Niebieski ekran podczas wczytywania systemu

WItam, ostatnio pisałem z pewnym problemem:

“Chciałem przeinstalować system na laptopie acer emachines e510, ponieważ windows nie chciał się załadować, wyjąłem więc dysk z laptopa podpiąłem pod drugi komputer, zgrałem dane z dysku C na którym był system i włożyłem spowrotem do acera, wszystko idzie dobrze do momentu kiedy wciskam ENTER aby zainstalować system (WIN XP, oryginalna płyta), ukazuje się komunikat, który mówi, że nie wykryto podłączonego dysku i trzeba sprawdzić, czy dobrze jest wszystko podpięte, sprawdziłem i wszystko jest dobrze, ten dysk poprostu wsuwa się na zasilanie i połączenie z komputerem, utknąłem w tym miejscu i nie wiem co zrobić, bardzo proszę o jakąś wskazówkę”

problem został rozwiązany

jednak po około 2 dniach korzystania, Windows znowu się nie wczytuje, podczas ładowania pojawia sie niebieski ekran i komputer się wyłącza, czy to może być wina wirusa? formatowałem tylko jedną partycję, może druga jest zainfekowana, w razie czego mogę spróbować zrobić zdjęcie temu ekranowi (pojawia sie na ułamek sekundy), bardzo prosze o pomoc

Hej,

Czy w sytuacji, w której pojawia się BSOD w czasie startu systemu, po ponownym uruchomieniu komputera w BIOS’ie dysk jest poprawnie wykrywany?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Ewentualnie czy w BIOSie jest ustawione ACPI na enabled jeśli tak to zmień na disable

ja w miedzy czasie sformatowałem dysk i zainstalowałem WIn XP jeszcze raz więc nie zdążyłem sprawdzić czy dysk był wykrywany… no w każdym razie podpiąłem dysk pod inny komp zgrałem dane i teraz zainstalowałem od nowa, czy to mogła być wina np złych serowników do karty graficznej? gdzieś tak czytałem wczesniej, albo może wirus? kurcze żałuje że screena nie zrobiłem

Hej,

Jeśli działo się tak w czasie instalacji systemu, to nie mogła to być wina sterowników - co najwyżej objaw tego, że któryś ze sprzętów nie działa do końca poprawnie.

Pozdrawiam,

Dimatheus