Niemożliwe do usunięcia konto Microsoft

Witam Szanownych Forumowiczów,

Sprawa tyczy się laptopa ASUS K75VJ i dawno już zaktualizowanego z Windowsa 8.1, Windowsa 10 w wersji 21H2 (OEM).

Otóż podczas instalacji Windowsa 10, instalator zażądał zalogowania się za pomocą konta Microsoft, by móc kontynuować instalację, co też uczyniłem. Tuż po instalacji chciałem je usunąć z systemu. Utworzyłem nowe, lokalne konto użytkownika z uprawnieniami administratora, wylogowałem się ze wszystkich możliwych aplikacji Microsoft Store oraz z samego Store’a, nawet zalogowałem się w przeglądarce na konto Microsoft i usunąłem laptopa ze skojarzonych z kontem urządzeń. Mimo to, w menu głównym aplikacji systemowej „Ustawienia” wciąż widnieje avatar z moim imieniem i nazwiskiem oraz adresem e-mail przypisanymi do konta Microsoft:

Podobnie, gdy wejdę w „Ustawienia” → „Konta” → „Poczta e-mail i konta” - tam również widnieje mój e-mail z konta Microsoft, którego nijak nie mogę usunąć, gdyż po naciśnięciu na ten e-mail wyświetla się jedynie opcja „zarządzaj”:

Szukałem rozwiązania na forach Microsoftu, lecz nie mogłem znaleźć tam żadnego sposobu jak pozbyć się konta Microsoft z „Ustawień” Windowsa 10. Proszę o pomoc.

Pozostaje Ci przeinstalować system i utworzyć konto lokalne.

Ustawienia > Konta > Twoje informacje > Ustawienia konta. Tutaj kliknąć na link pod nazwą (dokładnie nie pamiętam!) " wyloguj lub usuń automatyczne synchronizowanie z wszystkich urządzeń…".
Tak jest w Windowsie 11. Czy jest tak samo w Win10, nie pamiętam!

Ale po angielsku.

I dzieki temu nie tylko zainstalowałeś Windows 10 ale go również aktywowałeś.
Od wersji 1607 aktywacja wymaga powiazania licencji cyfrowej z kontem Microsoft
Utworzyłes Lokalne na prawach administratora, na nim sie loguj.
Konto Microsoft mozesz zamknać ale ono będzie istniało.

Doprawdy? Już nie jednemu pomogłem, kto chciał zrezygnować z konta Microsoft i używać tylko lokalnego konta. Tak więc jak nic nie wiesz, to się nie udzielaj. Zachowałeś się hmmmm trochę niestosownie wyzywając tutaj. A poza tym znajdziesz i na angielskim MS to samo. Więc w czym problemy?

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/removing-microsoft-account/eb8bdd04-0fd3-4260-9f8f-8c6b758f1870

Dla formalności. I masz to samo. W dwóch krokach.

Nie bądź zabawny. Autor chce tylko usunąć z komputera, aby się logować bez hasla i synchronizacji. Tylko tyle i aż tyle.

Przeczytaj dokładnie, co najmniej 10 razy, artykuł z linku microsoftu który ci podałem…
Sa w nim dwie opcje.

1. Usunięcie konta
    2. Usunięcie konta z urzadzenia.
    Ta druga opcja nie usuwa całkowicie konta.

:man_facepalming: