Nieprawidłowe wydruki, zarządzanie kolorem

Kłaniam się wsiem.

Straciłem możliwość drukowania zdjęć i potrzebuję to jakoś naprawić.

Moja drukarka to Canon MG5650, system Win10 aktualny, sterowniki drukarki przeinstalowane i aktualne.

Problem odkryłem 2 dni temu, gdy potrzebowałem wydrukować zdjęcie. Otrzymałem wydruk nieprawidłowy w którym czarny został zastąpiony niebieskim, lecz tylko w obszarach gdzie czarny powinien faktycznie być czarny. Nigdy wcześniej ta drukarka tak nie robiła. Sprawdziłem wydruk z kilku różnych programów, wszystkie drukują identycznie nieprawidłowo. Odrzuciłem więc, że możliwym odpowiedzialnym za błąd wydruku jest sam program z którego drukowałem. Obstawiając sterownik, wywaliłem go, zainstalowałem ponownie, zresetowałem wszystkie jego ustawienia z poprzedniej instalacji - nie pomogło. Mam dwa komputery w domowej sieci (w sumie 3) więc spróbowałem wydrukować zdjęcie z innej maszyny. Ku mojemu zaskoczeniu wydruk z innej instancji Windowsa wygląda identycznie źle!!! Obstawiam więc Windowsa samego w sobie a dokładniej jego niekontrolowane aktualizacje, wszak dwa miesiące temu wydruki były idealne, a ja NIC w swoim domowym systemie nie zmieniałem (ani sprzętowo, ni też programowo, poza ponowną instalacja sterownika na jednym z komputerów).

Próbowałem na obu maszynach ‘Zarządzanie kolorami’ i ustawić ręcznie profil ICC dla drukarki, nie przyniosło to ŻADNYCH ZMIAN. Przy czym od kiedy pamiętam (15 lat?) zabawa profilami zawsze powodowała widoczne zmiany na wydruku, tak było z każdą z moich kilku drukarek. W styczniu tego roku na moim komputerze też zmieniałem profil ICC dla drukarki i zgodnie z oczekiwaniami wydruki różniły się od siebie w zależności od profilu. Dzisiaj na tej samej instalacji Windowsa 10 grzebanie w profilach ICC nie przynosi żadnych zmian.
Zupełnie przez przypadek odkryłem że drukując na ‘papier zwykły’ kolory są prawidłowe!!! Zrobiłem kilka dodatkowych wydruków i niestety na każdym innym papierze czy to fotograficznym czy innym specjalnym na wydruku czarny zastąpiony jest niebieskim a wszystkie inne kolory są nieprawidłowe (zaciemnione, niewyraźne).

Oryginalny JPG:

Wydruk: sterownik ‘papier fotograficzny’. Kolory i ziarnistość w du… wyjęte!!

Wydruk: sterownik ‘papier zwykły’. Prawidłowe kolory. Oczywiście jakość oczekiwana od wydruku w jakości ‘standard’ na papierze zwykłym.

Bardzo proszę o pomoc.
Może ktoś z Was natknął się na takie samo dziadostwo?