Witam. Od ostatniego czasu niepokoi mnie temperatura mojego CPU.
Sprawdzałem w 2 programach Speccy pokazuje czasem 26 czasem 36 stopni,
a Speed|Fan pokazuje mi 36 a czasem 50 stopni…
Sprawdzałem też w BIOS’ie i tam pokazuje 51 stopni
Czy te programy się mylą czy to może BIOS? (wszystkie temperatury są w spoczynku, jak gram to dochodzi do 60-70stopni)
Próbowałem tez zwiększyć obroty wentylatora na radiatorze ale no nie da się, na szaro pisze i nie da sie klikać jakby było wyłączone.
Chciałbym po prostu się dowiedzieć jaka jest odpowiednia temperatura dla tego typu procesora i co powinienem najwyżej zmienić
dodam tez że wymieniane było chłodzenie z zwykłego BOX’owego na SilnetiumPC Spartan PRO HE924. Komputer ma jakieś półroku i do tej pory nic sie z nim nie działo…
DEYFID , korzystając z przycisku Edytuj(na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku, usuwając krzyk. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.
Od siebie polecam program HWMonitor, ja na swoim FX nie mam problemów z odczytem dokładnej temperatury.
Może masz właśnie poprzestawiane ustawienia w SpeedFanie ( jeśli go używasz do zmiany prędkości wentylatora w zależności od temp. CPU ).
Chociaż podczas gier się nie dziwie zbytnio, procesor grzeje się mocno, karta tak samo, i w budzie może zrobić się mały piekarnik.
Oczywiście wcześniej nie bawiłeś się w podkręcanie ani inne tego typu sprawy w Biosie? Jeśli tak to przywróć domyślne ustawienia, napięcie procesora radziłbym samemu ustawić ( zazwyczaj jest na AUTO i płyta może dobrać za wysokie napięcie, które będzie generować większą temp.)
Scenariuszy można powiedzieć że jest dużo, tylko który jest prawdziwy ^^