Witam! Zakupiłem niedawno w komputroniku laptopa - Samsung R580. Laptop miał 15-gigową partycję recovery, którą postanowiłem usunąć, bo zawala miejsce na hdd (chciałem też zainstalować linucha), a z torrentów ściągnąłem obraz systemu 1:1 - rzecz jasna system Windows 7 HP 64-bit i nalepkę mam na kompie. Któregoś dnia z powodu zaśmiecenia kompa syfem dorzuconym przez producenta (testowe wersje programów) zdecydowałem się na reinstalkę. Wszystko pięknie, ale Winda twierdzi, że nie jest legalna (mam OEMowską nalepkę oryginalną i jestem 1 właścicielem lapka). Zupełnie tego nie rozumiem. Pomogło tylko skorzystanie z opcji “Samsung BIOS” czy coś takiego w aktywatorze. Co dziwne system rozpoznał klucz jako legalny, a nie aktywowałem go tym aktywatorem. Ustawiłem tylko to “Samsung BIOS”, bez aktywacji. I teraz pytanie: czy jestem legalny?
Moim zdaniem nie jesteś legalny bo używać aktywatora a jeżeli używasz aktywatora to jestespiratem ;p
wpisywałeś klucz z naklejki w systemie,
nawet jeśli masz naklejkę a użyłeś aktywatora system masz nielegalny
Jeśli masz nalepkę z kluczem i ten klucz został przyjęty przez instalator a aktywacja twierdzi że system nie jest legalny to prawdopodobnie przez to że próbujesz aktywować system zainstalowany z innej płytki z kluczem na który już była kiedyś robiona aktywacja.
Zadzwon do obsługi klienta MS lub na tel aktywację wyjaśnij sprawę.
Prawdopodobnie ściągłeś Windows 7 w wersji BOX zamiast OEM.
Nie jest możliwym, by na ten klucz była robiona inna aktywacja. Tak jak napisałem - nalepkę mam na lapku i tylko ja korzystam z tego klucza. A nie jest to wina jakiegoś “brandowego Windowsa”? Kiedyś coś o tym czytałem.
Nie chodziło mi o to że była robiona inna aktywacja na twój klucz ale o to że już wcześniej twój win którego miałeś zainstalowanego wcześnie był aktywowany.
Poza tym jeśli użyłeś płytki z neta to na 90% już ktoś wcześniej użył jej, zainstalował se system na jakimś kluczu i aktywował przez neta (a każda płytka jest oznaczona swoim indywidualnym nr który można potem odczytać z zainstalowanego systemu).
Hmm… Co radzicie? Telefon do Samsunga czy Microsoftu?
Hm, jakoś instalowaliśmy z kolegą z jednej płytki ściągniętej z MSDN na różne klucze i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów (uprzedzam pytania o legalność: 1 płytka ściągnięta z MSDNu, wiele komputerów + tyle samo kluczy z MSDN’a).
Aktywacja przez telefon. System zapyta na ilu komputerach system jest teraz zainstalowany. Podajesz 1 i powinno działać
A odpowiedź jest jak najbardziej banalna: wersja Windows 7 którą posiadasz (zakupiłeś wraz z laptopem) to “rasowe” oem, tj. wersja preaktywowana przez producenta sprzętu. Powinieneś zrobić sobie kopię zapasową (szczegóły zapewne w instrukcji laptopa), która to kopia zapasowa najprawdopodobniej nie byłaby wersją instalacyjną, lecz środowiskiem do przywrócenia fabrycznych ustawień laptopa (w tym podziału partycji). Zamiast tego ściągnąłeś sobie obraz, i usiłowałeś użyć klucza produktu znajdującego się poza serwerem MS, lecz zarejestrowanego jako ‘aktywny-nie-podlegający-aktywacji’ - stąd komunikat o “nielegalności” systemu. Co gorsza - MS tu nie jest “stroną”. Powinieneś się skontaktować z pomocą techniczną samsunga.
McDracullo , zależy w jakim odstępie czasu były robione instalacje.
Ja też mam z MSDN i jak jednego razu musiałem kilka razy reinstalować system w krótkich odstępach (tylko na moim kompie i tylko z moim kluczem) to za którymś razem już nie chciał mi się aktywować przez neta i musiałem zrobić aktywację telefoniczną.
Poza tym licencja MSDN to zupełnie inna licencja niż pozostałe.
Jak robiłem na laptopie znajomej reinstalkę legalnego Win XP OEM którego dostała z tym lapkiem to też nie chciał się aktywować przez neta a aktywacja telefoniczna przebiegła bez problemu.
Mhm… Problem w tym, że na partycji recovery od Samsunga nie było obrazu, który można było wypalić na płytce, a jedynie jakieś dziwne pliczki z recovery, które mi przeszkadzały. Samsung mi nie przyśle żadnej “specjalnej” płytki albo coś?
Samsung przyśle ale za odpowiednią opłatą…
I te owe pliczki na tamtej partycji to były pliki do odzyskiwania systemu
Ile przysłanie tej płytki będzie kosztować?
– Dodane 18.06.2010 (Pt) 13:01 –
Hah! Znalazłem na dysku kopie certyfikatu i klucza, które kiedyś robiłem, bo mi znajomy polecił tak zrobić. Teraz mogę zainstalować Winzgrozę z płytki i w programie adr (albo abr dać “restore”. Załatwiłem sprawę z legalnością systemu Btw. Czemu laptop ma nalepkę skoro jadę na kluczu oem slp???