Posiadam starą płytę Gigabyte na której mam 2 złącza IDE
Kupiłem dysk Seagate 250GB na sata II + adapter IDE -> SATA
Adapter: JMicron JM20330
Niestety w biosie nie znajduje żadnego nowego dysku, jedyny widoczny napęd to DVD na Sec Master
Dodam że nie mogę odpalić programu diagnostycznego gdyż stary dysk się spalił a ja na nowym chce dopiero zainstalować system
Próbowałem przestawić w dysku zworke na 1,5Gbit/s też nie wykrywa.
Zasilanie dysku i adaptera jest podłączone, dysk kręci talerzami
Być może ktoś z was spotkał się z takim problemem i da się go jakoś rozwiązać bez wymiany adaptera, jutro jade do sklepu gdzie go kupiłem by sprawdzili czy w ogóle działa
Dodam że stary dysk umarł jednak wymieniłem zasilacz na Chiefteca 350W, następną moją myślą był jakiś spalony kontroler IDE jednak CD dziala bo odpalałem isntalatora windows z tym ze pozniej wyswietlal ze nie ma dysku twardego.
dodatkowy test na innym kompie z tym że tutaj nie w biosie a przy pomocy Everest + program do partycji i także go nie widać.
Byłbym wdzięczny za pomoc, mam nadzieję że zawarłem wystarczającą ilość informacji
Inaczej- mam tą przejściówkę tylko w drugą stronę oraz Gigabyte P31-DS3L (ma już sata). Musisz zrobić tak, że napęd optyczny oraz HDD muszą być w osobnych gniazdach. Oba podzespoły ustawiasz na Master
Wpinałem go też odwrotnie, ale to chyba nie ma znaczenia, wydaje mi się że adapter powinien sam dostosowywać się zależnie jak jest wpięty
dysk ma zworki jedynie do 3.0Gbit/s lub 1.5Gbit/s na początku wpinałem na 3.0 pózniej mimo informacji ze obsluguje 3.0 sprobowałem także na 1.5 jednak te same objawy. Być może poprostu adapter jest walnięty a ja trace czas na znalezienie sposobu na coś czego nie da się zrobić :?
Gwarancja: G012M Złącza: SATA męski -> IDE żeński Długość kabla połączeniowego: 0,45 m Opis: Adapter z Ultra ATA-133 na Serial ATA. Interfejs Serial ATA 1.0 z transferem danych do 150 MB/sec, kompatybilny z twardymi dyskami IDE, jak i z większością urządzeń ATAPI. Konwersja wyjściowa IDE na SATA.Kompatybilny z Win98SE/2000/XP. Informacje dodatkowe: Adapter umozliwiajacy podpięcie dyskow/napędów SATA pod port IDE na płycie głownej www: Chipset: JM20330
"Są dwa rodzaje przejściówek na tym układzie - jedne służą do podłączania dysków PATA do kontrolera SATA, a drugie do podłączania dysków SATA do kontrolera PATA. Obydwie testowałem i działają. Przejściówka do podłączania nowych dysków SATA do płyt z kontrolerami PATA jest większa, tańsza, a gniazda znajdują się pod kątem 180 stopni w stosunku do pcb przejściówki. "