Nie wyświetlają mi się strony przez router D-link DI-524


(Kyniek85) #1

Witam,

posiadam router d-link DI-524 i wszystko działało poprawnie, aż do wczoraj. Nie mogę wejść na jedną stronę, na którą wcześniej wchodziłem. Wyskakuje komunikat, że nie może się połączyć ze stroną. Dodam że łączę się bezprzewodowo z laptopem.

Jak łączę się z netem przez iPlus jest ok, jak przez Router (do routera jest Aster podłączone).

Bardzo proszę o jakąś radę jak mam sobie poradzić.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam


(Cieply5) #2

Witam,

Przyczyny mogą być chyba tylko dwie:

  1. W firewallu routera została stworzona reguła blokująca stronę.

  2. Aster ją po prostu zablokował. Wiem, że niektórzy ISP czasem tak robią gdy użytkownicy przesadzają z "aktywnością" (szczególnie chyba chodzi tutaj o strony 18+ :smiley: )


(Kyniek85) #3

Nie chodzi o stronę +18

Co mam dokładnie zmienić?

Dziwne to jest, że wczoraj chodziła dobrze a teraz "zdechła"

Skąd mam wiedzieć która reguła odpowiada za konkretną stronę?


(Cieply5) #4

Zaloguj się do routera i poszukaj czegoś co się nazywa firewall, jeśli jest tam jakiś wpis odnośnie Twojej strony z pewnością to zauważysz.

Możliwe również, że coś z DNS'ami jest nie halo, spróbuj puścić pinga do strony, wyświetli Ci się adres IP, użyj tego adresu aby spróbować odpalić stronę.

P.S.

Masz może jakieś informacje np. od swoich sąsiadów korzystających z tej samej usługi, czy u nich jest wszystko ok?


(Kyniek85) #5

Od sąsiadów nie mam żadnych informacji.

Co to znaczy puścić pinga? I jak to się robi?

To mam w firewall:

Firewall Rules List

Action Name Source Destination Protocol

Allow Torent WAN,* LAN,192.168.0.171 *,2793

Allow Ping WAN port WAN,* WAN,* ICMP,*

Deny Default *,* LAN,* *,*

Allow Default LAN,* *,* *,*


(Cieply5) #6

W regułach firewalla chyba wszystko jest ok.

A jeśli o pinga chodzi:

w okno Uruchom (w przypadku XP Start -> Uruchom) wpisz ping oraz nazwę domeny (np. ping onet.pl).

Zobaczysz czy domena odpowiada.


(Kyniek85) #7

Zrobiłem jak mówiłeś.

Strona odpowiada tak jak trzeba. Więc co dalej bo nadal mi nie wchodzi strona?

Co może być nie tak jeszcze z ustawieniami routera?


(Cieply5) #8

Adres IP, który odpowiada na pingi wpisz w pasek adresu przeglądarki internetowej poprzedzając go http:// (np. http://213.180.146.178)


(Kyniek85) #9

Wpisałem i taki sami efekt jak wcześniej: nie wchodzi :frowning:


(Cieply5) #10
  1. Na początku pisałeś, że łączysz się z routerem bezprzewodowo, spróbuj jeszcze połączyć się kablem i sprawdź.

  2. Może zwyczajnie zadzwoń do usługodawcy i zapytaj czy z jakichś przyczyn nie zablokowali tej strony?