Niedziałający Front Panel USB


(Mariosti*) #1

Jak w temacie, w zestawie z mojego podpisu, za nic nie chcą działać porty z przedniego panelu.

-są podłączone

-kabel od front panelu jest w porządku, kolory zgadzają się ze specyfikacją z instrukcji płyty głównej

-wszystkie pozostałe porty (czyli 4 z tyłu obudowy) są w pełni sprawne)

Tak więc pytam się czy ktoś z czymś takim się nie spotkał i nie zna czasem "magicznego środka", albo może coś przeoczyłem, lub w najgorszym przypadku poprostu ta część na płycie głównej nie działa (nie spotkałem się z taką usterką ale przecież nie pracuję w serwisie więc dużo nie widziałem, a za płytę główną ręczyć nie mogę pare latek już ma a kupiona z drugiej ręki więc tymbardziej może być podejżana).


(JNJN) #2

A przejrzyj opcje biosu, może nie wszystkie porty USB są włączone,to włącz i zapisz bios Save.

Pomoc książka do płyty głównej.


(Malydragon) #3

ja radze zainstalować SP1 czy SP2


(Mariosti*) #4

SP2 mam odkąd jest, a instrukcje jeszcze raz przejżałem i niestety nie ma żadnej opcji typu włącz/wyłącz fp usb, jest tylko ogólne dla całego kontrolera usb, próbowałem też przełączać zworki umożliwiające "wakeup" komputera przez usb ale to też nic nie dało. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem aby padło właśnie takie jedno złącze na płycie głównej?

Złączono Posta : 08.10.2007 (Pon) 13:50

A jednak, każdy kabel ma dwa końce.... sprawdziłem kabel wewnątrz obudowy od strony front panelu i złączka od gniazd usb była wyciągnięta :] Dzięki za rady.


(Technik Elektro) #5

jakie urządzenia nie działają ?? pomiar miernikiem napięć na nóżkach byłby odpowiedni, w Menadżerze urządzeń -> główne koncentratory usb - jakie są natężenia prądu, jakie urządzenia były podłączane ?? panel był testowany na innym sprzęcie ??


(Korynt44) #6

Mam podobny problem, z tym że pod Vistą wszystko działało idealnie, a pod Xp przedni panel nie działa. To prawdopodobnie oznacza, że problem nie leży po stronie sprzętowej. oczywiście mam SP2.


(Mariosti*) #7

może jakiś dodatkowy kontroler usb potrzebuje sterowników dodatkowych pod xp?