Pracuje na Lapku, Win XP, parametry nie ważne ale lapek ma już 5 lat i dysk pewnie ledwo zipie. I wczoraj po uruchomieniu ponownym systemu, partycja niesystemowa przestała działać. Windows ją widzi ale nie mogę na nią wejść. Przy próbie włączenia jej wszystko się zwiesza i muszę wyłączyć proces explorer.exe albo reboot. Nie wywala mi żadnych błędów. W Zarządzaniu systemem ta partycja oznaczona jest jako zdrowa nieuszkodzona itp, z tym że nie widać systemu plików (był NTFS) i pisze że wolnego miejsca jest 100% a było może z 5% (tak jakby nie widział plików).
Do tego uruchomiłem program TestDisk i o dziwo tutaj widzi wszystkie pliki i mogę je skopiować, chociaż jeden duży plik nie skopiował się w całości.
Da się coś z tym zrobić, żebym mógł otworzyć normalnie tę partycję ? Kombinuję coś z tym TestDiskiem, ale nie wiem czy uda mi się samemu to naprawić a nie chce żeby mi usunęło wszystkie dane.
Spróbuj Universal USB Installera i zainstaluj jakieś distro linuxa. Zobacz, czy będziesz w ogóle w stanie podmontować partycję, ew. możesz też wybrać ubcd z całym pakietem programów do testowania dysku.
Z tym będzie problem, na pendrivie mam w taki sposób zrobionego WInXP, a że jakiś czas temu coś mi sie spieprzyło to muszę za każdym razem używać tego pendriva do uruchomienia systemu i na pewno tego nie usunę.
Jest jakiś inny podobny program uruchamiany z poziomu windowsa ?
Dysk ma 900 relokowanych sektorów (05) i kolejne sektory oczekują na remap (C5), parametr BF informuje o tym że dysk został poddany wstrząsom (przeciążeniu).
Niezwłocznie zrób kopię ważnych plików (w bezpiecznym miejscu) i niestety szykuj się na wymianę dysku.
Troche to dziwne,bo faktycznie po wyszukaniu tego dysku po nazwie ST9250827AS jest SATA2, ale wg tego co pokazuje mi HDTune to jest SATA1, chyba że czego nie rozumiem:
ST9250827AS Information
Firmware version : 3.AAA
Serial number : 5RG3XRPH
Capacity : 232.9 GB (~250.1 GB)
Buffer size : 8192 KB
Standard : ATA/ATAPI-0 - SATA I
Supported mode : UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133)
Current mode : UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133)