zastanawiam się, czy ktoś z forumowiczów również spotkał się z problemem niemożności wyświetlenia wpisów na Instagramie w przeglądarce na komputerze (używam aktualnej wersji Firefoksa, czyli 75.0). Miniaturki wyświetlają się prawidłowo, ale po kliknięciu na którekolwiek ze zdjęć nic się nie dzieje - nie można zajrzeć ani do treści wpisu, ani do komentarzy. Gdy wyłączam wtyczkę uBlock Origin, a potem klikam na miniaturkę jakiegoś wpisu, pojawia się komunikat Zaloguj się, aby wyświetlić posty [nazwa profilu] wraz z formularzem do wpisania danych. Jedyne, co na razie pomaga, to wciśnięcie prawego przycisku myszy i wybranie opcji Otwórz odnośnik w nowym oknie na dowolnym zdjęciu. Niestety, potem z kolei nie da się przewijać komentarzy za pomocą kursora (można to zrobić tylko przytrzymując strzałkę w górę lub w dół na klawiaturze).
Szczerze mówiąc, nie uśmiecha mi się zakładanie profilu na Instagramie tylko po to, żeby od czasu do czasu przeczytać to, co napisało tam kilka osób. Czy ktoś znalazł może jakieś rozwiązanie, które umożliwiałoby wyświetlanie poszczególnych wpisów za pomocą jednego kliknięcia, a nie kilku, i to bez konieczności zakładania konta? Byłabym wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
PS. Jeżeli chodzi o system operacyjny, korzystam z Windows 10.
Facebook zmodyfikował Instagrama i teraz przy zdarzeniu klikania skrypt wywołuje okienko logowania. Albo musisz kółkiem myszy klikać i w osobnej karcie otwierać, albo poczekać na aktualizacje filtrów dla uBlocka.
Dziwne… Jak masz FB, to zaloguj przez to. Jeśli chodzi o problem, to wydaje mi się, iż jest to kwestia Firefoxa. Spróbuj na Microsoft Edge i napisz, czy tam jest OK.
Instalacja Edge / użycie Edge Legacy raczej nie pomoże, Instagram zablokował podgląd bez zalogowania dla newbie.
Niestety za duża społeczność narzekała na pop-up o logowaniu podczas przewijania. Nie sądzę by się znalazł programista JS co zrobi kompatybilny filtr skryptowy pod uBO zamiast obecnego rozwiązania z kosmetycznymi filtrami proceduralnymi.
Niestety, w przeglądarce Microsoft Edge występuje ten sam problem.
krystian3w, czyli jeśli dobrze rozumiem, Instagram usilnie namawia niezalogowanych użytkowników do założenia sobie konta? W sumie takiego podejścia się obawiałam. No nic, pozostaje czekać, co będzie dalej.
Te same dodatki, czyli strict pop-up blocker do blokowania wyskakujących okien, disconnect i ublock origin - trochę po ikonkach na pasku widać, że blokują, że się starają, że udają OK!
Dziękuję za odpowiedź. Wygląda na to, że najprawdopodobniej trzeba będzie poczekać na nowszą stabilną wersję przeglądarki albo na aktualizację rozszerzeń blokujących reklamy…
Na przeglądarki bym nie liczył, że same zaczną lepiej blokować. W opcjach - prywatność i bezpieczeństwo można zaznaczyć blokowanie wyskakujących okien.
Jazda polega na zestawie rozszerzeń do blokowania i zawartość blokowania ublock origina.
Dokładnie mam te same rozszerzenia, tylko w starszych wersjach, a zawartość ublock origina jest z tej samej kopii zapasowej ustawień w każdej przeglądarce.
Ja tam żadnemu spamowi nie daruję!
Filtr już wywalony z uBlock Filters / Polskie filtry elementów irytujących.
Został już tylko w AdGuard Annoyance - https://github.com/AdguardTeam/AdguardFilters/issues/53631jak tamta drużyna nie wywaliła go wcześniejszej (z raz na dzień niby ktoś zgłasza coś o instagramie).
Zrzuty Bogdana o jakimś nowosci.com.pl można włożyć między bajki… nie o takie przecież nam posty chodziło.
Jak widać pod obrazkiem mam inne i profil “Instagram” - takie coś zabrano teraz niezalogowanym i czekanie na Firefox 76 (planowanego na 5 maja 2020 roku) tego nie naprawi…