Niestabilne działanie sieci wlan


(Szklinski) #1

Witam

Problem polega na tym, iż nie mogę stworzyć stabilnej sieci bezprzewodowej pomiędzy laptopem, a komputerem stacjonarnym. Dodam, że laptop łączy się z internetem poprzez router i nie ma najmniejszych problemów. W momencie próby skonfigurowania sieci z pc pojawia się komunikat "Część sprzętu sieciowego tego komputera jest nadal odłączona. Aby móc kontynuować, musisz podłączyć cały sprzęt lub wybrać opcję Ignoruj odłączony sprzęt sieciowy". W chwili obecnej laptop jest świeżo po formacie, prędzej sieć działała przez chwilę po czym znów nie działała i tak w kółko Próbowałem aktualizować sterowniki, szukałem problemu w internecie, cały czas sobie nie radzę.

Router linksys wag200G

Laptop Asus A7u004c z win xp (pierwotnie była Vista)http://www.matexim.pl/index.php?p414,asus-a7u-7s004c-a64-turion-mk38-2-2-17-1024ii-160s-dvd-super-m-wlan-bt-kam1-3mp-vista-home-prem

Jeśli są potrzebne jeszcze jakieś dane napiszę, proszę tylko nie pisać skrótami i językiem czysto technicznym gdyż nie mam zbyt dużego pojęcia na temat budowy sieci bezprzewodowych z góry dzięki

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 9:47 --

Pomimo tego komunikatu udało mi się utworzyć sieć, jeśli ktoś był by tak uprzejmy to prosiłbym wytłumaczyć co zrobić z tą siecią aby pracowała stabilniej


#2

aptekarz , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(SilberPunkt) #3

#-o Źle zrozumiałem to co napisałeś.

Poniższe uznaj za niebyłe:

Według mnie problem leży po stronie komputera stacjonarnego albo jego połączenia z routerem. Nie napisałeś nic o tym w jaki sposób komputer stacjonarny łączy się z routerem i czy nie ma w nim jakichś problemów ze sterownikami lub sprzętem sieciowym (Menedżer urządzeń).

:roll:


(Szklinski) #4

Komputer stacjonarny łączy się z routerem za pomocą kabla (RJ-45), w menadżerze wszystko ok brak jakichkolwiek znaków zapytania( karta sieciowa w pc attansic L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base- T Controller). Ogólnie mam oryginalne płytki ze sterownikami od tego komp. i nigdy nie było żadnych problemów z instalacją sterowników. Póki co sieć działa, mogę spokojnie kopiować pliki. Firewall mam wyłączony. Sieć tworzyłem za pomocą menadżera Windowsa(Panel sterowania->połączenia sieciowe i internetowe->kreator konfiguracji sieci), może jest jakiś inny lepszy sposób ?