Nieaktywny pasek adresu w firefox 10

• Witam. Ściągnąłem przeglądarkę Firefox , żeby zobaczyć, co to jest za cudo. Mam Windows 7 64 bity Home Premium oryginalny,

i wyglądem przypomina mi najnowszego Internet Explorera, którego mam zainstalowanego. - Nie wiem, co wy macie z tymi błędami,

i wracaniem do starszych wersji. Mam najnowszego Firefox - a, avast!, kerio personal firewall i nie miałem żadnych problemów :).

Osobiście na co dzień używam Google Chrome, bo z nim nie ma żadnych problemów, tak, jak widzę z Firefox - em :smiley:

@allynowa, z podanej strony oracle pobierasz “Windows x86 Offline”, czyli klikasz na jre-7u2-windows-i586.exe (przedostatni link od dołu), to jest dla Win32bit, a i przed klikiem trzeba zaznaczyć, że się akceptuje licencję.

Dziękuję za wskazówki - niestety instalacja wersji 7 javy, u mnie problemu nie rozwiązuje. Chyba czas się poddać, choć to wariactwo.

Pytanie techniczne - zostawić wersję 7 javy czy wrócić do wersji 6?

a.

Ja porbrałem 3 link od doły czyli wersje online. Zainstalowałem i nie miałem w firefoxie pluginu.

Za to miałem stare pluginy do wersji u30. Usunąłem to wszystko. Potem wyłączyłem w panelu sterowania->java zakładka java->view wersje 6u30

Dałem zakładke advanced->default java for browser, zaznaczyłem mozilla family. Pojawił się plugin w firefoxie. Nowa wersja działała, odinstalowałem starą i na koniec dezaktywowałem javafx.

Dodane czwartek, 9 lutego 2012, 11:31

I oczywiście pobirałem wariant JRE, nie JDK!!

Dodane czwartek, 9 lutego 2012, 12:02

Mam jeszcze jedno pytanie do tej javy v7.

W firefoxie mam dwa pluginy 10.2.0.13 i 10.2.1.255 Który jest nowszy? Bo z informacji wynika że ten pierwszy ma akutalizacje z 8 lutego, a drugi z 8 listopada. Mimo to wyłączyłem ten pierwszy.

Witam,

obawiam się, że sięgam poziomu, w którym moja potoczno-zdroworozsądkowa, tudzież zdobyta w drodze poszukiwań wiedza nie wystarcza.

W widoku wtyczek mam co następuje:

http://imageshack.us/photo/my-images/12/pluginsr.jpg/

Próbując reprodukować kroki Lufcika (panel sterowania-> java), w zakładce java-> view mam tylko wersję 1.7.0_02 (wersję 6 odinstalowałam przed instalacją 7, przeczyściłam rejestr). W zakładce advanced->default java for browser opcja mozilla family zaznaczona (była zaznaczona domyślnie); javafx dezaktywować się nie da (okienko nieaktywne).

Co robię źle/ czego nie robię? Proszę o wyrozumiałość…

a.

ps- instalowałam wersję offline (zgodnie z radą :))

Jeżeli chcesz to zrobić tak jak ja, to ja instalowałem wersje online

Powiem Ci tak: odinstaluj jave i wszystkie jej pozostałości, w dodatkach firefoxa usuń pluginy po wcześniejszych wersjach jeśli zostaną, możesz wyczyścić też pamięć podręczną firefoxa i zainstaluj spokojnie jeszcze raz wersje 7.

http://www.oracle.com/technetwork/java/ … 77135.html Trzeci link od dołu.

Zainstaluje sie java i zainstaluje sie coś jakieś javafx. Domyślnie java powinna działać, ale w firefoxie zapewne zabraknie pluginu. I wtedy wchodzisz do panelu javy i do zakładki advanced.

Dziękuję,

może zapytam jeszcze. W dodatkach ff (z poziomu narzędzi na pasku ff) mam jedynie wtyczkę Java Platform SE 7 U2; co masz na myśli pisząć pluginy po wcześniejszych wersjach i jak takowe usunąć?

a.

allynowa Jak masz tylko ten wpis to spoko. Miałem na myśli coś w stylu java platorm 6u30 lub cos w tym stylu. Pozostałości po poprzedniej wersji. Ja obecnie mam mam włączone java se 7 u2 10.2.1.255, mam też java se 7 u2 10.2.0.13, ale to wyłączyłem, bo chyba jest starsze i mam też java deployment toolkit 7.0.20.255 ale też mam to na off, bo mi sie to nieprzydaje.

Mam nadzieje, że dałaś radę i wszystko Ci działa.

A więc.

• odinstalowałam Javę 7 (wersja offline), przeczyściłam rejestr, w dodatkach ff (z poziomu paska narzędzi oraz w widoku about:plugins) nie było żadnej wtyczki java.

• zainstalowałam Javę 7 (wersja online)

• w panelu sterowania -> Java, w zakładce advanced->default java for browser opcja mozilla family zaznaczona była domyślnie); dezaktywowałam javafx.

i problem nadal jest (aktywowanie/ dezaktywowanie javafx nic nie zmienia, w dodatkach ff widnieje obecnie Java Development Toolkit 7.02.20.255; Java Platform SE 7 U2 10.2.0.13 oraz Java Platform SE 7 u2 10.2.1.255).

A podasz tą stronkę gdzie występuje ten problem?

wygląda to tak:

• wchodzę na stronę typu www.youtube (lub np. www.free-tv-video-online.me)

• wybieram video do odtworzenia – do tego momentu nie dzieje się nic

• otwieram nową kartę (jakąkolwiek, może być pusta) – w tym momencie wszystkie pola wyszukiwania/ pasek narzędzi, pole adresu stają się nieaktywne

No wie wiem co Ci mam poradzić, u mnie działa. Wieczór może dołączy się do dyskusji manieKMP, to coś dorzuci od siebie, bo widzę że tutaj z nas wszystkich ma największą wiedzę.

Uwaga! Działa:) Choć szczerze mówiąc nie wiem, co się zadziało, ale najwyraźniej kombinacja v7 Java i ustalenie wartości logicznych dom.ipc.plugins.* na “true” (czego próbowałam już wcześniej, a zaskoczyło teraz).

Podsumowując:

• dwie reinstalacje ff

• cztery reinstalacje Javy

• godziny ślęczenia przez ekranem i tysiące przeczytanych postów

a zadziałało teraz właśnie, przez dwa kliknięcia…:slight_smile:

Dziękuję Panom za zaangażowanie i życzliwość.

Pozdrawiam serdecznie,

a.

Dodane 09.02.2012 (Cz) 21:25

oj się pospieszyłam.

wychodzi na to, że ustawienie dom.ipc.plugins.enabled na “true” załatwia problem dezaktywacji okien wyszukiwania, pasków adresu, wyszukiwarki, ale wraca problem z flashem - tzn czarne/ białe okna tam, gdzie na stronach umieszczone są elementy video (np. na stronie tvn.24, czy facebook.com), ustawienie wartości “fase” załatwia ten problem, ale wraca problem dezaktywacji (utraty focusa?)…

wybierać mniejsze zło?

@allynowa, z podanymi stronami java nie ma związku (nie jest na nich uruchamiana). Jedynym dziwnym efektem jaki zaobserwowałem było znikanie kursora myszki na free-tv… (przy wyłączonej blokadzie reklam).

Na chwilę obecną wydaje mi się, że w Twoim wypadku są dwa oddzielne problemy powodujące w sumie tą samą reakcję.

Pierwszy, z związany z Java’ą, najprawdopodobniej został rozwiązany (musiałabyś to sprawdzić np. na czatach wykorzystujących tą platformę -wp, interia itp. lub na kurniku ;)).

Drugi zaś, ma jakiś związek z flash’em, biorąc pod uwagę brak tego problemu np. u mnie, sądzę że ten związek nie jest bezpośrednio powiązany z przeglądarką i wtyczką (ale chyba lepiej nie wykluczać wyjątków od reguły, bo można się zapędzić w kozi róg ;))

Na pierwszy rzut idą pytania -muszę dowiedzieć się czegoś o “Tobie”, ponieważ zbyt powierzchowna jest moja wiedza w tym zakresie :wink:

1. Z jakiego Windows’a korzystasz? (wiem jedynie, że jest to 32-bitowa wersja)

2. Używasz jakichś dodatków (tzn. rozszerzeń) w Firefoksie, jeśli tak to jakich? (pytanie trywialne, przypuszczam że nie, ale wolę się upewnić)

• czy jakieś rozszerzenia są zainstalowane, zobaczysz w karcie “Dodatki”, dział “Rozszerzenia”.
  1. Jakiego oprogramowania zabezpieczającego używasz (avast, avira, avg, jakiś norton, a może coś innego)?

2. Czy prócz instalacji Java’y 7 (pomijając też poprawkę Fx’a w którymś z postów), próbowałaś zastosować inne rozwiązania z tego tematu?

3. Pytanie “pozakonkursowe”: Z jakiego komunikatora korzystasz i czy jest on uruchomiony cały czas? (chcę tu wykluczyć pewien konflikt, możliwe że powiązany między przeglądarką, flash’em, a komunikatorem, który z tego flash’a może też używać). Jeśli nie chcesz odpowiadać na to pytanie, możesz od razu sprawdzić czy problem ustąpi po wyłączeniu komunikatora.

To na razie tyle, po odpowiedziach będziemy działać :wink:

//Edit (pojawił się post, którego wcześniej nie było ;))

Spróbuj jeszcze kombinacji:

dom.ipc.plugins.enabled = false lub true

dom.ipc.plugins.enabled.npswf32.dll = true lub flase

lub oba false/true

W opcjach flash’a wyłącz/odznacz akcelerację sprzętową (robisz to jedynie na obiekcie flashowym, prawym przyciskiem myszy np, na film yt, z menu kontekstowego wybierasz “Ustawienia…” i odznaczasz “Włącz przyspieszenie sprzętowe”)

Odpowiadam:

1. System: Microsoft Windows XP Professional (Wersja 2002), z dodatkiem Service Pack 3

2. Rozszerzenia:

• AdBlock Plus 2.0.3

• Download Statusbar 0.9.10

• Download Helper 4.9.8

• Easy YouTube Video Downloader 5.9

• Tab Mix Plus 0.3.8.7

• WOT 20111107

1. Program zabezpieczający: Comodo 5.9.221665.2197

2. Rozwiązania: wspomniane reinstalacje i zmiany wartości przy dom.ipc.plugins.* (obecnie: dom.ipc.plugins.enabled -> false; dom.ipc.plugins.java.enabled -> true), więcej grzechów nie pamiętam…

3. Nie korzystam z komunikatorów (zainstalowany skype, ale nie uruchamiany przy starcie systemu i nie włączony cały czas).

Dodane 09.02.2012 (Cz) 22:02

ps-czytałam o radzie z tego wątku http://forums.mozillazine.org/viewtopic … 5&start=15

Type about:config in the FF location bar

Type dom.ipc.plugins in the filter

Find dom.ipc.plugins.enabled and set it to true

Find dom.ipc.plugins.java.enabled and set it to true

Right click in some whitespace and pick “new” from the context menu that comes up

Pick boolean from the choices

Name the new property dom.ipc.plugins.enabled.npswf32.dll

Set the new property to true

Repeat the above four steps, but for dom.ipc.plugins.enabled.npjp2.dll

Quit Firefox

ale - zmiana dom.ipc.plugins.enabled na true powoduje opisany wcześniej problem z zawartością flash (np. odtwarzanie filmów umieszczanych na stronach), w tym samym wątku ktoś dodał też, że “dom.ipc.plugins.enabled already includes Flash (npswf32.dll) and dom.ipc.plugins.java.enabled already includes the Java npjp2.dll” więc dodanie ich nie powinno dać rewolucji, racja?

Dodane 09.02.2012 (Cz) 22:08

ps2- w opcjach flash’a wyłączyłam akcelerację sprzętową

Dodane 09.02.2012 (Cz) 22:19

spróbowałam dodać dom.ipc.plugins.enabled.npswf32.dll (dodałam boolean) ustawiając na true (dom.ipc.plugins.enabled wciąż na false) -> wówczas także powraca problem zawartości flash na stronach.

czy dodane om.ipc.plugins.enabled.npswf32.dll, kliknęłam resetuj (z nadzieją, że usuwa to dodaną wartość?)

Polecę trochę nie po kolei (skróconej wersji pewnie też mi się nie uda naskrobać :))

Informacyjnie:

1. O “dom.ipc.*”

a. Ustawienie dom.ipc.plugins.enabled odpowiada za aktywację (true)/dezaktywację(false) plugin-container.exe, w którym ogólnie uruchamiane są wtyczki (flash, java itp., a przynajmniej takie jest założenie istnienia tej funkcjonalności -jak jest konkretnie, to wie chyba tylko programista tego ;)). Jeżeli ta opcja będzie dezaktywowana, każda wtyczka, jaka jest przez nią obsługiwana, będzie działać w “warstwie” procesu przeglądarki (firefox.exe przejmuje zadanie plugin-container.exe).

b. Ustawieniami pochodnymi do powyższego są ustawienia, określające które konkretnie wtyczki mają być obsłużone przez plugin-container.exe poprzez wartość true (w skrócie, w a. masz ogół, w b. masz szczegół ;)).

Przykładowo dom.ipc.plugins.enabled.npswf32.dll i dom.ipc.plugins.enabled.npjp2.dll są takimi pochodnymi, gdzie pierwsze określa flash’a, a drugie java’ę (jeśli któreś z nich przyjmie wartość true, wtedy plugin-container.exe się nim zajmie, w innym wypadku firefox.exe).

Pozostałe przykłady pochodnych popularnych wtyczek:

• dom.ipc.plugins.enabled.npctrl.dll (Microsoft Silverlight)

• dom.ipc.plugins.enabled.npqtplugin.dll (Apple QuickTime)

c. W about:config domyślnie istnieją tylko dom.ipc.plugins.enabled (true) i dom.ipc.plugins.java.enabled (false)

d. dom.ipc.plugins.java.enabled teoretycznie (jak na moją logikę) jest również pochodną, i tym samym co dom.ipc.plugins.enabled.npjp2.dll (z pewnością wykonują tą samą czynność, uruchamiając java’ę w plugin-container.exe)

1. Ręczne “czyszczenie” about:config

a. ustawienia czyści się poprzez “Resetuj” w menu kontekstowym

b. ustawienia “domyślne” przeglądarki, ze zmienioną wartością, po resetowaniu wracają do predefiniowanej wartości (np. wracają z “true” do “false”)

c. ustawienia dodane do przeglądarki (przez użytkownika lub rozszerzenie), po resetowaniu przyjmują wartość “zerową” (brak wartości), a ustawienie zostaje usunięte przy ponownym uruchomieniu

d. ustawienia z pkt. c. są przechowywane w katalogu profilu, w pliku prefs.js (ogólnie jest to plik tekstowy, ale jak dojdzie do potrzeby edycji, lepiej nie korzystać z systemowego notatnika ;))

Dobra, teraz jak teoria jest za nami, trzeba będzie w praktyce się zagłębić.

1. Wracamy do przeszłości, czyli do ustawień domyślnych:

-dom.ipc.plugins.enabled = true

-dom.ipc.plugins.java.enabled = flase

-ustawienia pochodne resetujemy (w pasku filtrowania wpisz dom.ipc , będzie łatwiej ;)), oczywiście tylko te wymieniane w temacie.

-uruchamiamy ponownie przeglądarkę

W tym momencie, jak dobrze kojarzę, z paskami będzie wszystko dobrze (Java 7 rozwiązuje problem jak u Lufcik’a), ale z filmami mamy problem (co oznacza, że wcześniej miałaś problem -o którym nie wiedzieliśmy-, który rozwiązałaś wyłączając plugin-container).

1. Rozwiązujemy kłopoty z “czarnymi” filmami.

Będę się na chwilę obecną wspierał tym, o czym napisałaś wcześniej (niedziałający content w tvn.24, facebook…, nie wspomniałaś o YT, więc na razie założę, że ten działa).

Sądzę, że problemem jest jeden z poniższych dodatków:

-AdBlock Plus (do tego jestem bardziej przekonany)

-Tab Mix Plus

Oba możesz tymczasowo wyłączyć (ponowne uruchomienie Fx’a wymagane) i sprawdzić czy filmy będą działać. Jeśli tak się stanie, filmy zadziałają, problem stwarza jeden z tych dodatków. Który, dowiesz się po włączaniu ich osobno, np. włączasz TMP, uruchamiasz ponownie Fx’a, sprawdzasz, jak działa, to ABP robi problem.

Jeśli wynikiem tej mojej rozpiski, będzie ABP… wtedy się jeszcze raz odezwę.

Dziękuję za poświęcony czas i wyczerpujące wyjaśnienia.

Powrót do ustawień domyślnych (1) - zgodnie z przewidywaniami rozwiązuje problem, którego tyczyła się od początku dyskusja (dezaktywacja) i "generuje problem z filmami (na samym youtubie filmy odtwarzają się bez problemu, natomiast “czarne/ białe” filmy dotyczą tych umieszczanych na stronach (typu facebook -> na biało http://img828.imageshack.us/img828/1755/20641818.jpg czy tvn24 -> na czarno http://imageshack.us/photo/my-images/834/tvne.jpg/).

Wyłączanie (2) wskazanych dodatków (osobno) niczego niestety nie zmienia.

Ok, czyli jednak to nie wina rozszerzeń, teraz mam 3 przypuszczenia, z czego 2 pierwsze to możliwe niewiadome, a 3-cia z pewnych względów mi nie pasuje (ale się jakoś tak napatoczyła).

1. Reinstalacja flash’a

a. pobierasz instalator 32-bitowej wersji dla Fx i instalator 32-bitowej wersji dla IE (obie w najnowszych wersjach)

b. pobierasz deinstalator flash’a (też 32bit)

Przy wyłączonej przeglądarce odinstalowujesz oba flash’e spod “Dodaj/Usuń Programy” (w jego nazwie powinno znajdować się słowo “Plugin”, dla Fx i “AxtiveX”, dla IE).

Po wykonaniu tego sprawdzasz w *C:\Windows\System32* czy istnieje katalog Macromed, jeśli nie ma to dobrze, jeśli jest to wrócisz tu po następnym zdaniu i jeśli dalej będzie, usuniesz go ręcznie.

Teraz “profilaktycznie” używasz deinstalatora z pkt. b (ma on za zadanie posprzątać po pozostałościach flash’a).

Kolejnym krokiem “profilaktycznym” będzie sprawdzenie, czy na dysku C: nie pozostał(y) plik(i) NPSWF32.dll , jeżeli takowe będą, należy je usunąć.

Teraz instalujesz pobrane z linków w pkt.a flash’e, po czym uruchamiasz Fx i sprawdzasz czy problem w filmami został rozwiązany. Jeżeli problem dalej występuje wyłącz przeglądarkę i wyciągnij na chwilę plik pluginreg.dat z jego domyślnej lokalizacji np na pulpit (C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\Dane Aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\nazwa_profilu.default) i włącz z powrotem Fx i sprawdź (wymieniony plik powinien się odtworzyć, a stara jego wersja mogła mieć błędne wpisy).

PS. Najprawdopodobniej będzie trzeba znów wyłączyć akcelerację sprzętową (nie wszystkie karty graficzne sobie z nią radzą i nie na każdych sterownikach, ogólnie ta funkcjonalność lubi robić problemy).

Jeśli to nie rozwiązało problemu… idziem dalej

1. Nowy profil

Z C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\Dane Aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ zabierasz katalog, mający w nazwie “.default” (przenieś go np. na pulpit, “Profiles” ma być pusty). Odpalasz Fx i sprawdzasz efekt (przeglądarka utworzy nowy profil, bez wad, które mogły istnieć w starym).

Jeśli efektów brak… męczym temat dalej

1. Konfiguracja Comodo (ukierunkowana względem problemu)

-Dobrze się składa, bo też z niego korzystam obecnie i będę miał jak się podeprzeć z tą poradą ;)-

Jak już wspomniałem, naszła mnie myśl, że Comodo może blokować konkretnie plugin-container.exe, w którym to flash jest odpalany, czego wynikiem mogłoby być właśnie czarne/białe okno na stronach. Przypuszczenie to nie bardzo mi pasuje, ze względu na działanie filmików na YT (co w sumie wykluczałoby blokowanie…). No ale lepiej spróbować.

Dwuklik na ikonę Comodo, karta “Defense+”, link “Ustawienia Defense+”. W karcie “Ogólne” wszystkie opcje odznaczone, prócz “Utwórz regóły dla bezpiecznych aplikacji” i klik na OK (ta opcja jest domyślnie odznaczona, nie wiem w sumie czemu).

Po powrocie do głównego okna programu, w karcie “Defense+” klik na “Zasady bezpieczeństwa komputera” i tak, chcemy kontynuować. Teraz będziemy mieć nieco pod górkę, ponieważ na liście, w karcie “Reguły defese+” będziemy chcieli sprawdzić czy istnieje wpis do c:\Program Files\Mozilla Firefox\plugin-container.exe i :

-jeśli go nie ma, będzie trzeba go utworzyć (Dodaj-Wybierz-Przeglądaj, przejść pod podaną ścieżkę i dwuklik na plugin-container, zaznaczyć “Użyj przedefiniowanej reguły” i wybrać “Zaufane aplikacje”, Zastosuj i OK)

-jeśli jest, sprawdzić czy jest on traktowany jako “własna reguła”, czy jako “zaufana aplikacja” (zmiana na “zaufana aplikacja”, zaznaczasz i wciskasz “Edytuj”, potem z listy wybierasz zaufaną…). Jaki jest efekt, działa?

Jeśli nic się nie zmieniło, filmy dalej nie działają, to… na chwilę obecną nie mam już żadnych pomysłów, repertuar mi się na razie wyczerpał, ale że jestem z natury uparty, będę pewnie nudził aż nie padnie problem, albo ja… ewentualnie “rykoszetem” może się dostać Tobie :wink: (ciężko jest czytać te elaboraty).

Witam!

Mamy rozwiązanie problemu w postaci Fx 10.0.1.

Rzeczywiście winna była obsłua Javy.

"Java applets cause text areas to hang (bug 718939) "

Pozdrawiam.

manieKMP!

zaczęłam od rozwiązania, które wydało mi się a) najprostsze i b) nie wymagające większych ingerencji w system (nowych instalacji etc) czyli od comodo. Wpis c:\Program Files\Mozilla Firefox\plugin-container.exe istniał z opcją własna reguła. Zmiana na zaufane aplikacje wygląda na to, że rozwiązała problem. Nie zauważyłam dziś ani problemu Javy, ani problemu z zawartością flash. Trochę się boję, że radość przedwczesna się okaże, ale póki co - manieKMP jest Pan moim guru :slight_smile:

Pozdrawiam,

a.