Nie wykrywa dysku sata


(Longer50) #1

Witam mam następujący problem kupiłem dysk twardy HDD WD800JD 80GB(7200) SATA 8MB cache . Podłączyłem go tak jak należy ale niestety ani w biosie ani w menadżeże go nie wykrywa i nie mam pojęcia co jest nie tak. Proszę o szybką pomoc. z gory dziekuje:)


(JNJN) #2

Kontroler sata włączony?

Załóż mu partycje i je sformatuj.


(Longer50) #3

tak kontroler jest włączony ale niestety nie mam jak zrobic partycji ani ich sformatowac ponieważ nie widać dysku twardego:/


(Michal Kolatek) #4

Narzędzia administracyjne -> zarządzanie dyskami, lub prog ze strony producenta


(Longer50) #5

próbowałem zarządzania dyskami ale tam widzi tylko mój stary dysk a nowego nie wykrywa


(Michal Kolatek) #6

Dysk pracuje?

Taśma sygnałowa na pewno jest sprawna?

Jak masz inne taśmy sata to sprawdź, na innych.


(Longer50) #7

tak dysk chodzi

taśma sprawna

a inne taśmy też sprawdzałem i to samo


(JNJN) #8

A dokładnie płyta główna to?

Dysk to sata I czy II.

Jak ma zworkę dysk przestaw na tryb sata I.


(Longer50) #9

płyta główna to ASRock P4V88+

a dysk to SATA I

a zworki nie ma


(JNJN) #10

Poczytaj instrukcję do płyty co piszą o kontrolerze sata i dyskach sata.

Sprawdź jeszcze raz wszystko.

Zaktualizuj bios do najnowszego i zobacz.


(Longer50) #11

bios mam cały czas aktualizowany i teraz mam najnowszy, wszystko sprawdzałem i jest tak jak powinno być a w instrukcj piszą tylko jak podłączyć dysk i jak zrobić dyskietkę jeżeli chcem na tym dysku zainstalować Win XP


(JNJN) #12

A dysk to sprawny?

A w menadźeże jest pozycja kontroler sata/scsi?.

Najlepiej weź go na innego kompa i załóż mu partycję i sformatuj i zobacz.

Lub wypnij swój dysk systemowy z taśmy,ustaw bios dla dysku sata (systemowy) i uruchom kompa z płyty XP i spróbuj teraz czy pójdzie mu założyć partycje i sformatować.


(Longer50) #13

mam w menadżeże takie coś w zakładce kontrolery SCSI/RAID

kontroler hosta SCSI/RAID

NERO IMAGEDRIVE SCSI Controller

VIA SATA RAID Controller( jest mały żółty wykrzykni w dolny lewym rogu jak daje właściwości to pisze "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)

Aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów przeznaczone dla tego urządzenia, kliknij Narzędzie do rozwiązywania problemów.

Lub wypnij swój dysk systemowy z taśmy,ustaw bios dla dysku sata (systemowy) i uruchom kompa z płyty XP i spróbuj teraz czy pójdzie mu założyć partycje i sformatować.


(Jerzyborkowski) #14

To i nie dziwota , że nie widzi skoro drivery są spaprane .Wejdź w te sterowniki i kliknij aktualizuj sterownik .


(Longer50) #15

próbowalem je aktualizować chyba już z 6 razy i za każdym razem to samo(moim zdaniem mimo tego że drivery są spaprane to i tak powinien go w biosie wykryć)


(Aniazielinska126) #16

Cześć, mam ten sam problem tylko że z ATA i BIOS widzi nowy dysk a menadżer urządzeń nie wiem bo nie wiem jakie jest oznaczenie ale chyba też. Co mogę zrobić by Windows XP go widział ??