zorbiłem ją jako ext3. Próbowąłem wtedy zainstalować linuxa, ale jak jest to menu wyboru dysku, to wybieram ten 30gb nowy dysk(partycję) i co? wyskauje błąd, że “nie wybrano głównego systemu plików, proszę to naprawić w menu partycjonowania” czy jakoś tak, ale bardzo podobnie, co najwyżej o słowo sie machłem No to myślałem, że to przez to, że mam 3x partycję ntfs, i raz ext3, więc ta z ext3 zmieniłem na ntfs,a le dalej to samo
hmm… nie do końca skumałem:D… móglby mi to ktoś wytłumaczyć?.. gdzie to się ustawia? o to mi chodzi, gdzie? Bo nie pamiętam, aby tam coś takiego było:(
A właśnie, bo kolega mi coś wspominał, że aby móc zainstalować linuxa, to potrzebne sa minimum 3 partycje z jakimiś tam systemami plików:/ czy to prawda? czy może wystarczy mi jedna partycja 30gb, na której system plików to ntfs? czy moze lepiej na tej jednej ustawić ext3?
Potrzebne są 2 partycje, / i swap. Pierwszej system plików robisz Ext3 a drugiej swap. Pierwszej punkt montowania dajesz / a drugiej nie trzeba, bo swap się sam rozpoznaje. Niektórzy robią jeszcze trzecią partycję ext3 i punkt montowania /home lub inne katalogi ale ja uważam to za bezsens :lol: .
wielkie dzięki:)… o to mi właśnie chodziło… jak będe miał czas, to jutro spróbuję jeszcze raz to zainstalować. A mam jeszcze takie małe pytanie, bo mam internet radiowy, myslicie, że będzie problem z tym w linuksie? tzn sterwoniki itd?
aha, no to dzięki:)… proszę na razie nie zamykać tematu, bo zapewne pojawią sie nowe problemy, z którymi nie będę mógł sobie dać rady. Na razie dziękuję