Od dłużnego czasu po włączeniu komputera przy Połączeniu Lokalnym widoczne jest niebieskie kółko - tak jak na screenie poniżej…
Kółko widnieje przez 5 minut od włączenia komputera i następnie znika - tak jak na screenie powyżej, co więcej podczas widocznego kółka mogę korzystać z Internetu (Internet mam na łączu stałym ze stałym adresem IP).
Co może być tego powodem i jak można wyłączyć wspomniane niebieskie kółko z Połączenia Lokalnego?.
Że system coś sprawdza lub wykonuje zadanie w tle związane z siecią:
Aktualizacja w tle;
negocjacja dhcp;
firewall czy antywirus opóźnia status „połączony”;
Jakaś usługa, program usilnie coś wysyła albo pobiera;
@januszek nie tyle mi samo kółeczko przeszkadza co jak widnieje ono przez 4 czy też 5 minut to widoczne są opóźnienia w otwieraniu programów czy nawet jak pisał @Wredzia żeby wpisać wpisz services.mscto lista nie otwarła się od razu tylko za dobre parę sekund.
Jak bym nie patrzył to nie znajduje na liście Usług Network Location Awareness (NLA)
@krystian3w wrzucony link przez Ciebie odnosi się do całkowitego wyłączenia usługi Windows Update w celu usunięcia złośliwego oprogramowania w Rejestrze
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MRT]
"DontOfferThroughWUAU"=dword:00000001
Ja podejrzewam, że system nie umie oszacować w jakiej lokacji się znajduje (Home/Work/Public) ze względu na brak cech lub kolizję cech sieci.
W drugiej kolejności problemem może być niemożność certyfikowanego połączenia z NCSI (serwerem Network Connection Status Icon, na podstawie łączności z którym Windows decyduje czy ma połączenie z internetem). To normalne na systemie z tak antyczną bazą zabezpieczeń i certyfikatów jak Windows 7.
Za te działania odpowiadają usługi nlasvc i netprofm.
@wielkipiec biorąc pod uwagę że będzie to Network Location Awareness (NLA) to dlaczego nie mam Network Location Awareness (NLA) na liście Usług by można było wyłączyć tą opcję tak jak piszę @Wredzia?.
Aktualizacje do 7 skończyły się na początku 2020 roku. Firmy które wykupiły w Microsoft dodatkowe wsparcie dostawały aktualizacje do początku 2023.
Oczywiście wiele osób wciąż używa starszych systemów. Zdania są podzielone. Jeżeli używasz z głową, masz najnowszą przeglądarkę (są wersje Chrome dla Windows 7) to nie powinno być tragedii ale z czasem pomyśl o zmianie sprzętu. Jeżeli nie szukasz sprzętu do gier to nie będzie wcale drogo. Co innego jeżeli szukasz laptopa, tu moze być trochę trudniej żeby znaleźć taki w którym klawiatura czy i jakość ekranu spełnia Twoje wymagania/przyzwyczajenia.
Jak wyjaśnił przedmówca, powodów może być kilka. Spróbuj poniższych rozwiązań (zgaduję, nie mam pewności czy to zadziała i czy na pewno te opcje są w Windows 7: