Cześć,
Mam taki problem. Próbuję zrobić wzory w Wrterze, ale nie mogę zastosować formuły. Wstaw>Obiekt>Formuła nie działa. Znaczy widzę napis formuła ale jest on na szaro i nie mogę w niego kliknąć.
Spróbuj może dwuklikiem.
A mnie tam po wstawieniu, od razu włącza edytor “funkcji”… .
A to może zainstalowałeś sam Writer, bawiąc się instalacją zaawansowaną…
Sprawdź czy masz Math zainstalowany:
Nie wiem, czy podczas instalacji OO jest możliwość wybrania szczegółów. Może nie zainstalowałeś tego edytora? W starszych wersjach LO chyba można było z niego zrezygnować. Możliwe też, że jest on uzależniony od javy pod OO - sprawdź w ustawieniach czy masz włączoną obsługę java.
A to u siebie zdeinstaluje Javę 8 (wersja dla użytkowników domowych). Jak się uda bez restartu, to zobaczę czy mi wygasi formuły.
Niby bez dalej działa, co innego jakby robić w Base bazy danych, to niby wtedy się nie uda i pewnie nawet najnowsze LO jeszcze tego nie przeskoczyło?
Spróbuję jeszcze raz zainstalować cały pakiet. Jak to pomoże to dam znać
Jeśli OO nie jest ci koniecznie potrzebny, to proponuję zastąpić go pakietem LibreOffice, który jest niejako następcą i jest dużo szybciej rozwijany.
Okej, dzięki zainstalowanie całego pakietu pomogło.
Podziwiam, że ci się tak chce eksperymentować
I tak zainstalowałem dla zobaczenia napisu, “jak jesteś firmą to kup licencje”.
Mi chodziło o to czy ta opcja jest zaznaczona
Bo pamiętam, że LibreOffice mocno swego czasu przepisywało wiele modułów z javy na coś innego, a że OpenOffice jest stary to może w wielu miejscach jeszcze korzystać.
Nieważne, ważne że autorowi działa

Jak odinstalowałem, to mi tam zniknęło też i niby dalej działają formuły.