Przy próbie uruchomienia winampa pojawia mi się komunikat “Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod błędu 88780032”. Problem zaczął się od zainfekowania komputera wirusami. Dodam, że ponowne zainstalowanie sterowników do nie przynosi rezultatów … Poza tym we właściwościach: dźwięki i urządzenia audio/odtwarzanie dźwięku komputer nie widzi mi żadnych urządzeń domyślnych, a powinien widzieć mi Realteka HD Audio Output …
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-MA69G-S3H
Nie wiem, gdzie mogę to sprawdzić bo w programie everest wyświetla mi się w multimediach tylko:
Skanowałam Dr. WEB kilka razy i nic nie znajduje … Miałam zainfekowany komputer rootkit gen, malware gen i jakimś trojanem … Usunęłam zainfekowane pliki programem Avast i Malvarebytes anti malvare … , uruchomiłam również combofix i Dr. WEB - wydaje się czysto, ale w miedzy czasie uszkodziło mi oprogramowanie do modemu i dźwięk, modem zainstalowałam ponownie, ale z dźwiękiem nie mogę sobie dać rady …
Nazwa systemu operacyjnego Microsoft Windows XP Professional Wersja 2002 dodatek Serwice Pack 2.
Żółte wykrzykniki mam przy Serwer proxy menedżera jakości Microsoft Streaming, Serwer proxy usługi Microsoft Streaming, Serwer proxy zegara Microsoft Streaming przy zakładce kontrolery dźwięku, video i gier. Dodam, że podczas instalacji sterowników audio z płyty dołączonej do płyty głównej wyskakuje mi błąd przy RealTek LAN Driver. Realtek High Definition Audio Driver udało mi się zainstalować, ale mimo to we właściwościach: dźwięki i urządzenia audio/odtwarzanie dźwięku komputer nie widzi mi żadnych urządzeń domyślnych …
OK … Zabieram się za to … Zauważyłam, że po deinstalacji sterowników Realtek High Definition Audio Driver oraz Realtek LAN Driver pojawił się żółty wykrzyknik w zakładce kontrolery dźwięku, video i gier przy Audio Device on High Definition Audio Bus (wcześniej tego napisu wogóle nie było) a po ponownym uruchomieniu komputera znajduje mi nowy sprzęt … Wyczyściłam rejestr i zabieram się za instalacje sterowników chipsetu i audio … tylko mam pytanie co w przypadku jeżeli ja mam już na komputerze Microsoft UAA?
Spokojnie ,komputer powinien poinformować cię o tym - tzn. ,że jest juz zainstalowana poprawka Microsoft U.A.A , zreszta zobacz w : Menadżer Urządzeń - Urządzenia systemowe…
Przy instalacji sterowników chipsetu ATi Chipset Driver pojawia mi się komunikat, że sterownik nie jest kompatybilny ze sprzętem zainstalowanym w moim systemie … Czy powinnam również odinstalować sterowniki chipsetu, bo najwyraźniej mam te same zainstalowane i nie można nadinstalować …
Dokładnie pojawia mi się komunikat, ze sterownik south bridge nie jest kompatybilny ze sprzętem zainstalowanym w moim systemie … Płyta główna na pewno ta bo mam przed sobą pudełko z niej. Dokładnie ta sama nazwa, która pojawiła się w programie everest … Może zainstalować sterowniki chipsetu z płytki dołączonej do płyty …? Tylko pytanie, czy najpierw odinstalować te zainstalowane?
Ściągnęłam Microsoft UAA i Realtek Function driver for Realtek Azalia audio chip i w takiej kolejności jak pisałeś próbowałam to zainstalować, ale nawet nie wiem, czy to pierwsze zainstalowało się ponieważ po kliknięciu pliku ASetup w katalogu MSHDQFE\Win2K_XP nie dzieje się nic … przy instalacji realtek przy końcu instalacji wyskakuje błąd … a przy uruchamianiu komputera znajduje mi nowy sprzęt realtek rtl8169/8110 Family gigabit Ethernet Nic #8 po kilkanaście razy …
Coś jest nie tak z systemem , podejrzewam ,że jest to wina infekcji… realtek rtl8169/8110 Family gigabit Ethernet - to nic innego jak Twoja karta sieciowa …Wejdź w Menadżera Urządzeń i zobacz czy wszystko jest ok… rozwiń jeszcze Urządzenia systemowe i tam też zobacz czy jest ok…
Szkoda ,ze użyłaś ComboFix-a - to narzędzie powinno być używane przez doświadczonego użytkownika … bo może więcej zepsuć niż …naprawić. nie chce krakać ale boję się ,że może się to skończyć stawianiem na nowo systemu…Proponuję zrobić log OTL -em i poprosić na forum o jego przejrzenie…
W kontrolerach dźwięku jest nowy wpis, którego nie było wcześniej - Audio Devive on High definition Audio Bus, ale nie ma żadnych kolorowych znaczków … Jedyny znaczek jaki pojawiał się był przy tej karcie sieciowej, ale wyłączyłam to …
– Dodane 14.03.2010 (N) 17:47 –
Poza tym we właściwościach tego urządzenia Audio Devive on High definition Audio Bus jest napisane, że brak zainstalowanych sterowników tego urządzenia.