Wczoraj zmieniłem opcję Internetu z 300 Mb/s na 600 Mb/s i co ciekawe nawet jak robię test szybkości łącza na ich stronie to wychodzi mi Ściąganie ok 300 Mb/s a wysyłanie ok 60 Mb/s.
Testowałem to na innym sprzęcie w domu podpiętym bezpośrednio do modemu z Vectry i tam jest ok czyli ok 600 Mb/s na 60 Mb/s.
Co może blokować tą prędkość w moim komputerze - karta sieciowa jest Gigabitowa więc nie powinno być problemów.
Konfiguracja komputera:
Procesor: Core™ 2 Quad Q8300
Płyta główna 990XA-UD3
Windows 10 Pro 1909
Masz CPU sprzed 12 lat…
Przy takiej jednostce nie spodziewał bym się lepszych wyników na speedtescie - sama aplikacja zapewne wysyca już czas procesora.
a co ma procesor do tego typu strony? to nie jest to pentium 4
a do autora sprawdziłbym bezpośrednio podłączając przez kabel, oczywiście przy wyłączonych tunerach tv oraz nie połączonych żadnych urządzeniach przez WiFi ;>
Wczoraj był piątek. Dziś jest weekend. Poczekaj jeszcze przynajmniej do poniedziałku tak do 15. Zmiana prędkości od momentu zgłoszenia u operatora wchodzi w życie maksymalnie przez dwa dni robocze. Być może jeszcze operator nie wpisał nowych uprawnień prędkości dla ciebie w swojej bazie i systemach. Jak sytuacja się nie poprawi to nie pytaj nas tylko kontaktuj się z operatorem.
wiadomo że nie jest, ale to nie procesor z Bóg wie której epoki, jaki by nie był to quad, 4 rdzenie… i dziwne że blokada zatrzymuje się akurat na równym 300 Mb/s, jak dla mnie to bardziej ograniczenie sprzętowe jakiegoś sprzętu sieciowego aniżeli kwestia specyfikacji komputera…
Sprawdzałeś prędkość pobierania plików z www?
Np. z tej strony http://ftp.atman.pl/ albo http://lg.netia.pl/ ?
Ewentualnie w innych aplikacjach, w których masz zamiar generować takie transfery i ma to znaczenie?
Wymiana CPU, żeby tylko popatrzeć sobie na wyższe cyferki na speedtescie nie brzmi racjonalnie
Czysto teoretycznie. W praktyce w idealnych warunkach otrzymasz połowę tych wartości.
Cześć wszystkim.
Chciałbym się dołączyć do problemu kolegi z prędkością internetu vectra 600MB. Nie chciałem zaczynać nowego tematu więc piszę tutaj. Chodzi o to: w tym miesiącu zmieniłem usługę vectry internetu z 300MB na 600MB oraz do telewizji dołożyłem multiroom dla syna w drugim pokoju. I się zaczął problem z prędkością internetu. Przy prędkości 300MB pokazywało mi ok 250~280MB, a przy prędkości 600MB pokazuje mi 100~230MB. Na kablu który idzie do 2 pokoju z modemem internetu panowie zamontowali mi trójnik( jakiś rozgałęźnik) i puścili kabel do drugiego telewizora i modemu internetu. Od tej pory moja prędkość pobierania jest taka jak napisałem a powinna być chyba większą. Wysyłanie pokazuję ok 60MB czyli chyba ok. Technik który był stwierdził że to od gier, a komputer mam po resecie i instalacji swierzego win 10. Czy to wina tego rozgałęźnika czy co?
Cześć
Sorki ze nie odpisywałem tak długo ale komputer mi się popsuł. Odłączyłem ten trójnik w pokoju co mam drugi telewizor i modem internetu i podłączyłem się tak jak miałem wcześniej za pomocą tkz beczki ( łączy się dwa kable a nie wiem jak to się fachowo nazywa). Bynajmniej tak miałem wcześniej przy prędkości 300Mb i było ok. Teraz mam 600Mb i pokazuje mi ok 200Mb przy podłączenie przez trójnik(rozdzielacz) i przez beczkę tak samo nie mam róznicy w prędkości pobierania. Wysyłanie jest chyba ok pokazuje 64Mb.
sprawdź prędkość jaką jesteś w stanie uzyskać przy pomocy krosa pomiędzy dwoma komputerami. Czysta teoria 1Gbps (bo udaje CI się uzyskać 200Mbps).
Odepnij wszystkie urządzenia od routera i podepnij się kablem bezpośrednio do niego. Najlepiej przy pomocy laptopa, żeby kabel był w miarę krótki. Być może przy zabawami w beczki, przeciąganiu kabla, etc. udało się komuś uszkodzić żyłę w skrętce.
Podłączyłem tak jak pisałeś modem bezpośrednio do kabla który wchodzi do mieszkania i do komputera który przeniosłem koło modemu (NIE MAM LAPTOPA). Sprawdziłem prędkość i nic się nie zmieniło dalej jest między 170~200 Mb. Dowiedziałem się też że kolega z pracy który mieszka na tym samym osiedlu co ja też ma internet z Vectry 600 Mb i ma to samo co ja pokazuje mu też 170~200 Mb. Czy to może być wina po stronie Vectry i czy mogę na tej podstawie zrezygnować z tej umowy i poszukać coś innego np UPC?
Przypomnę że technicy którzy byli stwierdzili ze to wina komputera bo skoro wysyłanie jest przy 600Mb 64Mb to jest dobrze i wszystko działa jak należy, a wina jest po stronie komputera. Tylko że na jego laptopie też pokazało 200 mb
Poczytaj na umowie, czy to prędkość deklarowana, czy maksymalna (do 600 mb/s). Jeśli to drugie, oznacza to w takim razie, że to 600 mb/s jest prędkością maksymalna, jaką możesz uzyskać. Jeśli jednak to pierwsze, to zgłoś to operatorowi i tyle.
Co do rezygnacji, to musisz wczytać się w zapisy umowy.
Jeśli chodzi o komputer, to może to być jego wina, ale musiałbyś mieć kartę 100 mb/s lub gorszą. Kategoria patchcorda (kabla Ethernet) też ma wpływ na szybkość.
Wcześniej miałem internet 300Mbs i pokazywało mi między 260~280Mbs, a tuż po zmianie taryfy na internet do 600Mbs i multiroma dla dziecka zaraz po podłączeniu spadek prędkości do 180~200Mbs na tym samym kablu tym samym modemie tylko doszedł kabel z trójnika do 2-go telewizora.