Niedrogie , a wydajne ? Radeon czy GeForce?

tytuł tego postu chyba “prowokuje” (albo osoby tu piszące) , bo na serio nie wiem dlaczego , ale “klimat” rozmowy (albo jej brak) , oraz ton niektórych wypowiedzi jest tu “lekko prowokujący” , trochę to dziwne , bo na innych forach , a nawet na tym tylko w innych tematach - nie ma czegoś takiego ,   

pomyślałam , że nie będę się do podtrzymania “tego klimatu” przyczyniać , ale w sumie “co mi tam” : 

powiem krótko ani radzę , ani “sobie rozmyślam”  , tylko grzecznie zasugerowałam , że z tych dwóch , które podał autor “tematu” to Radeon będzie lepszy bo z doświadczenia wiem , że ta konkretna karta nVid’ii (GT210 64bit) jest “słaba” (w służbowym kompie miałam taką) i używałam w zamian Radeon’a (nie pamiętam modelu) na którego wymieniono tą właśnie “słabiutką” nVidi’ę , ale ogólnie nie podawałam “Zygzakowi” konkretnego modelu (jakby na siłę) i nie odradzałam też konkretnie jakiegoś , tylko zasugerowałam , że powinien (jeśli zostaje przy tym budżecie) szukać jakiejś karty z szyną pamięci 128bit’ów (co najmniej) , czy to będzie np. Radeon (jak napisałam) czy nVidia to jest nieważne w przypadku procesora (CPU) który posiada , a ty “Stary” też miałeś rację odnośnie tej GT130 , to również (choć jest na szynie 128bit’owej) “słabsza” karta z serii nVidia (ale nie najgorsza) , więc lepiej szukać innej … wczoraj napisałam post w tym temacie , gdyż po przejrzeniu komentarzy już napisanych można odnieść wrażenie , że każdy proponuje coś innego , a niewiele postów odnosi się do dwóch kart podanych w temacie (choć obie nie są najlepsze) , to jednak pomyślałam , że postaram się trochę “tą rozgorzałą dyskusję” wyprostować i co najważniejsze - zasugerować “Zygzak’owi” by nie kierował się wyłącznie “cyferkami” oraz postami jedynie na tym forum , a zasięgnął szerszej opinii oraz szukał karty z szybszą szyną pamięci , a jak on zrobi to jego sprawa , ważne by sobie wszystko dobrze rozważył … jak już , to “polecam” spokój , zgodę i rozwagę w formułowaniu postów (wszystkim) , pozdrawiam  (zarówno zwolenników nVidia jak i AMD) … 

Na każdym forum są fanboje i/lub ludzie z małą wiedzą, udający ekspertów. Tutaj jest ich stosunkowo mało, bo i forum mniejsze. Niestety jeden z nich jest szczególnie dokuczliwy i każdorazowo tak się kończy.

Odnośnie karty, to ja zdecydowanie odradziłem zakup jednej z tych kart i poleciłem najodpowiedniejszy model, czyli GTS 450. Wymagałoby to również zmiany zasilacza.

Autor tematu ostatnio logował się 30 grudnia, więc pewnie już go nie interesuje sprawa, albo zasięgnął rady gdzie indziej. 

W sumie nie dziwę mu się. 

Pozdrawiam. 

temat aktualny,sprawa wciąż mnie interesuje,bo wbrew pozorom nawet zasięganie rady gdzie indziej nie daje jednoznacznej odpowiedzi,ktoś mi powiedział,że nowe karty (nowego typu) mogą być niedrogie i wydajne,a okazuje się,że choć modeli w cenie do 150 jest trochę,to z reguły (według opinii) nie są wydajne,a jak ktoś proponuje “wydajną” kartę,to już nie jest “niedrogo”,więc nadal szukam optymalnego rozwiązania

Nie znajdziesz nowej i wydajnej karty za 150 zł. Od razu możesz takie myślenie wyrzucić z głowy. 

no teraz to już wiem,że albo będzie nowa , albo niedroga , albo wydajna , to niestety 3 różne rzeczy jeśli chodzi o karty graficzne,ale wciąż szukam optymalnego rozwiązania,na ten moment (za namową kolegi) zainstalowana jest ta hd5450 jeszcze na GPU ATI robiona dla HP z małym wiatraczkiem (akurat była za 130PLN nuwelas z kartonika,gdzieś przeleżała na półce) , dorzucił mi znajomy informechanior RAMu 2 Gb w jednej usłudze instalacji,powiem tak,jest lepiej niż integra,bo chociaż startują wszystkie testowane i wymienione przeze mnie wcześniej gry,a L O L i NFS śmigają na ustawieniach optymalnych,że aż miło(płynnie i ładnie),nie wiem czy to zasługa tylko karty czy może i RAMu,mogę takie wyświetlanie zaakceptować,możliwe że karta u mnie zostanie,choć nadal chciałbym coś lepszego w podobnej cenie,za porady jeszcze raz dzięki,temat wciąż “otwarty” gdyby ktoś miał jakieś propozycje

Za 100 zł można kupić nowe HD 6450/ GF 210 i pasywnie chłodzone, więc interes zrobiłeś/aś beznadziejny. Oczywiście poza faktem, że nie nadaje się ta karta do gier.

no niby można i taniej,ale w tej cenie miałem montaż,instalacje,konfiguracje i ogólne ustawienia oraz wgranie sterowników oraz 2Gb RAMu,a co do grania,to w nowe gry nie grywam (tylko CS: G O) i na średnich lub średnio-wysokich (custom) detalach gry startują i ładnie idą,bez przycięć (jest około 50FPSów), a na zintegrowanej nie chciały nawet wystartować,choć z CSem jest “średnio ładnie” , bo ustawienia muszą być na minimum i nie wygląda to “porywająco” ani gładko,ale jest w miarę płynnie,da się grać i się nie tnie