Niedziałająca karta graficzna

Mam pewien problem ostatnio włączyłem komputer i zaciął mi się obraz więc restartuje kompa i nic to nie dało już wtedy totalnie nie było sygnału czarny ekran. Przełączyłem kable od monitora z karty graficznej do płyty głównej. Obraz się pojawił. Przy pomocy programu Speccy zobaczyłem, że komputer nie widzi mojej karty, więc otworzyłem obudowę i patrze na karte wentylatory działają i wszystko jest okej. Moja karta to Zotac GeForce GTX 780 AMP Edition ZT-70203-10P. Da się to naprawić czy karta do wyrzucenia.

Możesz jeszcze linuksa i drugi zasilacz, mocniejszy, dla pewności podpiąć, ale prawdopodobnie karta padła. Karta nie jest słaba, kilka groszy warta, pytanie ile porządna diagnoza i naprawa wyniesie. Jeżeli decydujesz się na zakup nowej, odrzucasz naprawę, i upewnisz się na 100% że karta (np. biorąc do znajomego), to “piekarnik karta” + youtube. Czasem działa na jakieś czas.

To nie są artefakty na monitorze więc raczej pieczenie nic nie pomoże, a tym bardziej rodzice się nie godzą na to.

…odklejenie czipuu może się przejawiać i artefaktami i ciemnością :wink:

…poszukaj więc ew. czy da się suszarką, podobno próbują ala hot air. Tu bym jednak szanse na ewentualny sukces jeszcze mniejszą widział.

Innej możliwości naprawy/rozwalenia nie masz. Nie masz możliwości innej zdiagnozowania problemu poza podłączeniem u znajomego, nie działa = padła.

• A. Płace za serwis i ewentualna naprawę prawie tyle co za nową (pewnie ze 300-400 zł).
  • B. Wywalam kupuje nową / próbuję piec i w razie porażki kupuje nową.