Witam. :multi:
Historia i problem przedstawia się następująco:
Chcę stworzyć mały serwis internetowy oparty na tabeli.
Wszystko sobie rozrysowałem i zaplanowałem. Że budowanie tabel do najtrudniejszych nie należy, to odpalam notatnik i szybko klecę sobie prostą tabelkę zgodną z moim planem (kod umieszczam poniżej).
Tabelka ma się przedstawiać następująco, i tak też wygląda:

Ponieważ dochodzę do wniosku, że dużo treści na niej nie będzie, to wpadam na pomysł żeby ją pomniejszyć i zamiast rozciągniętej na cały ekran zrobić tylko takie “okienko”. Po prostu tabelka (logiczne jest że również wszystko co w niej jest) byłoby odsunięte od brzegu przeglądarki o 20%.
Czyli wysoce pożądany jest w obecnej chwili poniższy układ przeglądarki:

No phi - proste przecież - myślę sobie. Niestety takie proste to to nie było ;/ Kombinowałem sobie z atrybutem valgin, top i pokrewnymi, dopisywanymi do atrybutów tabeli. Na nic. Na myśl przychodzą mi tylko style
css których nienawidzę. Znam bardzo dobrze html i javascript i nie potrzebuję przy pisaniu w tych językach pomocy. Style jednak mi nie leżą. Ale trudno. Cóż począć. Zaczynam studiować i wertować rozdział stylów o tabelach. W końcu chyba już wiem. Rzekomym lekarstwem na mój problem ma być kod
position:relative; top:20%; left:20%
który oznaczał by odsunięcie elementu o 20% od lewej i górnej krawędzi przeglądarki. Teoretycznie. Praktycznie układ tabelki wygląda tak: