Niesprawdzona płyta główna na socket 1366 pegatron imtpb-gs

Witam, jakiś czas temu otrzymałem od kolegi niesprawdzoną płytę główną pegatron imptb-gs z procesorem w3530 ponoć sprawnym oraz pamięciami ram 2 gb PC3-8500E i 1 gb PC3-10600R. Płyta po podłączeniu zasilacza startuje sama od razu, wentylator na GPU działa na pełnych obrotach, a na CPU na najniższych. Nie wyświetla obrazu, czy z ramem czy bez to samo, buzzer na płycie głównej milczy. Jakie mogą być usterki i jak je naprawić?

Witam.
Zostaw tylko jedną kość RAM i sprawdź.
Płyta po podłączeniu zasilania startuje sama, bo pewnie w biosie ktoś tak ustawił. Możesz ją dodatkowo zresetować zworką lub wyjąć baterię i zobaczyć czy coś się zmieni.

Dziękuję za odpowiedź. Zostawiłem jedną kość jednak to nic nie zmienia, nieważne która kość i w którym slocie. Reset zworką też wykonałem. Jednak zauważyłem, że po kilku wyłączeniach i włączeniach czasem wentylator na grafice nie uruchamiał się a jedynie zrywało go na początku.

Jak nie ram, to martwa karta, co za model tam jest?
Masz dostęp do jakiejkolwiek innej / 2 pc żeby sprawdzić?
Ps. dziad żłopie waty jak alkoholik, ale z 8gb ram i 570 będzie ładnym setem :wink:

Jest to karta ati radeon hd 2400xt i na innym komputerze działa poprawnie. Mogę ewentualnie włożyć swoją hd7770. A czy jest możliwe że to przez zbyt słaby zasilacz? Używam 350w Q-tec chociaż chyba płyta powinna wogóle coś pokazać.

Ten zasilacz, to już na start powinieneś zutylizować, on tam niecałe 200w ma na 12, a sam Twój procek łyka 125 w w peaku . Tym bardziej mocniejszego Radeona nie podpinaj, ta płyta ma integrę? ew. sprawdź z nią. Masz mocniejszy zasilacz pod ręką? W obecnej sytuacji błąd wygląda w płycie…

Ale to zasilacz tylko do testów, a docelowo będzie tam chieftec 550w. Nie nie ma integry. Czyli podpiąć go na próbę do tego chiefteca? Czyli padnięta płyta?

Nie wiadomo, natomiast jeżeli masz Chiefteca, to podepnij i wtedy podepnij i lepsza grafikę.

Jeżeli nie wystartuje, to płyta/procek, jeżeli wystartuje, to Radeon 2400 padł.

Oczywisćie sprawdzałeś różne kable tzn. monitor / tv na inne wyjście?

Postaram się podpiąc tego chiefteca. Tak próbowałem na kilku monitorach i w drugim komputerze działa bez problemu jedynie tutaj… Co mogło zostać uszkodzone w płycie?

Wyrocznia Delficka tylko wie :wink:

“Na oko” możesz ocenić stan kondensatorów i wyszczerbienie/przypalenie laminatu.
Mogło dojść do jakiegoś pęknięcia w obrębie ścieżek, mogło lutowanie któregoś styku przestać działać, mógł wygiąć się też i pin w procesorze lub lut puścić. Ogólnie naprawa starej elektroniki jest bardzo kłopotliwa i w większość wypadków taniej jest wymienić na nowy model :wink: Do zdiagnozowania i naprawy potrzeba też kogoś znającego się na tym, pan Zenek z osiedlowego serwisu nie podoła raczej.

Kondensatory ok, laminat też, piny w sockecie ok. Szczerze to chciałbym spróbować chociaż naprawić bo płytę dostałem za darmo a sprawna kosztuje ponad 300… Są może jakieś porady gdzie zacząć szukać itd? Bo największym problemem jest brak schematu płyty dla mnie.

Na stronie producenta może coś będzie, ale, to co mówiłeś, ze “czasami” wentrylator się kręci na grafie, a karta w innym PC dobra, to mi by wyglądało na problem z sekcją zasilania. Żeby dokładnie sprawdzić musiałbyś oddać do serwisu, na diagnozę, ale to płyta serwerowa chyba i niekoniecznie mogą mieć procek / płytę na podmianę.

No właśnie z tą płytą jest dziwna sprawa, bo niewiele o niej można znaleźć na internecie i nie jestem pewny czy to właśnie płyta serwerowa, bo na archiwum allegro widziałem kilka takich zestawów z i7 920 i zwykłymi pamięciami ram a nie ecc tak jak jest to w dokumentacji dostępnej na internecie. A samą strone producenta nie potrafię odnaleźć.

Miałeś chyba literówkę w nazwie, to ta.
https://www.manualslib.com/products/Pegatron-Ipmtb-Gs-4005089.html
Były i7 serwerowe, kiedyś… jak Twoja ma więcej niż 4 sloty na RAM, to serwerowa :wink:

Oj tak mój błąd przepraszam. Czyli skoro ma więcej niż 4 sloty jest serwerowa i napewno obsługuje pamięci ecc tak?

manual :wink: Nie wiem, nie wnikałem co tam napisali, to stary model, ale wrzuć w gogle to oznaczenie + ecc i będzie jasne.

Niekoniecznie. Płyta ma 6 slotów, ponieważ socket 1366 obsługuje triple channel.

Na pewno sprawdzałeś wszystkie możliwości?
Wg. instrukcji jeśli masz jeśli masz mniej niż 4 kości, to powinieneś je wkładać tylko w niebieskie gniazda, w te bliżej gniazda procesora, dodatkowo “większa” kość ma być bliżej procesora, mniejsza dalej. Teoretycznie kości powinny mieć to samo CL

A więc tak: zdjąłem chłodzenie z sekcji zasilania ale mosfety wyglądają na sprawne, grzeje się
tylko te 8 tranzystorów od góry. Z ramem próbowałem już w różnych konfiguracjach natomiast w każdej to samo, a zastanawia mnie dlaczego buzzer wogóle nie działa mimo , że powinien sygnalizować brak ramu.

Być może płyta jest po prostu uszkodzona.
Co to znaczy, że płytę dostałeś? Kupiłeś? Kolega dał ją bo mu nie działała, nazywając ją “niesprawdzona”?