Nieaktywowany Windows 10

Dzisiaj uruchomiłem mojego laptopa i widzę komunikat, że mam nie aktywowany windows 10. Oczywiście wszystko mam aktywne ponieważ laptop przyszedł od razu z zainstalowanym i aktywowanym systemem windows 10. Próbowałem naprawić to komendą dism i sfc/scannow ale nic to nie dało. Przesyłam załączniki:

Laptop przyszedł… A to nowy laptop, czy używany kupiłeś?

Utwórz konto, następnie aktywuj OS.

Błąd 0xC004F012 jest błędem związanym z rozwiązywaniem nazwy DNS serwera aktywacji KMS i o ile nie jesteś firmą/organizacją to oznacza, że ktoś Cię zrobił w “jajo” i licencja na Windows nie jest legalna, bo jest licencją zbiorczą. (jest aktywowana przez serwer KMS co 180dni)

Uruchom cmd.exe jako Administrator i wpisz:
SLMGR.vbs /dlv
Wyskoczy okienko.
Podaj “Kanał klucza produktu” i “zarejestrowana nazwa komputera usługi KMS/ewentualnie IP KMS”

To wszystko wyjaśni, co jest nie tak.

nowy kupiony w czerwcu poprzedniego roku. Do tej pory nie było tego komunikatu.

Mógłbyś prościej trochę wyjaśnić ponieważ gdzie mogę to znaleźć? ,Podaj “Kanał klucza produktu” i “zarejestrowana nazwa komputera usługi KMS/ewentualnie IP KMS”"

Podałem wszystko, ale jak nie trafia to doprecyzuję w stylu gazetki "Komputer Świat :stuck_out_tongue: ":
Start > Wpisz: cmd.exe > kliknij prawym przyciskiem myszy na wyniku wyszukiwania i potem "Uruchom jako Administrator" > wpisz do okienka, które się pojawiło: slmgr.vbs /dlv

pojawi się okienko i wypisz mi tutaj to o co Cię poprosiłem, żeby podać.

1 polubienie

Niestety nie działa ta komenda.

Dziwne.
Spróbuj jeszcze tak:
cscript c:\Windows\System32\slmgr.vbs /dli

Lub w start poszukaj PowerShell i wklej mu to polecenie:
Get-WmiObject -query 'select KeyManagementServiceMachine,DiscoveredKeyManagementServiceMachineIpAddress from SoftwareLicensingService'

Naklejke licencyjna posiadasz ?. Teraz klucz aktywacji w bios jest zaszyty ale musi byc naklejka zależnie od wersji z kluczem lub tylko taki znaczek jak w przykładzie https://www.administracja-it.pl/wp-content/uploads/2015/02/sticker.jpg

Jak ma naklejkę to i powinna być partycja RECOVERY i pewnie powinien tym się kierować.Ja kupowałem w ub.roku właśnie z tą naklejką.Jeżeli w jakiś sposób ją usunął można prosić sprzedawcę o zainstalowanie ponownie tej partycji .

mam taką naklejkę

to również nie działa

Ta partycja jest niepotrzebna zawiera kilka kompilacji W10 w tył czyli usera czeka i tak akutualizowanie do najnowszej werji. Ja zawsze nowy komp reinstaluję od nowa.

Przegraj dane i postaw system na nowo, sam się aktywuje po podłaczeniu do sieci.

1 polubienie

Podczas wstępnej konfiguracji, po instalacji systemu, zaznacz, żeby pominąć wpisywanie klucza. System sam powinien zaktywować się.

Klucze, które były ustawione w systemie fabrycznie z laptopami są zbiorcze, i nie dawało się ich aktywować. Różniły się od tych z naklejek.
O ile w systemie nie jest coś uszkodzone przy mechanizmie wykonania samej aktywacji, powinno dać się zmienić klucz na ten z naklejki w Ten Komputer>Właściwości i wtedy aktywować.
Najwidoczniej z jakiegoś powodu po prostu aktywacja przestała działać. Różne mogą być tego powody, w tym nawet bałagan w systemie.

Ponowna instalacja systemu pomogła. Wielkie dzięki.