Niebieskie kółko na Ikonie połączenie lokalne

Witam,

Od dłużnego czasu po włączeniu komputera przy Połączeniu Lokalnym widoczne jest niebieskie kółko - tak jak na screenie poniżej…

Połączenie Lokalne

Kółko widnieje przez 5 minut od włączenia komputera i następnie znika - tak jak na screenie powyżej, co więcej podczas widocznego kółka mogę korzystać z Internetu (Internet mam na łączu stałym ze stałym adresem IP).

Co może być tego powodem i jak można wyłączyć wspomniane niebieskie kółko z Połączenia Lokalnego?.

Że system coś sprawdza lub wykonuje zadanie w tle związane z siecią:
Aktualizacja w tle;
negocjacja dhcp;
firewall czy antywirus opóźnia status „połączony”;
Jakaś usługa, program usilnie coś wysyła albo pobiera;

Kółko oznacza, zajęty, pracuję, jestem spocony.

@Wredzia hm, aktualizacja w tle, raczej nie z tej przyczyny że jest to Windows 7, chyba że jakiś program aktualizuje dane.

Negocjacja DHCP, zapytam czy jest to wymagane?. Czy można to wyłączyć?.

Firewall nie mam, antywirus owszem mam Panda Dome.

Można ustawić adresy na sztywno.

Co do aktualizacji, to miesiąc w miesiąc jest jedna:

Ja Ci napisałem co oznacza kółko.

• Długi proces „Identyfikowania sieci”;
  • Problemy z usługą NCSI (Network Connectivity Status Indicator) – sprawdzanie łączności z serwerami Microsoftu;
  • Sterownik karty sieciowej – starsze sterowniki w Windows 7 często powodują takie opóźnienia.
  • Usługi w tle – np. klient DNS, zapora, oprogramowanie antywirusowe.
  • IPv6 – w sieciach domowych czasami opóźnia identyfikację (choć internet po IPv4 działa poprawnie).

A, że to w7, to wytłuściłem podejrzanego.

Jeśli nie korzystasz z IPv6 to upewnij się, że wyłączony.

Wyłącz „Network Location Awareness” (usługę identyfikacji sieci), jeśli Ci nie przeszkadza brak opisu typu sieci:

• Start → wpisz services.msc
  • Znajdź Network Location Awareness (NLA)
  • Ustaw tryb uruchamiania na „Wyłączony”
    (Ikona nie będzie wtedy pokazywała „Identyfikowanie…”, tylko od razu status połączenia).

To niżej dopiero jak te 2 wcześniej nie pomogą.
Najczęściej wystarczy wyłączyć IPv6 albo wyłączyć NLA, żeby problem zniknął.

Zresetuj stos sieciowy – w Wierszu polecenia (uruchom jako administrator):

netsh int ip reset
netsh winsock reset
ipconfig /flushdns

Po tych komendach / poradach zwykle trzeba zrestartować komputer.

Miałem kilka razy styczność z dziwnymi zachowaniami w7 w sieci, niby działa a ikonka bzdury pokazywała, to taka dolegliwość w7.

Skoro net działa a przeszkadza Ci sam widok kółeczka to zostaw w spokoju, bo może się rozkraczyć.

To jest bardzo dobra porada :slight_smile:

@januszek nie tyle mi samo kółeczko przeszkadza co jak widnieje ono przez 4 czy też 5 minut to widoczne są opóźnienia w otwieraniu programów czy nawet jak pisał @Wredzia żeby wpisać wpisz services.mscto lista nie otwarła się od razu tylko za dobre parę sekund.

Jak bym nie patrzył to nie znajduje na liście Usług Network Location Awareness (NLA)

. IPv6 w ogóle mam wyłaczony

Połączenie Lokalne

.

@krystian3w wrzucony link przez Ciebie odnosi się do całkowitego wyłączenia usługi Windows Update w celu usunięcia złośliwego oprogramowania w Rejestrze

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MRT]
"DontOfferThroughWUAU"=dword:00000001

Zmianę lub dodaje w/w wpisu?.

Są jeszcze aktualizacje dla Windows 7?.

A zwróciłeś uwagę, że ja Ci podałem po angielsku a ty ma polandowski w7

Polski Windows 7: Rozpoznawanie lokalizacji w sieci

Ja podejrzewam, że system nie umie oszacować w jakiej lokacji się znajduje (Home/Work/Public) ze względu na brak cech lub kolizję cech sieci.

W drugiej kolejności problemem może być niemożność certyfikowanego połączenia z NCSI (serwerem Network Connection Status Icon, na podstawie łączności z którym Windows decyduje czy ma połączenie z internetem). To normalne na systemie z tak antyczną bazą zabezpieczeń i certyfikatów jak Windows 7.

Za te działania odpowiadają usługi nlasvc i netprofm.

Miesiąc w miesiąc wydają:

Narzędzie Windows do usuwania złośliwego oprogramowania

Aktualizacja analizy zabezpieczeń dla Windows Defender „Antivirus” (poniżej 8, nie jest to w pełnoprawny antywirus).

Jednak nie są to latki na luki.

@wielkipiec biorąc pod uwagę że będzie to Network Location Awareness (NLA) to dlaczego nie mam Network Location Awareness (NLA) na liście Usług by można było wyłączyć tą opcję tak jak piszę @Wredzia?.

Za 2 miesiące kończy się wsparcie do 10’tki Windows 10 odchodzi na emeryturę a 700 milionów użytkowników musi się dostosować 

Aktualizacje do 7 skończyły się na początku 2020 roku. Firmy które wykupiły w Microsoft dodatkowe wsparcie dostawały aktualizacje do początku 2023.

Oczywiście wiele osób wciąż używa starszych systemów. Zdania są podzielone. Jeżeli używasz z głową, masz najnowszą przeglądarkę (są wersje Chrome dla Windows 7) to nie powinno być tragedii ale z czasem pomyśl o zmianie sprzętu. Jeżeli nie szukasz sprzętu do gier to nie będzie wcale drogo. Co innego jeżeli szukasz laptopa, tu moze być trochę trudniej żeby znaleźć taki w którym klawiatura czy i jakość ekranu spełnia Twoje wymagania/przyzwyczajenia.

Jak wyjaśnił przedmówca, powodów może być kilka. Spróbuj poniższych rozwiązań (zgaduję, nie mam pewności czy to zadziała i czy na pewno te opcje są w Windows 7:

How to disable the Network List Service service - Oryon Knowledge Base
How to Disable Active Internet Probing (NCSI) in Windows