Niemiecka klawiatura?

Mam okazje kupić bardzo dobry laptop i mam pytanie do korzystających z niemieckiej klawiatury. Czy ona nie przeszkadza w codziennym życiu. Znajoma mówiła że to nic nie przeszkadza i to kwestia przyzwyczajenia jednego miesiąca bo sama posiada. Czy faktycznie?

Co do samego laptopa to nie wiem czy jest wart tej ceny…
Jeśli chodzi o samą klawiaturę to bez problemu możesz ustawić sobie polską i tylko na klawiaturze będzie Ci pisało Y a wchodziło Z i odwrotnie. Więc jeśli to ci nie przeszkadza to nic ona więcej nie zmienia. W niemieckim układzie klawiszy zamienione miejscami są tylko z i y. Jeśli piszesz nie patrząc na klawiaturę to różnicy w ogóle nie odczujesz.

Swoją drogą moim zdaniem laptop bardzo słaby jak na te pieniądze.

1 polubienie

A co twoim zdaniem jest w nim słabego?

Na pewno nie jest wart 3 tys. Za tyle kupisz wydajniejszy nowy laptop. Druga sprawa to firma, dla mnie to jakiś noname o którym słyszałem kilka razy.

A czy jest ktoś kto korzysta z laptopa firmy Medion Erazer na tym forum?

Pomijam bebechy i cenę. Zamierzasz go nosić czy tylko postawić na biurku?

Ostatnio miałem okazję robić laptopa niemiecką klawiaturą i powiem troszkę to przeszkadza. Musisz zapamiętać układ niektórych klawiszy “na pamięć”.

Praktycznie cały czas będzie u mnie w domu. Raz na tydzień do szkoły wezmę bo będzie mi potrzebny ale to tylko czasami. Nie znalazłem w takiej cenie innego laptopa z podobnymi podzespołami. Szukam laptopa który parę ładnych lat mi pochodzi i będzie do wszystkiego. W tym sensie, że uczę się w szkole na profilu technik informatyk i laptop będzie mi służył aż do studiów. Jeżeli ktoś coś poleca to z góry dziękuje za propozycje.

Pytam dlatego, że 17-calowy lapek o wadze 4 kg średnio do noszenia się nadaje.

A co do ceny, to w internecie znajdziesz oferty z 2016 r. i chodził on w “podobnych pieniądzach”.

Czy warto? Szczerze mówiąc wolałbym jakiegoś Della albo Lenovo - z biznesowych wersji oczywiście. O grach się nie wypowiem, bo to nie moja domena.

1 polubienie

Już lepiej wziąć precla, ten sam CFG (nawet lepszy), też używany, można się potargować, a i jestem pewny że będzie znacznie solidniejszy i lepiej wykonany.
No i ma lepszą matrycę i rozdzielczość. Branie 17 cali z mniej niż fhd to porażka.

https://allegro.pl/kategoria/laptopy-dell-77917?rozdzielczosc-px=1920%20x%201080&powloka-matrycy=matowa&seria-procesora=Intel%20Core%20i7&wielkosc-pamieci-ram=16%20GB&string=dell%20precision%20m6800&order=p&bmatch=baseline-ele-1-3-0725

Niemniej uważam, że ich ceny i tak są wygórowane, ale lepsze to niż zaproponowany noname.

1 polubienie

Komputery marki MEDION, to typowe niemieckie marketówki, odpowiednik naszej MANTY lub podobnych. Wskazany przez Ciebie sprzęt za te pieniądze, to szaleństwo! Bardzo dużo komputerów tej marki wpada do Polski z Niemiec. Komputery tej marki charakteryzują się na ogół normalnymi podzespołami, ale za to bardzo często w nietypowych układach (na przykład komputery stacjonarne). Taką kwotę pieniędzy na pewno możesz spożytkować lepiej.

1 polubienie

Bardzo dziękuje za wasze opinie. Bardzo przydatne. Jak dobrze, że wpadłem na pomysł z forum :slight_smile: . Przepraszam, że znów mam pytanie ale czy ktoś by mógł ocenić pod względem technologicznym 2 laptopy? Moim zdaniem ten pierwszy, ale chciałbym aby ktoś też się przyjrzał. Z góry dziękuje
Pierwszy
Drugi

Drugi: nowszy procesor, słabsza grafika, mniejszy bo 14 cali
Pierwszy: starszy procesor, ale zdecydowanie lepsza grafika

Zależy do czego i na czym komu zależy. Oba będą jednakowo dobre.

https://allegro.pl/listing?string=nalepki%20na%20klawiaturę&order=m&bmatch=baseline-cl-uni-1-3-0806

Obklejasz i masz taką klawę jaką chcesz.

Dziękuje wam wszystkim za opinie. Temat uważam za zamknięty