Siemaneczko
mam problem z taktowaniem RAM, mianowicie po ustawieniu w Biosie na maksymalną prędkość taktowania (3200 MHz) po uruchomieniu Windows, wyskakuje Blue Screen, restart i tak w kółko, dopóki nie wrócę do ustawień 2133 MHz (bo tylko te 2 wartości mam do wyboru). Czy nie przesadziłem z doborem prędkości taktowania RAMu? Producent płyty głównej gwarantuje kompatybilność z prędkością 3200 MHz ale ja już mam wątpliwości bo nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Macie pomysł,co może być nie tak? Może pozmieniać coś w napięciach?
Specyfikacja:
RAM: G.Skill DDR4-3200 4GB x 2
Płyta główna: Gigabyte B450M DS3H
Procesor: AMD Ryzen 5 2400 G 3,6 GHz
W QVL tej płyty jedyny G.Skill na 3200 to F4-3200C14D-16GFX a to bank 8GB. Kupiłeś niekompatybilne pamięci. To nie jest tak, że QVL to jedyne słuszne pamięci, ale pozwala określić, ktore pamięci dają większą szansę na XMP.
Czy BIOS przyjmuje 3200 i po ponownym wejściu do niego masz w podsumowaniu 3200 (w tym wypadku procek zbije do 2933 jeżeli faktycznie to jego max).
Przy ponownym wejściu w biosa mam cały czas 3200. Czyli nie pozostaje mi już chyba nic innego jak wymiana RAM na nieco słabsze. 3000 MHz da radę czy zejść na jeszcze niższe?