Dzień dobry,
Po aktualizacji telefonu do Androida 8.0 pojawiły się wybudzające ekran, niechciane całoekranowe reklamy. Próby usunięcia tego spełzły na niczym. Poza tym, przy próbie pisania wiadomości, poza emotkami, nie uruchamia się klawiatura . Czy jest to problem związany z aktualizacją? Czy możliwa jest naprawa bez używania przywracania ustawień fabrycznych? Liczę na sugestie i pomoc. Z góry dziękuję
Możesz zobaczyć jakie aplikacje w sklepie play mają etykietę zawiera reklamy i odebrać im uprawnienia np. do powiadomień.
Można by też spróbować im odciąć internet czymś w rodzaju no root firewall.
Po pierwsze, nie licz na to że to wirus bo wirusy na androida nie istnieją.
Na pewno za reklamy odpowiada jakaś aplikacja lub sam producent zaaplikował coś do systemu razem z aktualizacją.
Przepraszam bardzo, ale tutaj piszesz głupoty które sam dementujesz poniżej
Mało to zainfekowanych aplikacji w sklepie play? Co chwilę google usuwa te które np. kopią kryptowaluty na telefonach.
Też miałem niechcianą reklamę na telefonie i pomógł mi program Anti Adware .
Może się nie znam, ale dla mnie wirus to coś co modyfikuje system i kradnie dane, przejmuje kontrole albo szyfruje dane.
Koparka to co najwyżej chęć wykorzystania klienta. Nie mniej, na androidzie nie ma aplikacji które robią coś na co im nie zezwolisz ze względu na to że nie mają dostępu do roota.
Nie jestem jakimś ekspertem ale myślę złośliwy program, który nazwałbym wirusem, może bardzo wiele zrobić złego w systemie.
Wystarczy popatrzeć na uprawnienia, które może nadać mniej zaawansowany użytkownik(którzy przypuszczam nie analizują czy ta aplikacja potrzebuje takich uprawnień).
Zatem użytkownik nieświadomie i bez potrzeby dostępu do roota zezwala na działanie takie jak wysyłanie sms premium, tworzenie własnych połączeń VPN i przechwytywanie każdego ruchu sieciowego, nagrywanie, robienie zdjęć, zdobywanie lokalizacji telefonu, odczytywanie kontaktów, rozmów i sms.
Nawet popularne aplikacje w appstore i google play były infekowane, rzadko ale jednak, więc nie można być niczego w 100% pewien.
Ale z drugiej strony antywirus spowalnia system więc radziłbym pobierać aplikacje z zaufanych sklepów takich jak google play czy f-droid. I instalować antywirus co pewien czas by przeskanować system a potem po prostu go odinstalować.
Istnieją wirusy… istnieją. Ale rzeczywiście mój problem to nie sprawka wirusów raczej program wgrany razem z aktualizacją.
Pozdrawiam