Witam. Mam laptop Lenovo Y530 z wbudowaną kartą sieciową Intel Wireless 5100 AGN i systemem Vista Ultimate. Problem mam taki, że w tym systemie w żaden sposób nie umiem poprawnie zmienić adres MAC. Próbowałem za pomocą różnych programów, Etherchange, macmakeup itd., przez modyfikację klucza rejestru, przez menadżer urządzeń. Instalowałem nowe sterowniki, nawet wersje dla system XP. Za każdym razem przy sprawdzaniu poleceniem “ipconfig /all”, czy adres został zmieniony, wyświetla się domyślny adres MAC. Co ciekawe, po zmianach w rejestrze, wartość NetworkAddress pokazuje zmieniony (nowy) adres MAC, ale w Centrum Sieci i ipconfig widoczny jest nadal ten stary. Jak bez żadnych komplikacji mogę ustawić nowy adres MAC?
Myślałem, że adres MAC można zmieniac tylko w niektórych kartach sieciowych, większość ma wszyty na stałe do chipa - to przecież adres sprzętowy.
Jest tak, jak pisze MaRa. Ze swej strony nie rozumiem celowości zmiany MAC-adresu(?), a używam WiFi 6 lat.
a co tu do ruzumienia jest, adres sie zmienia np. po to zeby podlaczyc sie do innej sieci w ktorej jest kontrola po MAC adresie,
Po co zmienić MAC? A chcę po to, aby móc korzystać z internetu radiowego, który posiadam drugi rok. Od kilku miesięcy korzystam z niego na laptopie za pomocą zewnętrznej karty Edimax, jednak tymczasowo jestem zmuszony korzystać za pomocą samej karty, bez podpięcia anteny radiowej, przez co zasięg mam znacznie słabszy. Wbudowana karta zasięg ma nieco lepszy, a żeby korzystać z internetu radiowego każda karta musi mieć przydzielony jeden (określony) adres MAC.
Naprawdę nie idzie “oszukać” systemu, aby adres MAC był taki, jaki sobie ustawię?
Da się. Wystarczy ustawić w routerze klonowanie adresu mac. ;p
We właściwościach karty sieciowej ustaw wartość dla Network Adress , wpisz tam MAC taki jaki potrzebujesz.
Pozdrawiam!
Problem w tym, że nie mam we właściwościach karty “Network Adress”.
Miałem podobny problem, żaden z programów z netu nie dał rady, co ciekawe przed SP3 działały bez zarzutu, stworzone w rejestrze wpisy też nic nie dały(problem występował zarówno pod Vista jak i pod 7). Dopiero przeinstalowanie sterowników pomogło. Znajdź inne niż masz sterowniki do swojej karty, (też mam intela) może być nawet starsza wersja i przeinstaluj, nie zważaj na protesty systemu. MAC po przeinstalowaniu sterów powinien się zmienić na taki jaki zmieniłeś którymś z programów (np. TMAC, MACaddresschanger), później możesz powrócić do oryginalnych sterów. Napisz czy pomogło.
Adres MAC karty sieciowej możesz zmienić także programem SIW.