Dzisiaj uruchomiłem mojego laptopa i widzę komunikat, że mam nie aktywowany windows 10. Oczywiście wszystko mam aktywne ponieważ laptop przyszedł od razu z zainstalowanym i aktywowanym systemem windows 10. Próbowałem naprawić to komendą dism i sfc/scannow ale nic to nie dało. Przesyłam załączniki:
Laptop przyszedł… A to nowy laptop, czy używany kupiłeś?
Utwórz konto, następnie aktywuj OS.
Błąd 0xC004F012
jest błędem związanym z rozwiązywaniem nazwy DNS serwera aktywacji KMS i o ile nie jesteś firmą/organizacją to oznacza, że ktoś Cię zrobił w “jajo” i licencja na Windows nie jest legalna, bo jest licencją zbiorczą. (jest aktywowana przez serwer KMS co 180dni)
Uruchom cmd.exe
jako Administrator i wpisz:
SLMGR.vbs /dlv
Wyskoczy okienko.
Podaj “Kanał klucza produktu” i “zarejestrowana nazwa komputera usługi KMS/ewentualnie IP KMS”
To wszystko wyjaśni, co jest nie tak.
nowy kupiony w czerwcu poprzedniego roku. Do tej pory nie było tego komunikatu.
Mógłbyś prościej trochę wyjaśnić ponieważ gdzie mogę to znaleźć? ,Podaj “Kanał klucza produktu” i “zarejestrowana nazwa komputera usługi KMS/ewentualnie IP KMS”"
Podałem wszystko, ale jak nie trafia to doprecyzuję w stylu gazetki "Komputer Świat ":
Start
> Wpisz: cmd.exe
> kliknij prawym przyciskiem myszy na wyniku wyszukiwania i potem "Uruchom jako Administrator"
> wpisz do okienka, które się pojawiło: slmgr.vbs /dlv
pojawi się okienko i wypisz mi tutaj to o co Cię poprosiłem, żeby podać.
Dziwne.
Spróbuj jeszcze tak:
cscript c:\Windows\System32\slmgr.vbs /dli
Lub w start poszukaj PowerShell i wklej mu to polecenie:
Get-WmiObject -query 'select KeyManagementServiceMachine,DiscoveredKeyManagementServiceMachineIpAddress from SoftwareLicensingService'
Naklejke licencyjna posiadasz ?. Teraz klucz aktywacji w bios jest zaszyty ale musi byc naklejka zależnie od wersji z kluczem lub tylko taki znaczek jak w przykładzie https://www.administracja-it.pl/wp-content/uploads/2015/02/sticker.jpg
Jak ma naklejkę to i powinna być partycja RECOVERY i pewnie powinien tym się kierować.Ja kupowałem w ub.roku właśnie z tą naklejką.Jeżeli w jakiś sposób ją usunął można prosić sprzedawcę o zainstalowanie ponownie tej partycji .
mam taką naklejkę
Ta partycja jest niepotrzebna zawiera kilka kompilacji W10 w tył czyli usera czeka i tak akutualizowanie do najnowszej werji. Ja zawsze nowy komp reinstaluję od nowa.
Przegraj dane i postaw system na nowo, sam się aktywuje po podłaczeniu do sieci.
Podczas wstępnej konfiguracji, po instalacji systemu, zaznacz, żeby pominąć wpisywanie klucza. System sam powinien zaktywować się.
Klucze, które były ustawione w systemie fabrycznie z laptopami są zbiorcze, i nie dawało się ich aktywować. Różniły się od tych z naklejek.
O ile w systemie nie jest coś uszkodzone przy mechanizmie wykonania samej aktywacji, powinno dać się zmienić klucz na ten z naklejki w Ten Komputer>Właściwości i wtedy aktywować.
Najwidoczniej z jakiegoś powodu po prostu aktywacja przestała działać. Różne mogą być tego powody, w tym nawet bałagan w systemie.
Ponowna instalacja systemu pomogła. Wielkie dzięki.