Nieprawidłowy sterownik DirectSound Kod błędu 88780078

Blood Btz , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Mam taki sam problem, nie ma dźwięku, ikonki na pasku, komputer zachowuje się jakby nie było karty dźwiękowej tudzież sterowników. Instalowałem dziesiątki, nic nie pomagało. Wszystko zaczęło się kiedy avast wykrył trojana i go usunął. Po resecie dźwięku nie było. Pogooglowałem trochę, było kilka porad które u mnie nie zadziałały, zauważyłem także że w services.msc nie mam zakładki Windows Audio.

System: Windows XP

Karta dźwiękowa: Realtek AC97 Audio

Nazwa Płyty Głównej: Gigabyte GA-7VT600(-L)

ID płyty głównej 09/24/2003-KT600-8237-6A6LYG0QC-00

Sądzę że to coś z Windowsem, a nie sterami. Wszystko tylko nie format :stuck_out_tongue:

Witam

Mam ten sam problem, siedzę nad tym i nic nie mogę zrobić !!

Moje parametry:

System operacyjny: Microsoft Windows XP Professional

Nazwa płyty głównej: MSI K9N Neo-F s.AM2

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Karta dźwiękowa podejrzewam że Realtek bo takie sterowniki mam na płycie ale jaka dokładnie to sam nie wiem jak sprawdzić.

Czekam na odp.

Pozdrawiam

Wesołych Świąt, pełnych radości i dźwięku…tzn wdzięku xD

Dzisiaj nagle po wlaczeniu kompa nie ma dzwieku, jak wlaczam jakas muzyke to wtedy pokazuje sie blad.

Nieprawidłowy sterownik DirectSound. zainstaluj odpowiedni sterownik lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod błędu 88780078

PLyta glowna:SocketA k7s5a pro.

Nie wiem jaka jest karta dzwiekowa bo w moim komputerze pokazuje sie tylko jakies urzadzenie midi zgodne z mpu-401.

Sciagalem jakies sterowniki ale nie wiem jak zainstalowac bo ma rozszerzenie .cat.

w diagu jest komunikat: Nie znaleziono karty dźwiękowej. Aby ją odnaleźć, zainstaluj sterownik dźwięku dostarczony przez producenta sprzętu.

Ja mam ten sam problem co wyżej.

płyta główna: Dell Dimension 4700

karta dźwiękowa: SoundMAX Integrated Digital Audio

dodam że nie mam wykrzyknika przy karcie a w polu “stan urządzenia” pisze że działa poprawnie. Równolegle z pojawieniem się problemu z dźwiękiem pojawiły się popielate ramki okienek, paska narzędzi u dołu pulpitu a rozwijane menu ze “start” ma tło białe. (wcześniej były niebieskie winXP)

Witam zrobiłam tak jak napisałeś ale dalej nie mam CIF SINLE CHIP nie wiem dlaczego :frowning:

Dodane 15.04.2009 (Śr) 1:23

Już mam! wystarczyło tylko, że zainstalowałam kamerke i just jest. Dzieki za pomoc

płyta główna: dell OptiPlex GX280

karta dźwiękowa: Intel 82801FB ICH-AC’97 Audio Controller [b-1]

proszę o szybka pomoc :slight_smile:

witam! pomoze ktos?? kod błedu 80070077

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61PME-S2 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)

Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 6100-430, AMD Hammer

Karta dźwiękowa Realtek ALC662 @ nVIDIA nForce 6100-430 (MCP61P) - High Definition Audio Controller

prosze o szybka pomoc!! :smiley:

Ja też mam problem tego typu ale gdy instaluje soundmaxa i uruchamiam ponownie kompa to on jeszcze raz chce bym go resetował

Witam mi również wyskakuje komunikat o nieprawidłowym sterowniku directsound jednak że zainstalowałem jeszcze raz sterowniki od Płyty głównej i audio ale nadal nic. reinstalowałem też bibliotekę dorect 9c. ale to także nic nie pomogło.

Proszę o pomoc.

Moja płyta główna : Gigabyte Ga-7va (rev.1.)

Karta zintegrowana.

Z góry dzięki

Witam,

Jak wszyscy tutaj mam ten sam problem…

Płyta główna: Gigabyte GA-K8NS (5PCI, 1AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)

Karta dźwiękowa: Nie mogłem znaleść chyba, że chodzi o to (NVIDIA nForce3 250 Parallel ATA Controller v2.6, NVIDIA nForce3 250 Serial ATA Controller v2.6)

DirectX: 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Proszę o pomoc z góry dziękuje :)!

Witam, jestem kompletnie ciemna jeżeli chodzi o komputery ale staram się dokształcać w tej dziedzinie jednak pojawił się u mnie ten sam problem…mam zainstalowanego Everesta tylko problem polega na tym że jak klikam multimedia to nie pokazuje mi karty dźwiękowej ;( nie wiem co mam robić…to co było na płycie dołączonej do laptopa zostało wgrane DirectX i nie wiem co mam zrobić bo nie mogę nawet podać rodzaju karty dźwiękowej… pomocy ![-o<

witam, zainstalowalem nowy windows xp i nie moge odtwarzac winampa, bardzo prosze o pomoc, w tym temacie. ten sam blad directsound 88780078.

dysk fizyczny IC25N060ATMR04-0 (60GB … ACER TRAVELMATE 2410

karta dzwiekowa Realtek ALC655@Intel82801FBM ICH6-M-AC’97 Audio controller [b-1]

dziekuje i pozdrawiam

Witam mam problem ten co wszyscy. Dwa lata nie mam dźwięku X,x Błagam o pomoc co mam po kolii zainstalować i zrobić

Nazwa płyty głównej Asus P5GPL-X (3 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Mikroukład płyty głównej Intel Grantsdale i915PL

Karta dźwiękowa Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio Controller [C-0]

Witam mam taki samo problem "Nieprawidlowy sterownik DirectSound Kod błedu 88780078… Zainstaluj odpowiednie sterowniki…"

ID płyty głównej: 03/08/2005-VT8377/VT8237-A7V600-X

Nazwa płyty głównej: Asus A7V600-X

dzwiek PCI: VIA AC’97 Enhanced Audio Controller

prosze o pomoc…

Dobry Dzień :smiley: mam taki sam problem jak chyba wszyscy stąd a próbuje go zrobić sam od kilku dni ale nie potrafię więc Prosił bym bardzo o pomoc bo gra w counter strike bez dzwięku to nie gra :frowning: A więc tak :

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61PME-S2

Nazwa Karty Dzwiękowej(nie jestem pewien czy dobrze podałem) To według programu EVEREST informacje wzięte z Multimedia->Dzwięk PCI/PnP : Realtek ALC662 @ nVIDIA nForce 6100-400/405/420/430 (MCP61) - High Definition Audio Controller Typ : PCI. A to z książki jaką dostałem z komputerem :slight_smile: : Realtek ALC883

Mikroukład płyty głównej : Nie wiem czy to oto chodzi ale to podam :slight_smile:

Mostek północny (Northbridge): AMD Hammer DDR2 IMC

Mostek południowy (Southbridge): [TRIAL VERSION]

Nazwa systemu operacyjnego Microsoft Windows XP Professional

Z Góry Baaaaaaardzo Dziękuje :* :stuck_out_tongue:

Klepak , Klepak , dzieki

Dodane 11.05.2009 (Pn) 15:11

XMan , Una , Una , Una , Una , Una ,

za co ? :smiley:

Witam.

Mam problem z kartą dżwiękową który pojawił sie gdy wyłonczyłem

komputer i wyjąłem ją po czym włorzyłem do innego komputera i z

tego innego komputera przełorzyłem spowrotem do swojego.

Gdy chciałem włonczyć piosenke w winampie pojawiło się okno

NullSoft Directsound output V.2.47 (d) error.

Bad Directsound driver.Please install proper drivers or select another

device in configuration.Error code 88780078.

Pomyślałem że wgram ponownie sterowniki lecz instalacja nie

uruchomiła się automatycznie wyskoczyło okno z folderami

1394

audio

CTSShared

Leaflets

manual

acrobat

CTRun

DirectX

license

register

co mam robić instalować pokolei wszystko przez setuo.exe

bo gdy tak zrobiłem to też nie było głosu

mam karte dżwiękowoł Sound Blaster Live 0220

płyty głównej to ASRock K7VT4A Pro (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)

procesor Amd sempron, 1500 MHz (9 x 167) 2200+

Poproszę o pomoc:

Płyta: IBM FREEWAY

Karta: Intel 82801DB ICH4 - AC’97 Audio Controller [A-1]

z góry dziękuję…