Nieodebranie zamówienia w siedzibie sklepu

Zamówiłam w niedzielę w sklepie internetowym przedmiot przy którym widniał napis, że wysyłka nastąpi w ciągi 1-2 dni. Jako, że mnie się spieszyło wybrałam odbiór osobisty, aby nie czekać na jego wysyłkę lecz osobiście się wstawić po odbiór. Teoretycznie dziś już minęły dwa dni o których jest wspomniane na stronie sklepu. Podejrzewam, że nie mieli na stanie mojego zamówienia i sprowadzają. Czy mogę teraz bez konsekwencji nie odbierać przedmiotu który i dziś nabyłam w innym sklepie?

Jako, że jest to umowa zawarta na odległość możesz od niej odstąpić bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od otrzymania, należy tylko wysłać przedsiębiorcy odpowiednio wypełnione oświadczenie o odstąpieniu (wzór-> http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=779 ).

Jeszcze pytanie- czy zapłaciłaś wcześniej za ten towar czy nie? Jeśli tak to napisz w oświadczeniu, że nie odebrałaś towaru ze wskazanego miejsca. Przedsiębiorca musi zwrócić zapłatę w ciągu 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia o odstąpieniu.

Płatne przy odbiorze w sklepie. Nic nie płaciłam. Stąd moje pytanie czy sklep komputerowy nie będzie mi robił jakichś problemów.

justynaolszyny , problemu robić nie będą, tylko ważne jest, żebyś wysłała odstąpienie w terminie, najlepiej już jutro. I normalnie pocztą, poleconym, nie mailem.

Poczytaj sobie jeszcze tutaj -> http://www.uokik.gov.pl/faq_umowy_zawie … eglosc.php

Warto zajrzeć do regulaminu sklepu, często wybór odbioru osobistego z płatnością na miejscu

oznacza tylko rezerwację i nie jest to traktowane jako zakup towaru na odległość.

Zawarcie umowy kupna-sprzedaży następuje dopiero w sklepie.

Oczywiście nawet jeżeli jest taki zapis, to i tak warto napisać chociaż e-mail, że się rezygnuje.

Co to za sklep ? Czyżby Neonet ?

Ja też kupiłem niedawno pewien przedmiot z odbiorem osobistym i musiałem na możliwość tego odbioru czekać 5 dni zamiast 1-2.

Jednak zaoszczędziłem 20zł na przesyłce.

Ja osobiście NIE POLECAM takich niby-zakupów, sam osobiście nabrałem się na takie zakupy w NEONET - sprzedano mi towar, który fizycznie był niedostępny i nawet nie raczono mnie o tym poinformować.

Raczej nic się nie stanie jak nie odbierzesz zamówionego towaru. Zostanie w sklepie na stanie i nie będą Cie za to ścigać, że musisz go odebrać.