Programy w tle, ram, może też…sekcja zasilania płyty głównej ( przy i9 widziałem, że na tańszych miały gorsze wyniki), chłodzenie & tryb boost…… Masz po ludzku lepszy set od średniej i się ciesz.
Sprawdź jak wypada w innym benchmarku. Zobacz Cinebench r15 (nie r20 bo nie porównasz). W internecie na szybko patrzyłem są wyniki: 672, 672, 677, 670, 669
Ponieważ gigabyte, msi i asus podchodzą dużo bardziej kreatywnie do tematu turbo i terminu TDP niż np. dell czy hp (a już zwłaszcza w biznesowych seriach).
W CB R15 jest 674 czyli norma, tylko w passmarku tak mi podbija… wcześniej jak miałem i3-3250 to prawie 5 tys miałem a średnia to 4447 pkt czyli miałem ponad 10% (więcej od średniej dla Pentium G4560)
Ja passmarki odpalam zawsze z live - m.in. dlatego, że nie mam licencji na Windows. Ma to ten plus, że żadne dodatkowe usługi nie działają w tle i nie zaburzają obrazu.
Trochę zmienię temat… moja karta graficzna (GTX 1060 6 Gb z fabrycznym OC) nie jest w stanie “zmęczyć” procka… i myślę nad lepszą kartą która jednocześnie nie będzie wąskim gardłem dla procka i vice versa… myślę nad GTX 1660 Ti albo nawet RTX 2060 Super… co byście brali żeby procek jeszcze dał radę ?