Niepełne taktowanie RAM

Siemaneczko :slightly_smiling_face:
mam problem z taktowaniem RAM, mianowicie po ustawieniu w Biosie na maksymalną prędkość taktowania (3200 MHz) po uruchomieniu Windows, wyskakuje Blue Screen, restart i tak w kółko, dopóki nie wrócę do ustawień 2133 MHz (bo tylko te 2 wartości mam do wyboru). Czy nie przesadziłem z doborem prędkości taktowania RAMu? Producent płyty głównej gwarantuje kompatybilność z prędkością 3200 MHz ale ja już mam wątpliwości bo nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Macie pomysł,co może być nie tak? Może pozmieniać coś w napięciach?

Specyfikacja:
RAM: G.Skill DDR4-3200 4GB x 2
Płyta główna: Gigabyte B450M DS3H
Procesor: AMD Ryzen 5 2400 G 3,6 GHz

Ładujesz profil XMP czy wszystko ręcznie ustawiasz?

Ładuje przez Extreme Memory Profile. Ręcznie nawet nie widzę sposobu, żeby wybierać wartości.

W QVL tej płyty jedyny G.Skill na 3200 to F4-3200C14D-16GFX a to bank 8GB. Kupiłeś niekompatybilne pamięci. To nie jest tak, że QVL to jedyne słuszne pamięci, ale pozwala określić, ktore pamięci dają większą szansę na XMP.

Czy BIOS przyjmuje 3200 i po ponownym wejściu do niego masz w podsumowaniu 3200 (w tym wypadku procek zbije do 2933 jeżeli faktycznie to jego max).

Przy ponownym wejściu w biosa mam cały czas 3200. Czyli nie pozostaje mi już chyba nic innego jak wymiana RAM na nieco słabsze. 3000 MHz da radę czy zejść na jeszcze niższe?

Tym razem będę się sugerował tą listą:
http://download.gigabyte.cn/FileList/Memory/mb_memory_b450m-ds3h_pinnacle.pdf