Nierównomierna praca wentylatorów

Witam,gdy dzisiaj odpaliłem komputer to coś zaczeło pikać,komputer wystartował ale wiatraczek cpu nie kręcił się próbował ale nie mógł wystartować.Później wystartował ale np w mojej obudowie (Zalman Z3 PLUS) gdy obroty wentylatorów dam na MIN to one się wyłączają,wcześniej tak nie było.
Wentylator to sigma pro

Podaj pełną specyfikację komputera włącznie z zasilaczem. Napisz czy procesor lub karta graficzna były “podkręcane”.

Pamiętasz kto jest producentem BIOS?

Komp to staruszek, jeszcze z quadem 6600 podkręconym na 3.60,radeon hd 7790 i 8gb ramu
Nie wiem jak sprawdzić producenta biosu, płyta z Gigabyte

Hej,

Sprawdź przy wyłączonym komputerze, jak pracuje łożysko w wentylatorze. Zakręć nim po prostu. Jeżeli chodzi słabo, czuć opór, to być może łożysko się wyeksploatowało, przez co przy mniejszym napięciu wentylator w ogóle się nie uruchamia. W takim przypadku może trzeba łożysko nasmarować?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Wiatraczek obraca się leciutko
Mam wrażenie że to coś z gniazdem

Jaki masz zasilacz?

Corsair vs450

Jeśli coś z gniazdem, to też bierzemy miernik i sprawdzamy napięcia.

Z miernikiem będzie problem :frowning:
A jeśli podpioł bym go pod zwykłe gniazdo system fan to działał by on cały czas na maxymalnych obrotach?

Zależy, niektóre płyty umożliwiają regulację, ale i tak bym dał (prawie)najwyższe. Taka partacka naprawa uniemożliwi skalowanie, musisz więc dmuchać więcej żeby nie przegrzać.

Jak podepniesz wentylator od CPU do SYS_FAN, to system utraci możliwość kontrolowania prędkością chłodzenia procesora. Pomimo wysokiej temp CPU wentylator będzie kręcić się wolno, bo temp w budzie będzie niższa. Dlatego polecam ustawienie SYS_FAN na pełną prędkość. Będzie głośno, ale i chłodno.

1 polubienie

Problem w tym że nie wiem gdzie się ustawia prędkość wentylatorów

Jak powiesz jaką masz płytę, to Ci powiem.

Sprawdź w BIOS. Jeśli nie ma nic w stylu “sysfan speed” to nie da się.

Zaraz… :wink:

Po zaktualizowano biosu problem nie występuje
Mam teraz inny problem po podkręceniu procka program occt po 12 sek wywala error, zna się ktoś na tych screanshotach które wywala ten program?

Wrzuć, co dwie głowy to nie jedna :slight_smile:

Wszystkie? :joy:

Wrzucaj ile chcesz :slight_smile: