Witam, mam problem ze swoją kartą graficzną (Radeon hd7790 3dclub), chodzi o to, że komputer raz ją widzi i mogę korzystać z niej normalnie, ale w większości przypadków nie. Po włączeniu komputera ekran jest czarny, a gdy podłącze monitor do karty na płycie głównej wyskakuję komunikat “nie jest zainstalowany żaden sterownik graficzny amd albo sterownik amd działa nieprawidłowo”. Karta była odsyłana do producenta lecz stwierdził on, że wszystko jest z nią w porządku. Płyta główna również jest sprawna ponieważ testowałem na niej przez 2 tygodnie kartę graficzną Nvidii. Proszę o pomoc, ponieważ informatycy również nie dali sobie z tym rady. Z góry dziękuję.
spróbuj wyłączyć zintegrowaną kartę na płycie głównej w biosie, przykręcić karte żeby była idealnie prostopadła do płyty głównej i priorytet uruchamiania kart na PCI-E w biosie
Już próbowałem, niestety nic to nie dało.
Może problemem są pozostałości po sterownikach NVIDII. Próbowałeś reinstalki?
Wydaję mi się, że nie ponieważ kartę NVIDII pożyczyłem po tym jak okazało się, że moja nie działa. W komputerze nie było wcześniej innej karty ponieważ jest nowy, ale dziękuje za odpowiedź.
Może problemem nie jest karta grafiki tylko ram lub procek? Nie masz żadnych dźwięków z beepera? Jaką masz wersję biosu na tej płycie głównej może warto wgrać najnowszy.
Wgrałem najnowszy bios, a z beepera nie ma żadnych dźwięków. Według mnie winna jest karta graficzna, ponieważ mogę korzystać z komputera na karcie z płyty głównej i wszystko jest w porządku. Czasami komputer normalnie się uruchomi (działa zewnętrzna karta) i wtedy wszystko chodzi jak powinno, ale niestety po ponownym uruchomieniu karta już nie działa. Dziękuje za odpowiedź.
Odeślij tą grafikę jeszcze raz opisz zachowanie komputera może jakiś zimny lut raz trzyma raz nie.