Mam osobliwy i dziwny problem związany z moim laptopem Acer Aspire vx5-591g, 16gb ram, karta graficzna nvidia gtx 1050 4gb a procesor to intel core i5-7300 cpu 2.50GHz (4cpus).
Otóż w ostatnim czasie robiłem aktualizacje sterowników i innych rzeczy na komputerze (warto zanotowac fakt, ze wczesniej ten problem się nie pojawiał i gry o które mi chodzi chodziły jak sialala). Ale musiałem coś namodzic i niestety obydwie gry (które chodziły jeszcze przed tygodniem nie chcą się uruchomić).
Chodzi o dwie gry DayZ oraz Hell Let Loose. Normalnie sie uruchamiaja po czym jest czarny ekran a gry w menaderze „nie odpowiadaja” i nastepnie sie zamykaja. Najlepsze, ze dayZ ma jeszcze w sobie DayZ experimental, ktora jest osobna gra i chodzi bez problemu. Jak myslicie gdzie moze tkwic problem? Prosze pomozcie bo juz wychodze z siebie. Jakis program lub cos. odpowiem na kazde pytania z gory dziekuje za pomoc!
Jeszcze można otworzyć z 10 instancji Paint/Notatników i coś w nich wpisać/namalować, i wybrać opcję zamykania/wylogowania/ponownego uruchomienia, a po zamknięciu przynajmniej 1 przerwać ten proces.
Byłby to taki ograniczony czysty rozruch, jak nie ustawiłeś by system zamknął te 10 okien, blokujących „zamknięcie” systemu.
Poza tym jeśli to gry ze Steama to jest w nim opcja sprawdzania integralności plików danej gry.
Steam: 1.Na poziomie Biblioteki kliknij grę PPM i wybierz Właściwości.2.Wybierz zakładkę „Pliki lokalne” i kliknij przycisk „Sprawdź spójność plików gry”.
Jednak jeśli sam zrobiłeś sobie „kuku” to zapewne coś poszło nie do końca tak z aktualizacją sterowników.
Kiepska sprawa, że system nie wypluwa ci żadnego sensownego komunikatu, podczas kiedy gra się zawiesza.
Trzeba szukać w dzienniku zdarzeń jak napisał wyżej kolega.