Niedziałający port Ethernet - konfiguracja?

Od pewnego czasu nie działa mi port Ethernet. Trudno mi powiedzieć, od jakiego, gdyż na ogół korzystam z wi-fi, Ethernet przydaje mi się sporadycznie, co nie zmienia faktu, że się przydaje. No i pewnego razu był potrzebny, podłączam kabel, niby wszystko fajnie - dioda gniazda reaguje, że niby pracuje… Ale system nic nie wykrył. Potem sprawdziłem i okazało się, że na liście połączeń sieciowych znane wszystkim “Połączenie lokalne” nawet nie figuruje. Na liście kart sieciowych w Menedżerze urządzeń:

• karta wifi (Broadcom …)

• urządzenie Bluetooth

• i dość enigmatyczny “Kontroler sieci NVIDIA nForce”.

Zaznaczam, że Windows 7 mam zainstalowany na laptopie, na którym natywnie był Windows Vista OEM, więc HP nie wspiera za bardzo Windows 7. Mimo to jestem pewien, że w okresie tuż po instalacji Ethernet działał bezproblemowo. Być może problem wynika z faktu, że laptopa jakieś 3-4 miesiące temu czyściłem, czemu towarzyszyła doszczętna rozbiórka sprzętu niemalże na części pierwsze. Ale nie ingerowałem w port Ethernet, przy następnej rozbiórce zwróciłem nawet na niego szczególną uwagę i poprawiałem wszystkie możliwe kabelki. I nadal nic.

Wciąż podejrzewam, że problem może być natury czysto konfiguracyjnej - że np. nie pobrałem jakiegoś stera czy coś (tzn. Windows 7 go nie wykrył po instalacji i nie zainstalował automatycznie, jak to zrobił ze wszystkimi innymi). Wszelka pomoc, wskazówki i pomysły mile widziane.

Prosisz o pomoc, nie podając podstawowej informacji! Co to za laptop? Firma i model.

HP Pavilion dv6720ew :wink:

To jest właśnie brak sterowników karty sieciowej Ethernet.

Niestety, ten laptop nie jest przewidziany dla Windowsa 7. Nie ma sterowników do karty Ethernet. Do karty bezprzewodowej (WiFi) zresztą również nie ma. W tym ostatnim przypadku można spróbować sterowniki WiFi od Visty. Może sieć Ci zaskoczy chociaż bezprzewodowo?

Hej,

Skoro laptop wyposażony jest w kartę Ethernet nVidii to i płyta główna oparta jest o któryś z chipsetów nForce. A skoro tak, to wystarczy wejść na stronkę nVidii, wybrać automatyczne wykrywanie sterowników do płyty głównej - być możne znajdą się odpowiednie sterowniki do Win7. Co ważne w systemie musi być obecna Java, by wykrywanie sprzętu poprzez WWW mogło dojść do skutku.

Pozdrawiam,

Dimatheus