Nieprawidłowy sterownik DirectSound Kod błędu 88780078

dzięki wielkie seba, piwo dla Ciebie!!

Pozdrawiam.

Witam, problem jak w temacie (format i brak dźwięku)

Nazwa płyty głównej MSI K9NGM (MS-7252)

Karta dźwiękowa Realtek ALC883 @ nVIDIA nForce 410 (MCP51) - High Definition Audio Controller

prośba do kogoś kompetentego o pomoc :slight_smile:

Mam wielki problem… Wyskakuje mi błąd jak chce posłuchać muzyki

“Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Kod błędu 88780078.”

Nazwa płyty głównej: ECS P4M890T-M2 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 1 CNR, 2 DDR DIMM, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)

Karta dźwiękowa Realtek ALC655 @ VIA AC’97 Enhanced Audio Controller

Pomocyyyyy !!

lauburu , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj Microsoft UAA Bus Driver.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

W razie problemów przeczytaj -> ten artykuł.

kos_trupka , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Działa, działa, działa, działa! !!

1. Zainstalowałem podany chipset

2. Poprawka nie była wymagana

Niestety nie odnajduje mi karty dźwiękowej :confused: Jedyne urządzenie odnalezione po instalacji chipsetu to jakiś niezidentyfikowany ‘mostek PCI’,

ale nie wygląda mi to na kartę dżwiękową. Próbowałem instalować podane sterowniki, ale to nie pomaga.

lauburu , a czytałeś artykuł, do którego link podałem ?

oczywiście :slight_smile: ale pod ‘urządzeniami systemowymi’ nie ma żadnego wpisu choć trochę przypominającego ten podany w artykule, moze wynika to z tego, ze komputer nie chce tej poprawki. A wspomniany ‘mostek’ znika po restarcie systemu :confused:

lauburu , instalacja sterownika do chipsetu płyty głównej przebiegła poprawnie ?

Jaki posiadasz system operacyjny ?

Tak, instalacja przebiega bezproblemowo (poza jednym momentem, w którym wyskakuje okienko ‘odmowa dostępu’ do pliku thumbs.db w ścieżce gdzie intaluję chipset) , po czym komputer domaga się restartu. Po uruchomieniu wykrywa ‘inne urządzenia typu mostek PCI’ do którego nie może znaleźć nijak sterów. Potem następuje druga częśc instalacji, po której znów jest pytanie o restart. POtem nie wykrywa już niczego.

Mój system to Win XP z SP 3

lauburu , spróbuj zainstalować ten sterownik do karty dźwiękowej.

Następnie wejdź w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka “Audio” -> w pozycji “Odtwarzanie dźwięku” sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek HD Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Niestety, również nie to. Instalacja sterownika nic nie zmienia, a w zakładce audio mam ‘brak urządzeń’ w każdym z punktów, jakby komputer w ogóle nie widział karty. Dziwne, bo Everest ją wykrywa… Może to jednak niewłaściwy ster od chipsetu? pojęcia nie mam :confused:

Witam. :slight_smile:

Mam ten sam problem. Niechcący usunąłem sterowniki do karty dźwiękowej i teraz nie mam dźwięku. Też mi wyświetla, że nieprawidłowy sterownik DirectSound. Kod błędu też ten sam.

Moja karta dźwiękowa: VIA AC’97 Enhanced Audio Controller

Nazwa płyty głównej: ASRock K7VT4A+ (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)

Help me! Jakie sterowniki muszę zainstalować??

Dzięki za pomoc; pozdrawiam :slight_smile:

bybyx , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Cześć. Ostatnio wymieniłem dysk twardy i mój kolega zainstalował mi XP i wszystko jest w porządku tylko nie mam dźwięku.

Wyskakuje błąd że nieprawidłowy sterownik i tak dalej. moja płyta główna to ECS N2U400-A (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio), karta dźwiękowa C-Media CMI9739(A) @ nVIDIA MCP2 - Audio Codec Interface. Co robić? Proszę o pomoc.

HUBA_1992 , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

zainstalowałem sterownik do płyty głównej, uruchomiłem ponownie komputer i ściągnąłem sterownik do karty dźwiękowej i nie wiem jak to zainstalować bo na pulpicie jest folder tego sterownika

HUBA_1992 , rozpakuj pobrane archiwum sterownika i rozpocznij instalację klikając dwukrotnie na pliku setup.exe

no właśnie tak klikałem i wyświetla się “ostrzeżenie o folderach skompresowanych” “Aby aplikacja uruchomia się właściwie zaleca się wyodrębnienie wszystkich plików”

Czyli pobrane archiwum jest nierozpakowane.

Kliknij prawym przyciskiem myszy na pobranym archiwum i wybierz “Wyodrębnij wszystkie”.

Po zakończeniu rozpakowywania otwórz nowo powstały folder i rozpocznij instalację sterownika plikiem setup.exe