Mam okazje kupić bardzo dobry laptop i mam pytanie do korzystających z niemieckiej klawiatury. Czy ona nie przeszkadza w codziennym życiu. Znajoma mówiła że to nic nie przeszkadza i to kwestia przyzwyczajenia jednego miesiąca bo sama posiada. Czy faktycznie?
Co do samego laptopa to nie wiem czy jest wart tej ceny…
Jeśli chodzi o samą klawiaturę to bez problemu możesz ustawić sobie polską i tylko na klawiaturze będzie Ci pisało Y a wchodziło Z i odwrotnie. Więc jeśli to ci nie przeszkadza to nic ona więcej nie zmienia. W niemieckim układzie klawiszy zamienione miejscami są tylko z i y. Jeśli piszesz nie patrząc na klawiaturę to różnicy w ogóle nie odczujesz.
Swoją drogą moim zdaniem laptop bardzo słaby jak na te pieniądze.
A co twoim zdaniem jest w nim słabego?
Na pewno nie jest wart 3 tys. Za tyle kupisz wydajniejszy nowy laptop. Druga sprawa to firma, dla mnie to jakiś noname o którym słyszałem kilka razy.
A czy jest ktoś kto korzysta z laptopa firmy Medion Erazer na tym forum?
Pomijam bebechy i cenę. Zamierzasz go nosić czy tylko postawić na biurku?
Ostatnio miałem okazję robić laptopa niemiecką klawiaturą i powiem troszkę to przeszkadza. Musisz zapamiętać układ niektórych klawiszy “na pamięć”.
Praktycznie cały czas będzie u mnie w domu. Raz na tydzień do szkoły wezmę bo będzie mi potrzebny ale to tylko czasami. Nie znalazłem w takiej cenie innego laptopa z podobnymi podzespołami. Szukam laptopa który parę ładnych lat mi pochodzi i będzie do wszystkiego. W tym sensie, że uczę się w szkole na profilu technik informatyk i laptop będzie mi służył aż do studiów. Jeżeli ktoś coś poleca to z góry dziękuje za propozycje.
Pytam dlatego, że 17-calowy lapek o wadze 4 kg średnio do noszenia się nadaje.
A co do ceny, to w internecie znajdziesz oferty z 2016 r. i chodził on w “podobnych pieniądzach”.
Czy warto? Szczerze mówiąc wolałbym jakiegoś Della albo Lenovo - z biznesowych wersji oczywiście. O grach się nie wypowiem, bo to nie moja domena.
Już lepiej wziąć precla, ten sam CFG (nawet lepszy), też używany, można się potargować, a i jestem pewny że będzie znacznie solidniejszy i lepiej wykonany.
No i ma lepszą matrycę i rozdzielczość. Branie 17 cali z mniej niż fhd to porażka.
Niemniej uważam, że ich ceny i tak są wygórowane, ale lepsze to niż zaproponowany noname.
Komputery marki MEDION, to typowe niemieckie marketówki, odpowiednik naszej MANTY lub podobnych. Wskazany przez Ciebie sprzęt za te pieniądze, to szaleństwo! Bardzo dużo komputerów tej marki wpada do Polski z Niemiec. Komputery tej marki charakteryzują się na ogół normalnymi podzespołami, ale za to bardzo często w nietypowych układach (na przykład komputery stacjonarne). Taką kwotę pieniędzy na pewno możesz spożytkować lepiej.
Bardzo dziękuje za wasze opinie. Bardzo przydatne. Jak dobrze, że wpadłem na pomysł z forum . Przepraszam, że znów mam pytanie ale czy ktoś by mógł ocenić pod względem technologicznym 2 laptopy? Moim zdaniem ten pierwszy, ale chciałbym aby ktoś też się przyjrzał. Z góry dziękuje
Pierwszy
Drugi
Drugi: nowszy procesor, słabsza grafika, mniejszy bo 14 cali
Pierwszy: starszy procesor, ale zdecydowanie lepsza grafika
Zależy do czego i na czym komu zależy. Oba będą jednakowo dobre.
https://allegro.pl/listing?string=nalepki%20na%20klawiaturę&order=m&bmatch=baseline-cl-uni-1-3-0806
Obklejasz i masz taką klawę jaką chcesz.
Dziękuje wam wszystkim za opinie. Temat uważam za zamknięty