A zasilanie podłączone?
Jestem laikiem w temacie, pytałem się w sklepie to dostałem tylko jeden kabel wąski a żadnego innego drugiego nie mam ?
tylko taki kabel dostałem
Podłącz z zasilacza kabel sata tak jak masz przy pozostałych dyskach.
Dlaczego pod moim postem pojawiły się inne posty napisane wcześniej?
Ten co pokazałeś to jest przewód sygnałowy. Poszukaj wolnej wtyczki zasilania dla SATA - ta szersza na filmie. W przekroju patrząc od przodu ma kształt litery L. Podłącz zasilanie i dysk powinien zostać wykryty:
https://www.youtube.com/watch?v=8oidSfR1_C4 .
Taki kabel musze dokupić osobno czy jak to wygląda ? Czy gdzieś jest tam w tych kablach od kompa ?
On wychodzi z zasilacza.
Odłączyłem ten od nagrywarki i dałem na dysk nadal nic
Idź jutro do kolegi niech ci go sprawdzi - podłączy do swojego komputera. Masz taką możliwość?
Musisz mieć tak jak w pozostałych dyskach podłączone dwa kable, sata czyli ten co na zdjęciu pokazałeś i zasilający.
To nie działa tak, że jak się nic nie wie, to można byle jak, bo może jakoś zadziała.
To trochę tak, jakbyś pytał “dlaczego samochód nie jedzie?”, albo “gdzie wstawić jakąś literę “z” w jakiejś liczbie zespolonej?”. Zbyt dużo zmiennych i niewiadomych, co robisz źle.
Jak opiszesz dokładnie, to może(!) uda się pomóc.
Sprawa wygląda tak, podłączyłem, w biosie go wykrywa, odpaliłem mój komputer dałem ZARZĄDZAJ i tam go wykryło bo wyskoczyło okienko jeszcze jakieś, ale nie dałem go jako dysk rozruchowy tylko wybrałem to drugie, ale teraz jak odpalam MÓJ KOMPUTER to nie ma go w dyskach, ale jak odpale ZARZĄDZAJ to go widać, czy jest ok ?
Jest OK.
Nie ma partycji i nie jest ona sformatowana.
Teraz zależy co dalej chcesz zrobić.
Teraz chce sklonować dysk C, tzn przenieść windowsa na tego SSD
Patrzę na ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=VO11kbB7gTk
I pytanie, jak jakimś cudem uda mi się to zrobić, to czy windows będzie sam się odpalał z tego SSD czy trzeba jeszcze coś ustawić ?
Nie wiem co to za film (nie oglądałem), natomiast ja polecę program “Macrium Reflect”
Jest tam opcja przeniesienia działającego systemu na nowy dysk. Trzeba uważać co się robi, bo można wskazać np. nie ten dysk i problemy gotowe! Ale do zrobienia. Jest chyba nawet na ten temat artykuł na DP (choć tam raczej piszą o backupie). Ale robisz w sumie podobnie, nie tworzysz dysku rozruchowego, tylko klikasz migrację czy jak to się tam nazywa (chyba “Clone this disk”).
Po całej operacji przenoszenia wyłączasz komputer, odpinasz stary HDD i na jego miejsce wpinasz SSD. I powinno działać.
Sam to robiłem 6 dni temu.
Tak, ale właśnie stary dysk mam podzieliony na partycje bo mam tam masę zdjęć dokumentów itp, to jak go odepnę to nic nie będę miał przecież ? A nie idzie zrobić jakoś tak, że sklonuje dysk C na SSD i jak zostawię oba dyski to co się stanie ?
Oczywiście, że można. Nowy SSD tylko na system, drugi dysk na wszystko inne. Tylko musisz ustawić w BIOS odpowiednie bootowanie (z SSD, a nie z HDD). Ja mam w komputerze 7 dysków… tez można.
No właśnie możesz mi wytłumaczyć jak to zrobić ? I jeśli sklonuje dysk C na SSD to ten C w starym HDD nadal zostanie ? Czy jak to potem wygląda ? Jesli tak to ewentualnie jak sie go pozbyć ?
Zostaje dopóki czegoś z nim nie zrobisz. To dobrze, bo możesz klonować kilka razy, jakby coś nie poszło za pierwszym razem. A potem to już zależy co chcesz zostawić, co wykasować itd. Jak chcesz sklonowac system, to wybierasz tylko te partycje, które sa potrzebne (czyli pewnie “zastrzeżone przez system” i “c:”). Poczytaj poradnik na DP, może jeszcze gdzieś…
Na dziś wystarczy, jest już późno, a jutro trzeba wstać (pisze o sobie oczywiście ).