Niedziałający mikrofon w laptopie Compax nx7400 na Windowsie 8.1

Od niedawna mam tego laptopa, ale jest tam Windows 8.1 32 bit i nawet działa nienajgorzej, jednak nie działa mi mikrofon. Sterowników dla tego lapka nie ma pod win 7 i win8, ale instalowałem dla Visty. Windows update sam znalazł bodajże driver do dźwięku i jakość jego jest wręcz bardziej niż zadowalająca. Problem pojawia się gdy próbuje użyć mikrofonu czy to wbudowanego jeśli jest czy innego zewnętrznego. Idzie to jakoś naprawić czy jestem skazany na kartę usb?

Spróbuj zainstalować te. Przed instalacją zrób punkt przywracania.

wiktorm

Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj, umieszczonego w prawym dolnym rogu swojego posta, następnie opcji Użyj pełnego edytora, znajdującej się pod edytowanym postem.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

Nie można tego zainstalować. :frowning:

P.S. Mam nadzieję, że teraz nowy tytuł może być.

Daj zrzut ekranu z menedżera urządzeń. Kliknij (w menedżerze urządzeń) na właściwości swojej karty i daj zrzut ekranu, gdzie będą widoczne identyfikatory sprzętu. Weź wejdź na “urządzenia audio” (wyszukaj tego panelu poprzez wpisanie “urządzenia audio” w ekranie z kafelkami) i daj zrzut ekranu z zakładki “nagrywanie”. Sprawdź (w urządzeniach audio), czy podczas mówienia ikona sygnalizuje aktywność urządzenia.

Zrzuty ekranu:

Ikonka mikrofonu reaguje tylko przy wkładaniu wtyczki różowej do laptopa.

Sterownik raczej jest poprawnie zainstalowany. Masz dostępny jakiś panel audio Soundmax? Daj screena z panelu audio i z właściwości mikrofonu. Możesz spróbować zainstalować sterowniki dla Visty ze strony HP, oczywiście wcześniej zrób punkt przywracania. Sterownik w wersji 6.10 jest kompatybilny z Windows 8.

Panel Soundmax to jedna z pierwszych rzeczy, które szukałem. Jedynie widać nazwę Soundamx na liście programów do deinstalacji.

Zobacz w Program Files, czy nie masz żadnego folderu od tych sterowników. Jak nie masz, to odisnstaluj te co teraz masz i zainstaluj te dla Windows Vista. Te które są dostępne na stronie HP są kompatybilne z Windows 8.

Jest katalog w Program Files, ale nic nie da się włączyć. Sterowniki starsza chyba też próbowałem.

Zainstaluj jeszcze raz te sterowniki, które są dostępne na stronie HP. Może na nich uda Ci się odpalić panel audio. Możesz spróbować również poprzedniej wersji która jest dostępna na stronie producenta. Z tego co czytałem, to problemy z mikrofonem w kartach Soundmax występują również na starszych Windows. Niektórym pomagało odznaczenie wyciszenia w panelu Soundmax. 

Wybaczcie za stworzenie tego tematu. Okazało się, że to była wina słuchawek i mikrofon z innych słuchawek działa, choć wcześniej wydawało mi się, że tamten mikrofon na stacjonarnym jeszcze działał, ale widocznie ledwo. Problemu już prawie nie ma poza niedziałającym do końca panelem Soundmax, ale to pół biedy. Dzięki za próbę pomocy.