Ok, chyba udało mi się dokonać reprodukcji problemu. Ten kurnik.pl naprowadził mnie na pewien trop, który sprawdziłem jeszcze na czacie wp.pl (to mi się jakoś skojarzyło z allynową, nick sugeruje dziewczynę, więc… ;)).
Sytuacja przedstawia się (jak na razie) u mnie następująco:
-na kurniku pasek adresu “blokuje się” na oknach z jakąkolwiek grą, wygląda to tak, jak by pasek był aktywowany przez kliknięcie, ale nie daje się nić wpisać. Gry odpalają się w oddzielnych oknach i tylko w nich dochodzi do zblokowania, w reszcie okien -powiedzmy że głównych- paski dalej działają i można ich zawartość edytować. Pokusiłem się o sprawdzenie działania kurnika na Operze 11.60, ale w jej wypadku było w zasadzie jeszcze gorzej, bo próby klikania w pasek adresu blokowały treść okna (czyt. gra zachowywała się jak pasek). Na zachomikowanym Fx 3.5 sytuacja była taka sama (sądziłem, że będzie inaczej).
-test na czacie wp.pl chyba najlepiej odzwierciedlał problem, bo o ile na kurniku wyglądało to mi na “zamierzoną” blokadę paska adresu, o tyle na wp.pl tylko w Fx 10 dochodziło do zblokowania (na O 11.60 i na Fx 3.5 paski się nie blokowały).
Ogólnie odblokowanie pasków wymaga ubicia procesu(ów) Java w menedżerze zadań (te procesy same się wyłączają, w momencie wyłączania/restartu Fx’a, do czasu jak się znów nie wejdzie na stronkę, odpalającą jawkę ;)), oczywiście nie można tego robić jak się korzysta ze strony, która z tym “współpracuje”.
Wnioski i spostrzeżenia na chwilę obecną są takie, że Fx 10 wchodzi w jakiś konflikt z Java’ą (możliwe że błąd leży po stronie Fx, a może po obu stronach), ponieważ obie strony, tak kurnik jak i czat wp, to wykorzystują (czaty onetu, czy interii pewnie też tak mają).
Rozwiązania jakie mi się nasuwają…:
-sprawdzenie Java’y w wersji 7-mej lub wcześniejszej (możliwe że któreś z wersji są pod tym względem “grzeczne”).
-tymczasowa zabawa w terminatora
(w/w ubijanie procesów)
-przejście na starszą wersję Fx, przynajmniej do czasu wydania poprawek (teoretycznie najbliżej będzie to wydane albo w 10.1, albo 11 wersji, jeśli w ogóle ;))