Nieprawidłowy sterownik DirectSound Kod błędu 88780078

jeju to naprawdę pomaga! dzieki ;>

WItam wszystkich Szanownych Forumowiczów udzielających się w szczególnosci w tym temacie. Opis mojego przypadku:

1. Pewnego dnia pojawia się tajemniczy komunikat o znanej treści jak w temacie wątku.

2. Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników do płyty głównej i karty dźwiękowej oraz DirectX 9c - zgodnie z zaleceniami wszystko ostatnie wypusty.

3. Poprawa na 1 utwór i potem znów kicha.

4. Powrót do sterowników z płytki fabrycznej - w końcu na nich działało - znów patrz pkt 3.

5. Nowa instalacja systemu i sterowników z płytki + DirectX - patrz punkt 3.

6. Za radą firmowego informatyka Check Disc - dysk czysty - znów pkt. 3

7. Sprawdzenie usługi Windows Audio - właczona; wyłaczam i znów włączam.

Walczę już 3 dni bezskutecznie. Moze ktos ma jakiś pomysł na rozwiązanie (myśli moje uciekają niestety do jakiejś konsoli, bo póki co PC mam lekuchno dosyć) tego problemu.

Parametry to:

Win XP Pro SP 3

płyta głowna to MSI 7270 (K9NU-Neo)

karta dźwiękowa Realtek ALC 883

Spróbuj skorzystać z Microsoft Update oraz z najnowszych sterowników dostępnych na oficjalnej stronie producenta.

Skorzystałem z Update, najnowszych sterowników do płyty i karty i directx i wciąz ta sama bajka: jedno odtworzenie i wysiadka. Wirusów też nie ma - sprawdzone trzema programami.

witaj w klubie…póki co chyba należy stosować metode patwella

Sęk w tym, że metoda patwella nie przynosi zadnych rezultatów u mnie. windows audio mam właczone.

a zaglądałeś tam od razu po włączeniu kompa czy dopiero po tym jak się głos pokiełbasił.??

Witam serdecznie!

Mam niestety ten sam problem, który pojawił się u mnie po strasznym ataku wszelkiego rodzaju wirusów i trojanów… oraz ich usuwaniu skanerami antywirusowymi i programami antyspyware…

Prosiłabym o pomoc w sprawie dźwięku.

Mój komputer to:

Nazwa płyty głównej Asus P5N73-CM (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)

Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 7100-630i

Karta dźwiękowa VIA VT1708B CE @ nVIDIA MCP73 - High Definition Audio Controller

Pozdrawiam!

żeby ten głos sie nie wyłączał to trzeba (według ścieżki podanej przez pattwela)dalej kliknąć prawym na właściwości --> odzyskiwanie,i ustawić uruchom usługe ponownie w przypadku wystąpieniu błedu…jak na razie działa.

Mam problem … mógł by ktos pomóc ? nie mogę słuchać muzyki muzyki wyskakuje mi błąd kod 88780078 nieprawidłowy sterownik direct sound wiec jaki mam ten sterownik lub program zainstalowac zeby działało

Dodane 03.03.2010 (Śr) 15:34

KARTA DZWIEKOWA ZINTEGREGOWANA VIA AC’97 Enhanced Audio Controller

Nazwa płyty głównej Kobian KOB KT266a FDSX

Dodane 03.03.2010 (Śr) 16:05

mam problem… mógłby ktos pomóc ? nie mogę słuchać muzyki muzyki wyskakuje mi błąd kod 88780078 nieprawidłowy sterownik directsound wiec jaki mam ten sterownik lub program zainstalowac zeby działało

Dodane 03.03.2010 (Śr) 16:15

mam problem… mógłby ktos pomóc ? nie mogę słuchać muzyki muzyki wyskakuje mi błąd kod 88780078 nieprawidłowy sterownik directsound wiec jaki mam ten sterownik lub program zainstalowac zeby działało

lukasz2316 :

nie napisałeś jaki masz system ?

Na Windows XP zainstaluj :

1. sterowniki do chipsetu płyty głównej.

2. sterowniki do karty dźwiękowej.

3. DirectX.

Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX.

Są w Zip-ie, wypakuj, wyszukaj setup , kliknij dwa razy, zainstaluj i uruchom ponownie komputer.

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos

sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Sprawdź czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik…

/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.

Jakie masz zainstalowane kodeki ?

Bez emocji :wink:

Czy moglby mi ktos odpowiedziec na mojego posta? :wink:

"

Hej :slight_smile:

U mnie jest taki sam problem , mianowicie otwierając Winampa wyskakuje ten błąd Directsound z kodem błędu 88780078.

Moja płyta główna to ASUS P5B-MX/WiFi-AP

Moja karta graficzna to Intel 946GZ Express Chipset Family

Proszę o pomoc :))

ahaaa i mam Widows XP

"

http://www.realtek.com.tw/downloads/dow … Down=false - ściągasz i instalujesz odpowiednie sterowniki

instalacja-aktualizacja-biblioteki-directx-t381213.html

Mam ten sam problem, wyskakuje mi ten komunikat jak włączam winamp’a. Paramatry w moim kopm:

Typ procesora AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 3000+

Nazwa płyty głównej MSI K8T Neo2-F (MS-6702E) (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Mikroukład płyty głównej VIA K8T800Pro, AMD Hammer

Karta dźwiękowa VIA AC’97 Enhanced Audio Controller

Proszę pomóżcie:)

Witam :slight_smile:

Ma ten sam problem co wszyscy. Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Płyta główna: Gigabyte GA-965P-S3, P965Express, DualDDR2-800

mam problem ze znalezieniem sterownikow do karty dzwiekowej Creative SB0399 Audigy LS Sound Card. Posiadam system XP Professional. prosze o pomoc

Witam, jestem nowy na forum więc wypada się przedstawić. Jestem Jedras i mam problem. Zainstalowałem wczoraj XP Professional, wszystkie sterowniki, oprócz karty dźwiękowej. W programie EVEREST napisane jest tak:

"Kontroler multimediów audio:

Urządzenie PCI: Intel 82801EB ICH5-AC’97 Audio Controller [A-2/A-3]"

Wiem że google nie boli, jednak proszę o pomoc w znalezieniu sterów. Z góry dziękuję :slight_smile:

KINA0001 , Tu masz serowniki:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/driv … s3_10.html

http://www.gigabyte.pl/products/mb/driv … s3_33.html

Musisz tylko wybrać odpowiednią wersję (rewizję) płyty głównej i wersję systemu operacyjnego.

Jedras2009 , podaj dokładny symbol płyty głównej lub laptopa.

pawel2010 , jeśli to Twoja karta to tu masz sterowniki:

http://support.creative.com/downloads/w … e=1#type_1

fujitsusiemens.png

Daję screena z programu EVEREST, bo nie wiem o co ci chodzi cedar :slight_smile:

Czy mi też ktoś pomoże bo mi również wyskakuje ten błąd DirectSound.

Instalowałem na nowo dźwięk to był przez ok godzine a potem znów to samo

Płyta: ASRock K7VT4A+

Karta dźwiękowa: VIA AC’97 Enhanced Audio Controller