kupiłem używany napęd LG. Problem z nim jest taki, że kiedy jest pusty, nie wysuwa się tacka na płyty, trzeba wtedy pomóc mu mechanicznie (tj. przywalić od góry ). Kiedy włożę płytę, wszystko się pięknie otwiera. Co może być powodem takiej usterki? Z góry dziękuję za pomoc.
Nie jesteś jedyny z objawami nie wysuwania się tacki szczególnie jak jest pusta a z plytą w środku nie ma problemu z jej wysuwaniem. Nie ma jednej recepty na naprawienie bo jednemu pomoże rozebranie napędu przeczyszczenie z kurzu czy dodatkowo wymianę paska wysuwania. Jak to nie pomoże to niektórzy sugerują że nagrywarka za mocno jest skręcona srubami z obudową i poluzowanie pomogło ale i to na przykład nie zawsze pomaga. Jak nie chcesz rozbierać napędu to jak za pierwszym razem przyciśnięcia przycisku wysuwania nie wysunie się to za drugim razem albo nawet pierwszym przyczymaj chwilkę dłużej przycisk i puść czy będzie lepiej. Niektórzy przedni panel nagrywarki zdejmują i że pomaga, albo zopatrzyć się w szilkę rozciągniety spinacz i wczasie włączenia przycisku jak się zaświeci dioda wcisnąć w dziurkę przedniego napędu i po naciśnięciu zakrytego przycisku pod panelem powinno się wysunąć.
Chyba powrócę do metody ze szpilką/drutem. Rozkręcania nie próbowałem, gdyż nie ma siły, bym czegoś nie ułamał przy rozbiórce napędu :). Dłuższe przytrzymanie przycisku również nic nie daje. Zostaje mi chyba tylko drut…