Nie żebym narzekał, ale

…czemu mój procek i7-3770 (bez K czyli zero OC zresztą moja płyta na to nie pozwala) w passmarku jest wyceniany tak:

a na oficjalnej stronie tak:

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-3770+%40+3.40GHz

Skąd taka, całkiem duża, różnica tj trochę ponad 5% a na stronie powyżej jest napisane że margines błędu jest niski ?

Narzekasz.

Programy w tle, ram, może też…sekcja zasilania płyty głównej ( przy i9 widziałem, że na tańszych miały gorsze wyniki), chłodzenie & tryb boost…… Masz po ludzku lepszy set od średniej i się ciesz.

Sprawdź jak wypada w innym benchmarku. Zobacz Cinebench r15 (nie r20 bo nie porównasz). W internecie na szybko patrzyłem są wyniki: 672, 672, 677, 670, 669

Ponieważ gigabyte, msi i asus podchodzą dużo bardziej kreatywnie do tematu turbo i terminu TDP niż np. dell czy hp (a już zwłaszcza w biznesowych seriach).

W CB R15 jest 674 czyli norma, tylko w passmarku tak mi podbija… wcześniej jak miałem i3-3250 to prawie 5 tys miałem a średnia to 4447 pkt czyli miałem ponad 10% (więcej od średniej dla Pentium G4560)

Ja passmarki odpalam zawsze z live - m.in. dlatego, że nie mam licencji na Windows. Ma to ten plus, że żadne dodatkowe usługi nie działają w tle i nie zaburzają obrazu.

Trochę zmienię temat… moja karta graficzna (GTX 1060 6 Gb z fabrycznym OC) nie jest w stanie “zmęczyć” procka… i myślę nad lepszą kartą która jednocześnie nie będzie wąskim gardłem dla procka i vice versa… myślę nad GTX 1660 Ti albo nawet RTX 2060 Super… co byście brali żeby procek jeszcze dał radę ?

Raczej jaki masz monitor? W FullHD żadna gra go nie będzie cały czas na 100% jechać.

900p 16:10 (1440x900) 75 Hz, ale wymienię kiedyś na 1080p (16:9) 60 Hz

To zmień monitor nie GPU.

Ale mi taki na razie wystarcza i mam go tylko 30 cm przed oczami :slight_smile:

Na tym monitorze nawet na rtx 2080 super nie zajedziesz tego CPU.