Niedziałające pamięci Patriot, nawet po wymianie

Witam. Od niemal tygodnia borykam się z problemem złożenia komputera koledze. Niby banalna sprawa, wręcz codzienność. A jednak. Otóż w dniu odebrania wszystkich części (zamówionych w sklepie morele), gdy zacząłem go skaładać, okazało się, iż nie działają żadne porty I/O na płycie głównej, oraz monitor nie wyświetla obrazu. Pierwszym co postanowiłem sprawdzić, była pamięć - strzał w dziesiątkę. Do zestawu zakupione zostały kości Patriot PSD34G1333KH, na których występował ów problem. Wkładając swoje Kingstony KHX1600C9AD3B1K2/4G, zestaw działał bezproblemowo. Parę dni później w wolnej chwili udaliśmy się do netpunktu, by złożyć reklamację, która została rozpatrzona pozytywnie. Dziś odebraliśmy nowe kości. Jednak problem nadal występuje. Bez względu na to, czy kości są sprawdzane na płycie głównej z zestawu ASRock 960GM-VGS3 FX, czy mojej ASRock 870 Extreme3. Jedyna różnica polega na tym, iż moje płyta główna sygnalizuje błąd C0 - Early CPU Init Start. Poza tym słychać, że komputer łapie loopa - start, restart, restart, restart… I choć wątpliwym jest wadliwość czterech egzemplarzy, to wydaje mi się jedyną możliwością w tym przypadku. Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji?

Dodam, że wszelkie metody typu przywracanie ustawień BIOS do stanu fabrycznego, czy też żąglowanie kośćmi, nie przynoszą efektu.

Mam wrażenie, że płyta może być uszkodzona. Dokładniej to banki pamięci.

Chociaż z drugiej strony Twoje kości działają to nie powinno być problemu…

Inna kwestia, Patriot nie lubi się z AsRockiem. Słyszałem już o problemach z ‘niekompatybilnymi’ pamięciami.

Raczej 1333… Poza tym niższe taktowanie pamięci problemem być nie powinno. Szczególnie, że 1600 uzyskuje się dopiero przy ręcznym ustawieniu. BIOS domyślnie ustawia 1333. Kłopotliwe mogłoby być dopiero dołączanie pamięci o taktowaniu powyżej 1333. Wówczas należałoby zajrzeć na stronę producenta MOBO i sprawdzić kompatybilność danych kostek. Zresztą ujęto to nawet w instrukcji do niej.

Zestaw kolegi prezentuje się następująco:

CPU: AMD FX-4350

RAM: Patriot PSD34G1333KH

GPU: Sapphire Radeon HD 7750

MB: ASRock 960GM-VGS3 FX

PSU: Chieftec GPA-500B8

W takim razie i moja płyta główna powinna być uszkodzona. A w to akurat wątpię.

Teraz pytanie… czy w morele można z uzasadnionego powodu wymienić za ewentualną dopłatą dany produkt na inny?

Uściślając, na Twojej płycie jak zachowują się Patrioty? Zapętla się, tak?

Na Twoich działa ok? 

Na Twoich u kolegi jest ok, na Patriotach lipa? 

Sprawdź na pojedynczej kości, zarówno swojej jak i kolegi Patriotach. Włóż po jednej kości i uruchom komputer, sprawdź na takiej konfiguracji i daj znać. Być może któraś z kości jest felerna chociaż mogę się mylić.

Chyba, że już tak robiłeś…

Nie wiem czy wymieniają za dopłatą. Zadzwoń i popytaj. Informacja napewno nic nie będzie Ciebie kosztowała :slight_smile:

Na mojej, jak i kolegi płytcie jest to samo - zapętla się. Jednak ze względu na brak jakiegokolwiek mechanizmu rozpoznawania błędów na płycie kolegi, nie jestem w stanie określić błędu. Dopiero na mojej pojawia się Early CPU Init Start. Na moich kościach oba komputery działają bezproblemowo. Bez względu na to, czy są włożone dwie, czy jedna lub do których slotów są włożone, w jakiej kolejności. To samo dotyczy kości Patriota, z tą różnicą, iż one nie działają.

Krótka piłka.

To skoro Patrioty na obu płytach nie działają to są do wymiany na nowe, i to nie Patrioty.

Pozostaje Kingston, skoro sprawdzony działa na kolegi płycie to nie ma co się zastanawiać.