Nieaktywny pasek zmiany jasności w panelu powiadomień

Ot, po prostu pewnego dnia dostrzegłem że nie mogę zmieniać tym suwakiem jasności - jak to naprawić?

2020-05-06%2019_30_26-Greenshot

To mi już wygląda na jakieś problemy z ACPI. Sprawdź w menadżerze urządzeń, czy masz wszystkie sterowniki lub nie ma żadnych “wykrzykników”.

Sterowniki zaktualizowane, wykrzykników brak w tym także w ACPI

A na skrótem klawiaturowym możesz zmienić jasność, czy też nie działa ?
Laptop jakiś?

Skrót klawwszowy działa i zamiennikiem też. (Aplikacja zewnętrzna którą zainstalowałem)
Lapek Lenovo Y530, Win 10

A nie masz czasami zainstalowanej apki “Lenovo Energy Management” ?

To nowy model. Na to juz tej apki nie ma - ale owszem - kiedyś to miałem na starym Lenovo

Pytam się, bo niektórzy to instalują i nadpisuje ona ustawienia jasności właśnie.
Spróbuj w menadżerze urządzeń wyszukać Intel Graphics i uaktualnić sterownik, ale nie opcja automatyczna tyko wybrać ręcznie z listy Podstawowy sterownik ekranu Microsoft. Zazwyczaj pomaga.

W Linux też był problem z niektórymi lapkami Lenovo jeżeli chodzi o jasność, ale zrobili reverse engineering oryginalnego sterownika i jest to naprawione. Pod Windows 10 niestety, często inaczej się nie da.
Skoro możesz zmieniać skrótem klawiszowym to bym przy tym został, bo zmiana na podstawowy sterownik ekranu Microsoft niesie też negatywne konsekwencje w przypadku akceleracji wideo.

Ten zrzut ekranu z pierwszego postu to jest skąd/gdzie wykonany?
Wejdź w Start --> Ustawienia --> System --> Ekran
I co tam masz? Suwaczek też na 0, czyli w w skrajnym, lewym położeniu?
Ja mam tak (40%):

@Rychu: Ten zrzut był wykonany w rozwinięciu powiadomień w prawym dolnym rogu paska (przy godzinie)
a oto co mam w ustawieniach tam gdzie Ty 40%

@Domker: Chętnie to zrobię tyle że muszę rozumiem go najpierw gdzieś znaleźć w sieci? (Bo pojawia mi się ścieżka z miejscem z plikami do aktualizacji)

:joy:

Tzn??? Co teraz?

Ja osobiście bym się z koniem nie kopał… Masz alternatywę i tego się trzymaj!

Rozumiem że do następnego formatu gdzieś tak w 2025 roku??

Czekaj, czekaj - mamy świeżego newsa:

:mask:

Nie wybierasz z pliku tylko “wybierz z listy”. (opcję masz pod ścieżką do drivera)
Spróbuj jednak najpierw aktualizację sterowników Intela, bo w gruncie rzeczy to od nich zależy dostępność sterowania jasnością.

Dzięki ale plik nie zmienił dokładnie niczego.

Przywróć system do stanu z przed aktualizacji lub zaktualizuj system.

Swego czasu taki ficzer pojawił się w Lenovo X201.
Jasność, względnie ciemność można było regulować tylko dopóki system się nie uruchomił.
Oczywiście po kilku tygodniach aktualizacja wymuszona normalnie wskoczyła i wszystko działało jak powinno.

Windows Update nie znalazł niczego nowego - stan na chwilę temu.

Czyli przywróć.

Ewentualnie sprawdź czy MCT też nic nowego nie znajdzie.