Witam.Odpaliłem z ciekawości HD Tune i widzę 7 niestabilnych sektorów.Da się coś z tym zrobić?I co one powodują? Niestety moja wiedza jeszcze nie obejmuje takich rzeczy :C
Można dokładniej ocenić stan dysku robiąc test odczytu.
Jeśli są to błędy logiczne to pomoże tzw. zerowanie i remapowanie - ale ta procedura usuwa wszystkie dane z dysku.
Ponadto, choć to długo potrwa, warto zrobić skanowanie dysku z zakładki Error Scan programu HDTune, z niezaznaczoną kratką Quick Scan. Czym więcej czerwonych sektorów, tym gorzej dla dysku.
Tak, i to na samym starcie dysku. Co prawda można “skrócić” nieco, np. o 10 GB, partycje systemową od strony jej początku, pozostawiając tam taki obszar niezagospodarowany (czarny w Zarządzaniu dyskami), ale trzeba to zrobić programem typu Easeus Partition Master lub podobnym. Ten obszar będzie wówczas w Zarządzaniu dyskami na lewym skraju dysku. Nie wykluczone, że są to jednak błędy logiczne dysku, dające się usunąć przez tzw. “zerowanie” (wymazanie) dysku, ale wówczas nastąpi skasowanie wszelkich danych na dysku.
Kurczę nie uśmiecha mi się kasować wszystkich danych. Co mi grozi gdy zostawię dysk w takim stanie w jakim jest teraz?
Wolniejsze działanie.
Sprawdzaj regularnie smart.
Nic! Poza ewentualnymi zacięciami startu komputera lub systemu.
Dziwne bo jeszcze ani razu się z tym nie spotkałem nawet w grach.
Możliwe, że w tych powolnych sektorach jest zapisane coś z czego nawet nie korzystasz.
Jak błędów zacznie przybywać albo dysk będzie miał zauważalne problemy z szybkością odczytu to się będziesz wtedy martwił.
No tak zapewne jest bo skoro każda kratka w tym teście to 190 MB a moja partycja na system ma 40 GB to albo coś od systemu albo jakieś pliki zbędny czy coś w tym desen.
W tedy kupię nowy
Patrz co jakiś czas na ten smart, bo błędy masz w kilku miejscach: 01, c5, c6, c8.
A jeśli chcesz mieć dokładną analizę wolnych sektorów użyj np. programu HDDscan.
Ja Ci polecam to: http://hddscan.com/download/HDDScan-3.3.zip
Rozpakowujesz, uruchamiasz program, naciskasz tą niebieską kulkę na środku, surface tests, zaznaczasz verify, add test.
Później na dole klikasz na to nowe zadanie, wybierasz map i widzisz czas każdego sektora osobno.
Dobrze porobię te testy ale to już jutro.
To lepiej zostaw test na noc, bo trwa trochę.
A najlepiej daj sobie z tym spokój. Taki skan spod działającego systemu i tak nie będzie wiarygodny.
Testy na noc to zły pomysł bo nie zasnę przy tym hałasie.Ale co mnie bardziej zastanawia na dysku tym z problemami widnieje data wyprodukowania ( z tego co mi się wydaje) 2014 a z laptopa 2009 a nie ma żadnych bad sectorów itp. a obydwa były tak samo “katowane”.