Niedziałające 2 kości RAM


(Erykosobowy) #1

Witam. Dzisiaj do mnie dotarła przesyłka z dodatkowymi 2 GB Ramu(na jednej kości). Ram ten działa w PC po podłączeniu jednak nie może być podłączone przy tym stary ram.

Czyli tak jakby PC pozwala na wpięcie tylko jednej kości ramu pomimo że są 2 sloty, a max rozbudowa do 4 GB. To moja płyta główna: http://www.asus.com/pl/Motherboards/P5VD2VM/specifications/

Stary ram to Samsung 1 GB 2Rx8 PC2-5300U-555-12-53 chyba 667 MHz.

Nowy to Swisbit 2GB PC2-5300U-555 667 MHz.

 

Resetowałem już BIOSa poprzez wyjęcie baterii ale to nic nie dało. Gdy jest wpięta jedna kość wszystko jest okey, normalnie się uruchamia. Jednak gdy są dwie, uruchamia się do momentu gdzie jest pokazane logo windowsa i kółko z ładowaniem po czym pokazuje komunikat błędu. Mój system operacyjny to Windows 8 Pro.

 

Nie wiem jak mogę to rozwiązać. Proszę o szybką pomoc.


(Paulikpro) #2

Podłącz obie kości i uruchom memtest86+ z poziomu GRUBa i najlepiej zrób zdjęcie ekranu jak wyszedł test.


(Erykosobowy) #3

http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,Program,Windows,12492.html To jest tylko na win 7. Pójdzie mi na ósemce ? Dodam że mam 32 bitowy system.


(rgabrysiak) #4

Cześć,

 

Czytałeś opis programu? Chyba nie.

 


(JNJN) #5

Widać jest jakiś konflikt między ramami, zawsze najlepiej dokupić taki jak się posiada zamontowany.

 

Teraz trzeba założyć nowy w I banku i zrobić test memtest86, czy wszystko OK.

 

http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi-programu-memtest86±sprawdzanie-pamieci-ram-a204.htm