Niedosyt PS3 a chęć PS4

Chcę PS4 ale mam niedosyt PS3 spowodowany tymi czynnikami:

Posiadam PS3 od 2013 roku. Przez okres 2013-2014 nie miałem zainstalowanej w domu sieci Wi-Fi. Kupiłem model 12 GB i już w lutym 2014 zapełniłem całą pamięć.Z dyskiem 500 GB zwlekałem ponad rok ponieważ wydawałem kasę na co innego. W kwietniu 2015 roku zainstalowano w moim domu sieć Wi-Fi. Mimo to dalej wciąż chętnie grałem na laptopie. Nadeszły w tym miesiącu moje 15-te urodziny i dostałem grę Pro Evolution Soccer 2016 właśnie na PS3. Brat się skarżył że na telewizorze jest słaba widoczność. Mam kineskopa.  

Po tym jak karta sieciowa mi się uszkodziła tak bardzo że mam lagi w CS:GO zacząłem mieć dylematy odnośnie PS3 i PS4 oraz wyborem gier na te platformy.

Skąd ta chęć PS4? Wyjaśniam:

Brat obiecał mi nowy telewizor na święta. Szkoda że za późno bo stara generacja konsol staje się niemodna, passe, coraz mniej graczy będzie online (chociaż z drugiej strony 84 mln sprzedanych egzemplarzy to wcale nie mało i ta częstotliwość odchodzenia od PS3 będzie wolna więc spoko). Chcę nacieszyć się PS Trójką ale chciałbym też zagrać w najbliższego PESa 2017 padem PS4 ponieważ jest wygodniejszy. Gra Battlefield Hardline w wersji PS4 ma multiplayer do 64 graczy ale na PS3 tylko 24, więc również dlatego chcę mieć PS4 w przyszłym roku. Poza tym muszę być pewny że do końca 2017 roku nie pojawi się GTA VI bo chciałbym GTA V na najnowszej generacji. Chciałbym też świętować zakończenie gimnazjum (zdam, będę się uczył) grając na PS4. I dokładną datą zakupu PS4 jest zakończenie roku szkolnego.

Czy normalnym jest kupować PS4 tylko dla tytułów niedostępnych na PS3 (oprócz GTA V, Battlefield Hardline i Minecrafta bo te tytuły na 100% kupię na PS4)? Może lepiej przełożyć zakup PS4 na rok 2017?

Dobra, skoro widzę że nie ma odpowiedzi to powiem krótko: kupię PS4 na zakończenie roku szkolnego. Definitywnie i ostatecznie

W pierwszej kolejności ukończ bieżący etap edukacji, później wybierz następny, a w trzeciej pomyśl o wymianie konsoli na nową wersję jeśli tak bardzo jej potrzebujesz.

Z drugiej strony przekładanie zakupu elektroniki z roku na rok, nie ma sensu - albo urządzenie jest ci potrzebne i je kupujesz albo nie. Inaczej zawsze znajdzie się powód, odciągający cię od zakupu - a to czekanie na niższą cenę, a to czekanie na nowszą wersję czegoś i tak w nieskończoność.

Moim zdaniem najpierw ograj tytuły na PS3 - jest ich dość dużo i są relatywnie tanie (w porównaniu do cen gier na ps4). Skoro PS3 już masz, a masz ograniczone środki finansowe to nie ma co napalać się na PS4.

Jeżeli jednak interesują Cię głównie nowe gry (uwaga, są drogie na konsole) i multi, to lepiej wybierz PS4. W GTAV niepolecam bawić się na ps3 tylko jak coś to od razu PS4 albo PC.

Nie zdecydujemy za Ciebie, co Ci się bardziej podoba lub czego sam chcesz. GTA VI na pewno się nie pojawi szybko.

Sam mam zamiar kupić PS4, a posiadam już szereg konsol (PS2, PS3, PSP, PSV, nds, wii, gc) ale po prostu nie ma dla mnie wystarczającej liczby fajnych gier (czyt. dobrych jrpg) a i jeszcze nie przeszedłem dużo gier na PS3, które chcę skończyć :slight_smile:

Tu się należy spodziewać cen 2 razy droższych od gier na PC, i 3 razy droższych od gier na PS3 

Zdecydowałem już wczoraj

Na nową nie ma mowy, PS3 jest moim eksponatem i go nie oddam. Poza tym gry z Michaelem Jacksonem nie ma na PS4 i nigdy nie będzie. Tylko na PS3 jest Michael Jackson: The Experience

A wsteczna kompatybilność PS4 na razie jest tylko z PS2

A grę LittleBigPlanet 3 kupiłem w wersji PS3 i nie mogę kupić wersji PS4 bo będę musiał wszystko przechodzić od nowa bo gra w wersji PS4 nie odczyta zapisu z wersji PS3

Jeszcze mi nie odpowiedzeliście na ważne pytanie czy można kupić PS4 dla tytułów niedostępnych dla PS3. Czy to jest normalne i ktoś tak w ogóle robi

A właściwie to zdecydowałem że Battlefield Hardline, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Grand Theft Auto V, Minecraft, Destiny kupię na PS3. Na PS4 na starcie dokupię Call of Duty Black Ops III, Worms Battlegrounds, Wiedźmina i Need For Speed a może fifę 16 :slight_smile: (bo wiecie już że na PS3 mam Pro Evolution Soccer 2016)

Mam takie odmienne stany że raz wolę PS3 a raz PS4. Dlatego piszę drugi możliwy scenariusz:

• Battlefield Hardline kupię w wersji PS3

• Reszta wymienionych powyżej gier na PS4

Nie nikt normalny tak nie robi, nową konsolę kupuje się tylko i wyłącznie po to, aby grać w te same tytuły co na starszym urządzeniu. Kto by się przejmował grami niedostępnymi dla starszej konsoli.

Przepraszam za sarkazm, ale patrząc na twoje pytania nie wiem, czy zwyczajnie robisz sobie z kogoś żarty, czy po prostu trollujesz.

Nie, tylko się pytam i mam jeszcze jedno (ostatnie) pytanie: mogę mieć jedną część na obu platformach (np. Minecrafta albo GTA V i na PS3 i na PS4)? Pewnie to głupota mam rację?

Pewnie, że możesz - kup jedną i tą samą grę na obie konsole, kto bogatemu zabroni.

Ja logiki w takim działaniu nie widzę, ale może dla ciebie to normalne.

Po pierwsze: to dla mnie jest bez sensu bo bogaty nie jestem

Po drugie: przekładam zakup PS4 na inny termin. Chcę mamie kupić nowy komputer na spółkę ze starszymi braćmi bo ten co mamy od 6 lat ma taki mały okrągły wyświetlacz na obudowie na którym widać temperaturę procesora i prędkość wentylatorów. Kiedy wydaje z siebie pikający odgłos a na ekranie miga informacja o prędkości wentylatorów oznacza to ostrzeżenie. Nasz potrafi pikać nawet 3 razy w ciągu dnia. Irytuje nas to.

Na początku posiadania komputera mamę to tak bardzo irytowało że włożyła wykałaczkę między przycisk RESET a jakiś inny żeby się wydawało że ciągle ktoś trzyma przycisk RESET. Niestety gdy komputer poszedł do serwisu fachowiec powiedział że owa wykałaczka spowodowała spięcie, wyjęto ją i znowu nam pikał. Pewnego razu przestał już pikać tak często ale aktualizacja sterowników znowu to spowodowała a przywracanie systemu wzmocniło. Dlatego kupię mamie nowy komputer bez takiego wyświetlacza. Konkretnie zestaw komputerowy za 1000 zł, myślę że będzie odpowiednio wydajny do codziennych zastosowań, muzyki i filmów.

Mama jest dla mnie ważniejsza od jakiejś głupiej konsoli

Skoro to ostrzeżenie, to coś się dzieje. Temperatury? Napięcie za niskie? Cokolwiek robiłeś z tym?

Zainteresuj się problem i spróbuj go rozwiązać albo daj lepszemu fachowcowi. Skoro problem był od samego początku i przez te 6 lat znosiłeś to pikanie? :smiley:

Nie bardzo rozumiem, co miała ta wykałaczka dać? Trzymanie cały czas resetu? Świadomie chciała swój komputer uszkodzić?

Jakoś Ci nie przeszkadzało w kilku tematach się zastanawiać nad kupnem konsoli.

Po co kupować dwie takie same gry? Zwłaszcza, że piszesz o niezbyt dużym budżecie. Od razu lepiej jedną, np GTAV na ps4 (bo ta wersja jest znacznie lepsze, niż na słabszej ps3).

Bardzo mało gier jest z tzw cross buy (raz kupisz i masz na ps3/psv/ps4) - poczytaj o tym

http://www.vitaplayer.co.uk/playstation-vita-ps3-ps4-cross-buy-guide/

Skąd my mogliśmy wiedzieć co ta wykałaczka między przyciskami może zrobić? Nie pikało 6 lat. Pikać zaczęło od tego roku jak fachowcy musieli wyjąć tą wykałaczkę. Dam fachowcom ale tego pikania nie można przecież wyeliminować na zawsze. Poza tym chciałbym żeby mama używała architektury 64-bitowej bo jej procesor jest 32-bitowy. Między innymi dlatego że 64 bity są bardziej wydajne a większość aplikacji 64-bitowych działa o 13% szybciej niż 32-bitowa wersja na 32-bitowym systemie. No a poza tym to jeszcze sterowniki i trzeba sprawdzić czy nasza drukarka będzie obsługiwać 64-bitowy system

Wiecie? Wydaje mi się że mógłbym nacieszyć się PS3 jeśli znajdę swoją grę idealną. Na PS4 już znalazłem swoją grę idealną. Jest nią Battlefield Hardline za maksymalną ilość graczy multiplayer (64) i to że lubię FPSy (gdybym nie zagrał w CS:GO to bym nie polubił) Więcej dowiecie się w tym temacie http://forum.dobreprogramy.pl/poszukuje-gry-idealnej-na-ps3-519760t.html

Mama się nie zgadza na zmianę komputera (najwyżej myszki a głośników na 100%). Zawoła fachowców by zbadali co jest z wentylatorami i je zmienili ale życzy sobie by fachowcy dokonali naprawy w naszym domu a nie zanosili komputer do serwisu

Zdajecie sobie oczywiście sprawę, że serwis policzy sobie ekstra za dojazd do klienta? Nie wiem, czy w przypadku takiej usterki jest to warte, ale co kto lubi.

Miałem podobną obudowę z właśnie takim wyświetlaczem. Owe pikanie sygnalizuje przegrzewanie się procesora (a właściwie radiatora ponieważ termometr to nic innego jak czujnik wciśnięty pomiędzy jego żebra) domyślnie jest to temperatura 40 stopni i żeby to ostrzeżenie i jednocześnie uruchomienie dodatkowego wentylatora wyeliminować. Trzeba za pomocą przycisków na wyświetlaczu zwiększyć temperaturę graniczną z 40 na wyższą.

Nie możemy, nie da się. A może? Muszę sprawdzić

Nie mogę tego zrobić bo wyświetlacz jest nieczytelny, ciemny, to wina serwisanta

Ponieważ go wyłączył jego podświetlenie albo go uszkodził. Od tego są specjalne piny na płycie głównej do połączenie z przewodami w obudowie. Ale nawet nie będę się zabierał za ten temat bo widzę że i tak nie będziesz mógł tego zrobić…

Podświetlenie guzików można włączyć przyciskiem LIGHT i tak, potwierdzam, to serwisant uszkodził wyświetlacz

Komputer przestał już pikać tak często. Musiał po prostu dojść do siebie po przywracaniu systemu. Teraz pika tylko podczas uruchamiania komputera, nigdy w innych porach.